Ekonomija
NOVI PAKET MJERA

Osigurano više od 60 milijuna eura pomoći za poljoprivrednike
Objavljeno 16. rujna, 2023.

U okviru novog paketa mjera za pomoć građanima i gospodarstvu na sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak prihvaćen je i niz zaključaka o pomoći poljoprivrednicima. Riječ je o četiri mjere, vrijedne ukupno 60,3 milijuna eura, kojima će se dodatno financijski pomoći svinjogojstvu pogođenom afričkom svinjskom kugom i poljoprivrednim proizvođačima u kontekstu posljedica prirodnih nepogoda, ali i osigurati uspostava financijskih proizvoda namijenjenih investicijama i obrtnim sredstvima za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.Afrička svinjska kuga može izazvati velike štete za svinjogojstvo, a imajući na umu širi socioekonomski aspekt te proizvodnje i njegovu važnost za vitalnost hrvatskog sela, Vlada je osigurala i dodatna sredstva pomoći pogođenim gospodarstvima. U okviru novog paketa mjera definirana je 15 milijuna eura vrijedna potpora pogođenim svinjogojcima, povrh već osiguranih 12,5 milijuna eura pomoći, sve s ciljem oporavka svinjogojske proizvodnje i očuvanja prehrambenog lanca na područjima na kojima se provode mjere suzbijanja afričke svinjske kuge.

Nažalost, veći dio Hrvatske od početka godine bio je zahvaćen različitim prirodnim nepogodama koje su prouzročile znatne štete u poljoprivredi. Ovim izmjenama Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini povećana su sredstva za poljoprivredne proizvođače sa štetom od prirodnih nepogoda za 15 milijuna eura, te sada ukupna potpora u okviru tog programa iznosi 25 milijuna eura, čime se osigurava financijska stabilnost poljoprivrednika i opstojnost poljoprivredne proizvodnje.Novi paket mjera Vlade omogućit će poljoprivrednicima s područja Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije koji su zahvaćeni posljedicama afričke svinjske kuge, kao i poljoprivrednicima s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije, koja je osim afričkom svinjskom kugom snažno pogođena i posljedicama prirodnih nepogoda, oslobađanje plaćanja ugovorene zakupnine i naknade za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta od 1. srpnja 2023. sve do kraja 2024. godine u dijelu koji je prihod državnog proračuna. Isto će prema naputku u svom dijelu učiniti i navedene županije te pogođene jedinice lokalne samouprave, a izgubljeni prihod bit će im nadoknađen. Ta je mjera vrijedna 6,8 milijuna eura.Z.Rupčić
Provedba nove kreditne linije
Također na sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak usvojen je Zaključak o uspostavi financijskih proizvoda namijenjenih investicijama i obrtnim sredstvima za poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda za 2023. i 2024. godinu, a za njihovu provedbu predviđeno je ukupno 23,5 milijuna eura. Time je omogućena provedba nove kreditne linije, koja je nastavak dosadašnjeg financiranja obrtnih sredstava, nastalog kao odgovor na negativne utjecaje pandemije, a sada se nastavlja u kontekstu novih poremećaja u poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda, izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu.

Veći dio Hrvatske od početka godine bio je zahvaćen prirodnim nepogodama koje su prouzročile velike štete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLABIJI PROMET

U fokusu dionice Valamara i Podravke

2

IZVOZNICI NAMJEŠTAJA SUOČENI S PADOM POTRAŽNJE

Drvna industrija ulazi u razdoblje ozbiljne krize

3

SVAKI PETI ISPITANIK PLANIRA SKIJANJE

Hrvati su 2023. putovali više nego 2019. godine