Novosti
PREISPITIVANJE STATUSA ZAŠTITE

Vukovi i ovce u parlamentu: Kome prijeti veća opasnost?
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Zastupnici desnih grupa u Europskom parlamentu upozorili su u srijedu da su poljoprivrednici i domaće životinje u sve većoj opasnosti od vukova, a eurozastupnici predvođeni Zelenima prozvali su ih za novi pokušaj sabotiranja obnove ekosustava.

Rasprava o preispitivanju statusa zaštite vukova i ostalih velikih zvijeri u EU-u izazvala je novu podjelu među eurozastupnicima.

Europska povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta Mairead McGuinness rekla je u srijedu eurozastupnicima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da razumije zabrinutosti suprotstavljenih strana i pozvala se na obraćanje predsjednice EK Ursule von der Leyen, koja je rekla da "poljoprivreda i zaštita prirode mogu ići ruku pod ruku".

Broj vukova u Europskoj uniji trenutačno se procjenjuje na 19.000. Europska komisija pozvala je početkom rujna lokalne zajednice, znanstvenike i sve zainteresirane strane da do 22. rujna dostave ažurirane podatke o populaciji vukova. Nakon što prikupi podatke, Komisija će odlučiti o prijedlogu izmjene, prema potrebi, statusa zaštite vuka u EU-u. To je odgovor Komisije na rezoluciju Europskog parlamenta iz studenoga prošle godine.

"Trebamo djelovati na temelju potpunih podataka, a ne nekakvih fragmentiranih informacija i nakon toga donijeti odluku hoće li se smanjivati zaštita vučje populacije ili će se možda dopustiti njihov odstrel", rekla je hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak (EPP/HDZ) Hini. Podatci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazuju da su vukovi u posljednje četiri godine samo u Hrvatskoj usmrtili gotovo 11.000 domaćih životinja, a ozlijedili gotovo 1500, upozorila je Glavak. Treba, kaže, pronaći pravedan pristup koji će zaštititi poljoprivrednike i domaće životinje, ali pritom imati na umu važnost vukova za očuvanje ekosustava.

Zastupnica Zelenih i zamjenska članica odbora ENVI i AGRI Anna Deparnay-Grunenberg prozvala je konzervativce za plasiranje "lažnih vijesti kako bi spriječili očuvanje prirode". "Najstrože zaštićen vuk i nezaštićena ovca - to nije dobra ravnoteža", rekao je na raspravi pučanin Herbert Dorfmann, a Roza Thun Und Hohenstein, eurozastupnica iz redova liberala, kazala je da su argumenti za ubijanje vukova "politička propaganda" i da "u većini država članica nije još dosegnuta zadovoljavajuća razina oporavka velikih zvijeri".

U rujnu prošle godine vuk je upao na imanje obitelji predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u Donjoj Saskoj i ubio jednog od njezinih konja, ponija Dolly. Marie Dauchy, iz kluba zastupnika Identitet i demokracija, smatra da je upravo zato ova tema na dnevnom redu. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana