Regija
POLAGANO, NOGU PRED NOGU

Slavonski sokak - Bircuz - Vinski šor
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Nema tog Vinkovčanina ili gosta 58. Vinkovačkih jeseni koji neće prošetati Slavonskim sokakom, okrijepiti se domaćom rakijom u Bircuzu, a potom na vino u Vinski šor.

Prolazak kroz Slavonski sokak, koji se smjestio na platou uz Bosut, kod hotela Slavonija, poput vremeplova je koji vraća u slavonsku prošlost. Drvene kućice i štandovi prepuni rukotvorina i tradicionalnih suvenira više nego ikada prije oživljavaju duh tradicije, a langošice i poderane gaće, kobasice i čvarci, čobanac i paprikaš mame na uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi, sve uz tramburaše koji se izmjenjuju na pozornici.

Svoju ponudu svih dana 58. Vinkovačkih jeseni predstavlja gotovo 50 izlagača u malim i velikim kućicama te na štandovima koje su prije šest godina izradili učenici i profesori vinkovačke Drvodjelsko-tehničke škole. Narodne nošnje, šokačke haljine, reklje i košulje, zlatovez i šlinga, obuća, nakit, suveniri od kože, krzna ili drva, igračke, rakije, likeri i vina... samo su dio onoga što su pripremile vrijedne ruke slavonskih obrtnika.

Slavonskim sokakom i ove se godine, kao i prijašnje dvije, svih dana jesenskih svečanosti širi i miris domaćeg čobanca, za koji se brinu lovci iz 36 lovačkih udruga, a, poznato je, lovci su vrhunski kuhari. Svaki su se dan izmjenjivale četiri lovačke udruge, koje su napravile po 400 porcija i podijelile ih Vinkovčanima.

Nakon Slavonskog sokaka red je zastati u Bircuzu, atrakciji nastaloj prošle godine po uzoru na nekadašnje šokačke gostionice, s, naravno, pepita stolnjacima. Uz tamburaše i rakiju iz fraklića, ondje vrijeme leti...

Vinski šor u Dugoj ulici, oaza najfinijih kapljica, pokazuje što je sedam uglavnom iločkih vinara napravilo u svojim vinogradima i podrumima. Na izbor su, kako vinari za dobro vino kažu, krasni pinot, graševina, chardonnay, frankovka ili cabernet sauvignon. M.F.
Možda ste propustili...

3. NATJEČAJ „POZNAJEM DJEČJA PRAVA“

Najuspješniji Leona Čordaš, Jakov Knežević i Lucija Heniz

POTICANJE PRIJATELJSKIH ODNOSA U RAZREDU

Edukacija učenika o sukobima i nasilju

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA NA PODRUČJU ŽUPANJE

Plan gradnje za 2024.: Zona Sječine, deponij, Ulica Vojne krajine...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

3

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru