Regija
FOLKLORNE VEČERI SU I ŽUPANIJSKA SMOTRA FOLKLORA - NAJBOLJI GRADIŠTANCI

Pobjednik KUD “Seljačka sloga”
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Folklorne večeri jedna su od najvažnijih uvodnih priredbi Vinkovačkih jeseni, na kojoj nastupaju folklorne skupine iz cijele Vukovarsko-srijemske županije, pa je to ujedno i Županijska smotra folklora.

Tijekom šest Folklornih večeri u zadanom vremenu od osam minuta predstavilo se 37 izvornih skupina, 7 koreografiranih i Udruga za osobe s invaliditetom Zrno, a žiriralo je, svojim okom i uhom budno motrilo i slušalo, troje stručnjaka: mr. Ljubica Gligorević, etnologinja, Vido Bagur, koreograf i glazbeni pedagog, i glazbenik Marinko Blažinkov.

Pobjednik je ovogodišnje Županijske smotre folklora KUD "Seljačka sloga" iz Gradišta, drugi je "Mijat Stojanović" iz Babine Grede, a treći "Slavko Janković" Rokovci-Andrijaševci.

Ove je godine prevladavao svečarski ugođaj, u skladu s lajtmotivom svečanosti otvorenja "Dva sjaja dukata", pojašnjava mr. Ljubica Gligorević. Naime, folklorne skupine uživaju slobodu izbora, ali s obzirom na tolike godine na Večerima, spontano se uključuju u temu otvorenja, koja postaje i lajtmotiv cijele manifestacije, primjećuje ekspertica za etnologiju.

Najbolje folklorne skupine prema ocjeni stručnog žirija predstavljat će najistočniju županiju na smotrama izvornog folklora u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Zanimljivost je da su KUD-ovi "Grančica" Đeletovci, "Đuro Pandža-Keka" Nijemci, "Slavko Janković" Rokovci-Andrijaševci i "Šokadija" Stari Mikanovci nastupili na svim Vinkovačkim jesenima, od nastanka manifestacije prije 58 godina. M.F.
Možda ste propustili...

“SKLAD” KONCERTOM ZAVRŠIO SLAVLJE

Nastupile sve sekcije

ĐAKOVAČKI KUD MEĐU TRI NAJSTARIJA DRUŠTVA

Sklad slavi 160 godina, ima u pola stoljeća i 16 brakova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

3

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru