Novosti
ZDRAVSTVENO STANJE PLANETA

Znanstvenici: Zemlja je pred “srčanim udarom”
Objavljeno 16. rujna, 2023.
Ljudska aktivnost ugrožava sustave za održavanje života na Zemlji. Na putu smo koji nedvosmisleno vodi u katastrofu

Sustavi za održavanje života na Zemlji suočeni su s većim rizicima i neizvjesnostima nego ikad prije i većina najvažnijih sigurnosnih granica već je prijeđena zbog ljudskih aktivnosti, zaključak je znanstvenog istraživanja objavljenog ovog tjedna.U analizi “zdravstvenog stanja” cijelog planeta, objavljenoj u časopisu Science Advances, međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada “daleko izvan sigurnog operativnog prostora za čovječanstvo” zbog ljudske djelatnosti.

Nepovratne promjene


U istraživanju, koje se nadovezuje na izvješće iz 2015., navodi se da je svijet prešao šest od devet “planetarnih granica” - sigurnosnih granica za ljudski život u područjima kao što su integritet biosfere, klimatske promjene i korištenje i dostupnost pitke vode. Osam od devet granica pod većim je pritiskom nego u analizi stanja 2015., a poboljšalo se samo stanje ozonskog omotača. To povećava rizik od dramatičnih promjena životnih uvjeta na Zemlji. “Ne znamo možemo li prosperirati u velikim, dramatičnim promjenama naših uvjeta”, rekla je na konferenciji za novinare glavna autorica istraživanja Katherine Richardson sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Autori su istaknuli da prelazak granica nije prijelomna točka nakon koje će ljudska civilizacija propasti, ali bi moglo izazvati nepovratne promjene u sustavima za održavanje života na Zemlji. “Zemlju možemo zamisliti kao ljudsko tijelo, a planetarne granice kao krvni tlak. Tlak viši od 120/80 ne znači siguran srčani udar, ali povećava rizik za njega”, rekla je Richardson.

Znanstvenici su oglasili uzbunu zbog širenja deforestacije, pretjerane potrošnje drveta za gorivo i povećanja proizvoda kao što su plastika, GM organizmi i sintetičke kemikalije. “U okoliš se sada bacaju stotine tisuća kemikalija koje je proizveo čovjek”, rekla je. “Stalno nas iznenađuju utjecaji tih ljudskih čimbenika.”

Ubrzano izumiranje


Od devet granica koje su znanstvenici analizirali, samo je za zakiseljavanje oceana, oštećenje ozonskog omotača i onečišćenje zraka ocijenjeno da su još u sigurnim okvirima. Blizu je, međutim, prekoračenje granice za zakiseljavanje oceana.

Atmosferska koncentracija CO2, glavnog stakleničkog plina, porasla je na oko 471 ppm, bitno više od sigurne razine od 350 ppm.

Stopa izumiranja vrsta najmanje je deset puta brža od prosječne stope u posljednjih deset milijuna godina, što znači da je planet već prekoračio sigurnu granicu za genetičku raznolikost.

Johan Rockström, direktor Instituta za istraživanja klime iz Potsdama i jedan od autora istraživanja, rekao je da se nada da će svijet shvatiti da su rezultati ovog istraživanja poziv na buđenje. Rekao je da nikada dosada u svojoj karijeri nije vidio toliko dokaza kao sada. “I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu”, upozorio je. Hina
Svijet je, prema istraživanju, već prešao šest od devet “planetarnih granica”

Možda ste propustili...