Kultura
ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Manifestacija Dani europske baštine u Belom Manastiru
Objavljeno 15. rujna, 2023.
U Etnološkom centru baranjske baštine (Kralja Tomislava 70, Beli Manastir) održat će se programi u sklopu obilježavanja Dana europske baštine 2023. godine. Naime, Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi.

- Bogatim programima koji se održavaju u Etnološkom centru baranjske baštine promičemo, njegujemo i naglašavamo važnost kulturne baštine i tradicije u Baranji, Hrvatskoj, pa samim tim i u Europi - javljaju iz Etnološkog centra baranjske baštine.

Ondje će se 22. rujna 2023., s početkom u 10 sati, održati radionica "Umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova". Na radionici će kao ciljna skupina sudjelovati učenici Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, Osnovna škola Draž (male vezilje), kao i svi zainteresirani sudionici. Nositelji s liste tog zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra vodit će radionicu i pokazati svim zainteresiranim sudionicima umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova.

Osim radionice otvorena je i izložba lutki bepki u šokačkim nošnjama. Autor izložbe bepki je nositeljica s liste zaštićenog nematerijalnog dobra "Baranjskog šokačkog veza" Janja Jednašić. Bepke su u ručno rađenim šokačkim nošnjama, što je vrlo zanimljivo i raritetno.

Predavanje "Baranjski šokački vez" održat će istog dana s početkom u 13 sati. Vodit će ga nositeljice sa zaštićene liste tog nematerijalnog kulturnog dobra Eva Balatinac i Eva Kostolić.

U suradnji s Muzejom Slavonije Osijek u Etnološkom centru baranjske baštine 9. listopada 2023. s početkom u 10 sati održat će se radionica "Umijeća izrade baranjskog moleraja". Na radionici će kao ciljna skupina sudjelovati djeca, učenici Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, predškolska skupina Dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir, kao i svi zainteresirani sudionici. Radionicu/prikaz vodit će kazivači iz svih dijelova Baranje, Marko Horvat (Duboševica), Marija Šipoš i Tunde Živić-Šipoš (Novi Bezdan) i Jovan Vilić (Bolman). Voditelji će polaznicima pokazati kako su se nekad molovali (bojili) zidovi s pomoću šablona i gumenih valjaka.

Bit će otvorena izložba 12 panoa s motivima starog moleraja, pod nazivom "Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima". U sklopu događaja održat će se predavanje "Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima", a vodit će ga kustosica Muzeja Slavonije, Tunde Živić-Šipoš.

Ministarstvo kulture i medija usto obilježava 20. godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, na temelju koje je upisano više od 200 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara RH, od kojih su 21 upisana na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine. T.K.
Možda ste propustili...

ZEGEBOOM! OTVARA SE 4. PROSINCA

Međunarodna izložba karikatura

ZORAN ŠIMUNOVIĆ AKADEMSKI SLIKAR I VODITELJ GALERIJE

Gledati svijet očima umjetnika je neopisivo i kritički složeno

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Stigli su "Mendolina i Matija" i osvojili srca publike

2

MATICA HRVATSKA U SLATINI I OŠ JOSIPA KOZARCA

“I dok je srca, bit će i Kroacije” - predstavljeni literatni radovi učenika

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba Hrvatskog društva karikaturista