Novosti
ALARMANTNI PODACI ZA HRVATSKU

Svako četvrto dijete žrtva internet-nasilja
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Organizacija Justice Initiative održala je okrugli stol "Svaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu", kao dio svoje kampanje protiv zlostavljanja djece na internetu. O temi su govorili Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet, Iva Turčin iz A1 Hrvatska, Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba te profesorica s Pravnog fakulteta, Lucija Vejmelka, koja je prezentirala rezultate istraživanja deShame Hrvatska. "Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je digitalnog nasilja", poručili su stručnjaci na okruglom stolu.

 

- Sadržaj zlostavljanja djece kruži alarmantnom brzinom. U 2021. godini bilo je 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu diljem svijeta. Europa je postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja. Preko 60 % svjetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na poslužiteljima unutar EU-a - istaknuo je Guido Fluri, osnivač Justice Initiative.

"Iza svake slike ili videozapisa stvarna je patnja djeteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama", rekao je Tomislav Ramljak. Prvi je korak borbe protiv zlostavljanja djece na internetu osvijestiti koliko je situacija zabrinjavajuća i uspostaviti sustave prevencije i zaštite djece i mladih. Jedan od načina potpore jest i peticija koja se provodi radi potpore prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju pravila za sprječavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Predložena pravila obvezivala bi pružatelje da otkriju, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece na svojim uslugama. Prijedlog bi trebao biti na glasanju tijekom jeseni ove godine, a podršku su mu izrazili i zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler te Sunčana Glavak, koji ističu važnost uvođenja strožih pravila. U mnogim slučajevima djecu seksualno zlostavljaju osobe koje poznaju i u koje imaju povjerenja te o kojima ovise. To je i jedan od razloga zašto je takva kaznena djela teško spriječiti i otkriti. Internet djeci omogućuje edukaciju i održavanje kontakta s vršnjacima, no s druge strane donosi povećan rizik od ostvarivanja kontakta s internetskim predatorima, upozorava Justice Initiativa. D.S.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREMIJER: PROSVJEDNIKE NE VODI POLJOPRIVREDNIK

Poruka iz Semeljaca: Selu štete prosvjedi, trebate vidjeti kojom se brzinom kuga širi

2

ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom

3

SVAKA ŠESTA OSOBA ŽIVI S NEKIM OBLIKOM INVALIDITETA

Osobe s invaliditetom posao traže više od dvije godine, uz diskriminaciju