Kultura
1. FESTIVAL ZVONIMIRA TORJANCA

Donji Miholjac dobio novi kulturni brend
Objavljeno 16. rujna, 2023.
Otac je jako bio ponosan na svoje korijene i uvijek je gradio kulturne mostove prema Miholjcu, rekao je Marko Torjanac

Kazališni festival Zvonimira Torjanca službeno je otvoren u četvrtak, drugog dana festivalskog programa, a otvorenje je obilježila sjajna izvedba predstave "Tko je ovdje lud?" Kazališta Planet Arta iz Zagreba.Glumački tim


Za odličnu zabavu i mnogo smijeha pobrinuo se izvrsni glumački tim, Marko Torjanac i Natalija Đorđević. Riječ je o kombinaciji crne komedije i burleske koja je ove godine, na 20. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru, osvojila čak tri nagrade, i to Veliku Lisku za najbolju predstavu regije prema sudu publike, Veliku Lisku za najbolju predstavu prema sudu medija, a Marko Torjanac nagrađen je Velikom Liskom za najbolju mušku ulogu. U inspirativnoj predstavi precizne režije i odlične glume Natalija Đorđević i Marko Torjanac izmjenjuju se u ulogama pacijenta i liječnika te kroz šest zabavnih isprepletenih psihoterapeutskih seansi postavljaju ozbiljna pitanja o životu danas preispitujući standarde "normalnoga".


Uime domaćina dobrodošlicu na festival poželjele su tajnica Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu Marija Rašić i direktorica Turističke zajednice grada Donjeg Miholjca Melia Vidaković. Prvi Kazališni festival Zvonimira Torjanca, koji je pokrenuo Ogranak MH u Donjem Miholjcu u čast svog poznatog i slavnog sugrađanina, u popunjenoj kinodvorani Osvit otvorio je gradonačelnik Goran Aladić.

- Izuzetno mi je drago da je zaživio Kazališni festival Zvonimira Torjanca. Uvjeren sam da će uz entuzijaste iz Ogranka Matice hrvatske koji su pokrenuli festival i uz podršku svih ostalih, ovaj festival trajati i prerasti u tradiciju. Donji Miholjac je pokazao i dokazao da može organizirati kvalitetne festivale kao što je Prandau festival orguljaške i komorne glazbe, koji traje nekoliko godina i koji je već postigao izuzetnu vidljivost na kulturnoj karti Hrvatske. Uvjeren sam da će visoko biti pozicioniran i Kazališni festival Zvonimira Torjanaca - kazao je na otvorenju gradonačelnik Aladić.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu Ivan Vlahović, koji je inicijator festivala, rekao je kako je ovo početak toga da Donji Miholjac dobije kazališni brend koji će se održavati svake godine sredinom rujna.

Zahvalna obitelj


Publici se obratio i Marko Torjanac, sin legendarnog hrvatskog kazališnog filmskog i televizijskog glumca Zvonimira Torjanca, koji je rođen u Donjem Miholjcu 14. rujna 1930.

- Ne treba objašnjavati značenje ovog festivala, koji je posvećen mom ocu i zbog čega je cijela moja obitelj zahvalna i ponosna. Meni je to prvi povratak nakon 40 godina u Donji Miholjac, u koji sam dolazio često dok je baka bila živa. Otac je jako bio ponosan na svoje korijene i uvijek je gradio kulturne mostove prema Miholjcu. Želim da festival postane tradicionalno kulturno druženje u Miholjcu i vrlo rado ću sa svoje strane, volonterski, pripomoći da se festival razvija, napreduje i bude sve veći i značajniji - poručio je Marko Torjanac.

Trodnevni Kazališni festival Zvonimira Torjanca završio je u petak monodramom "Ispit savjesti", u kojoj se publici predstavio Robert Kurbaša, koji je monodramu režirao i u kojoj glumi.

Inače, program prvog KFZT-a otvorila je lutkarska predstava za djecu i mlade “Okom oko oka” autorice Vesne Kosec-Torjanac, u režiji Dubravka Torjanca, a u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u
osječkom školstvu

2

POŽEŠKI POVJESNIČAR S BOGATIM OPUSOM

Peta knjiga prof. Vinka Tadića “Dijalog u šumskoj dvorani”

3

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada