Novosti
OBILJEŽAVANJE 32. OBLJETNICE BITKE ZA VUKOVAR

U Vukovaru se branila cijela Hrvatska
Objavljeno 16. rujna, 2023.

U Vukovaru se, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom, cjelodnevnim programom obilježava 32. obljetnice Bitke za Vukovar, a središnja je svečanost održana u dvorištu Dvorca Eltz.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković izjavio je kako je 14.rujna 1991. godine počeo opći napad na demokratsku Hrvatsku.

- Treba istaknuti kako smo ovdje, na glavnom pravcu napada, uspjeli zaustaviti snage koje su jurišale iz Srbije na Hrvatsku. Hrvatsko je vodstvo donijelo odluku o blokadi vojarni i jurišu na njih kako bi se mogli naoružati, a u kratko vrijeme smo osigurali Hrvatskoj da uspostavi vojnu silu kako bi se mogla efikasno boriti - poručio je Borković.
Naglasio je kako 1991. godine Vukovar nije pao već je sravnjen sa zemljom, razoren i ubijen.
- Može li i koliko dugo živjeti dijete u utrobi svoje majke ako mu odrežete pupčanu vrpcu? Pravo pitanje je kako se tako drugo održao, prkosio i živio - rekao je Borković.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, istaknuo je kako je Bitka za Vukovar bila prekretnica u Domovinskom ratu, jedinstvena po hrabrosti i odnosu unutar populacije hrvatskih branitelja u svjetlu zajedništva.

- Ono što oslikava Vukovar i teške dane prije 32 godine je to što su branitelji Vukovara bili u okruženju, ali niti u jednom trenutku država i Vlada nije zanemarila svoj Vukovar. Činjeni su mnogi napori u pokušaju potpore i pomoći vukovarskim braniteljima. Naši ratni zapovjednici i hrvatski branitelji uspješno su odolijevali brutalnoj agresiji Miloševićevog velikosrpskog režima i JNA i na tome im hvala - rekao je Medved, dodavši kako trebamo čuvati sjećanje na te dane i stalno ponavljati povijesne činjenice te se na odgovarajući način odnositi prema hrvatskim braniteljima što Vlada RH i čini kroz niz konkretnih mjera

Izaslanik predsjednika RH, general-pukovnik Siniša Jurković poručio je kako Bitka za Vukovar dijeli osjećaje, na jednoj su strani ponos i strahopoštovanje, a na drugoj bijes i bol.
- Branitelji Vukovara su hrabrošću i žrtvom dali nemjerljiv doprinos u obrani države te slamanju kičme jugovojske i srpskih paravojnih formacija - rekao je Jurković.

Nikola Mažar, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, naveo je kako se Bitkom za Vukovar nije branio samo Vukovar već cijela Hrvatska.


- Zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima, stupovima stvaranja hrvatske države i našim herojima, danas se nalazimo u slobodnom hrvatskom gradu Vukovaru, gradu sretnih i zadovoljnih ljudi, ponosa, ljubavi i zajedništva prema domovini - kazao je Mažar. 

U izjavi novinarima ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako je Bitka za Vukovar imala neopisivu ulogu u hrvatskoj povijesti, prije svega u stvaranju hrvatske države.

- To nas obvezuje na zajednički rad sa ciljem što boljeg razvoja Hrvatske. Ova obljetnica mora biti podsjetnik mlađim generacijama na koji su se način stvarale hrvatska država i Hrvatska vojska - naveo je Banožić, najavivši nova ulaganja u vojni poligon u Vukovaru.


Dragana Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJER: PROSVJEDNIKE NE VODI POLJOPRIVREDNIK

Poruka iz Semeljaca: Selu štete prosvjedi, trebate vidjeti kojom se brzinom kuga širi

2

ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom

3

SVAKA ŠESTA OSOBA ŽIVI S NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, uz diskriminaciju