Regija
PROJEKT “STEMAJMO”

Predstavnici pet škola u Norveškoj
Objavljeno 16. rujna, 2023.
Nositelj je osnovna škola iz Gunja, uključene su i škole iz Gradišta, Cerne, Iloka i Lipovca
GUNJA - U sklopu provedbe projekta "Unaprjeđenje infrastrukture i poboljšanje STEM vještina u osnovnim školama Vukovarsko-srijemske županije" pet osnovnih škola (OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja, OŠ Matija Antun Reljković Cerna, OŠ Julija Benešića Ilok, OŠ Gradište i OŠ Lipovac) posjetilo je norveške partnere u Kraljevini Norveškoj.

Projekt "STEMajmo" vrijedan 884.585,33 eura financiran je sredstvima EGP financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje. Nositelj projekta STEMajmo je OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja, upravitelj projekta je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dok su partneri na projektu: Društvo osoba s invaliditetom "Zvjezdice", OŠ Gradište, OŠ "Matija Antun Reljković" Cerna, OŠ Lipovac, OŠ "Julija Benešića" Ilok, Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci, Multinorm d.o.o. Cerna, Åpenhet AS, Oslo, Kraljevina Norveška i Mæla ungdomsskole, Skien, Kraljevina Norveška. Kako su izvijestili iz gunjanske škole, na studijskom su putovanju u Norveškoj, među ostalim, u gradu Porsgrunnu obišli znanstveni centar "DuVerden" i poslušali predavanje o načinu programiranja i funkcioniranja microbitova, kao jedno potpuno novo iskustvo i izvor novih ideja koje će moći prenijeti djeci u svojim školama i na taj način graditi njihova STEM znanja. Vidjeli su dosta različitih praksi kako u gradnji samih škola tako i u načinu predavanja i kurikulumu. Posljednja dva dana boravka u Norveškoj proveli su u Oslu. U gradskoj vijećnici održan je sastanak projektnih koordinatora i norveških Partnera Åpenhet AS (Oslo) i Mæla ungdomsskole (Skien), gdje se razgovaralo o puno tema.

Obišli su i centralni vrt “Oslo kommunale skolehager”, o kojemu se brinu učenici i nastavnici.

Marija Lešić Omerović
DOBRA PRAKSA
”Cilj studijskog putovanja bio je razmijeniti iskustva, usvojiti primjere dobre prakse i primijeniti ih u našem odgojno obrazovnom sustavu. U novoj školskoj godini puni smo ideja za nastavak provedbe projektnih aktivnosti i volje za građenje dječjih znanja u STEM smjeru”, kaže voditelj projekta u školi u Gunji Zvonimir Gutić.

Možda ste propustili...

ŽALE SE DA JE U ČOLNIĆEVOJ NEIZDRŽIVO

Kao da smo na autocesti: Ulicom dnevno projuri 2600 auta

BRIGA ZA OKOLIŠ U BELOM MANASTIRU

Nabavljena još dva seta podzemnih kontejnera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana