Novosti
HRVATSKE UDRUGE IZ BIH

Haag je ignorirao hrvatske žrtve
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Hrvatske stradalničke udruge iz BiH ocijenile su u petak da je Haaški tribunal ignorirao hrvatske žrtve u toj zemlji jer ni jedna od njih nije pozvana na dvodnevnu konferenciju posvećenu 30 godina od osnutka tog suda koja se održava u Sarajevu.

Konferencija posvećena 30 godina od osnutka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, njegovu nasljeđu te izazovima okupila je brojne uglednike, a među njima su predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) Graciela Gatti Santana, glavni tužitelj MICT-a Serge Brammertz, udruge i pravnici.

Nije, međutim, pozvana nijedna hrvatska stradalnička udruga, navodi u priopćenju Koordinacija hrvatskih udruga Domovinskog rata u BiH. Ta činjenica zorno oslikava ostavštinu Haaškoga tribunala budući da je okupio samo predstavnike žrtava jedne od strana u BiH, pripoćeno je. "Haaški tribunal ignorirao je hrvatske žrtve, njegova ostavština je nepravda", priopćile su hrvatske udruge Domovinskog rata u BiH.

Pred ovim Tribunalom nije izrečena nijedna presuda za masovne zločine nad tim narodom, navode hrvatske udruge.

"To se savršeno uklapa u rad Haaškoga tribunala, koji nije uopće mario za hrvatske žrtve, za teške i masovne zločine počinjene nad ovim narodom. Od Briševa, preko Križančeva sela, Buhinih kuća, Maljina, Dusine, ‘Osmice‘ u Vitezu, Trusine, Doljana, Grabovice ili pak Uzdola, u kojemu je na dan početka konferencije u Sarajevu obilježena 30. godišnjica masakra u kojemu je ubijen 41 Hrvat", dodaju iz Koordinacije. H
Najmanje je osuđeno Hrvata
Po priopćenju hrvatskih udruga Domovinskog rata u BiH pravdu je tek djelomično ispravilo domaće pravosuđe “čija je ostavština daleko važnija od one haaške”. “O tome govori i nedavno istraživanje koje je pokazalo da je do sada za ratne zločine pred svim sudovima, od haaškog do domaćih pravomoćno osuđeno najmanje pripadnika HVO-a i Hrvata”, navodi se. Pred svim sudovima Hrvati su dobili 1025 godina, bošnjačka strana 1400, a srpska preko 4000 godina zatvora uz sedam doživotnih kazni.

Možda ste propustili...

SUĐENJE ZA AFERU “DINAMO 2”: KROTA PRIZNAO KRIVNJU

Agić: Mamić mi je "na ruke" isplatio 500.000 dolara

PROSJEČNA SU OČEKIVANJA 443 EURA

Božićnicu očekuje 9 od 10 zaposlenih Hrvata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana