Tehno
TEST SAMSUNG T7 1TB

Prijenosni disk za baš svaku priliku
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Prijenosni diskovi danas su uglavnom brzi SSD modeli, a Samsung T7 ističe se dimenzijama i kvalitetom

Nakon što smo lani imali prilike testirati Samsung T7 Touch 1TB, ove nam je godine na test stigla inačica tog diska bez čitača otiska prsta. Ako vam ta sigurnosna opcija nije presudna, upravo testirani Samsung T7, po nama, odličan je izbor. Testirali smo model kapaciteta 1 TB u crvenoj boji kućišta.Izrada


Kada razmišlja o prijenosnom disku, većina će pomisliti na disk prosječne veličine, kakav inače viđamo u prijenosnicima, ugrađen u kućište nešto veće od samog diska. Uistinu, prijenosni su diskovi i bili takvi prije kojeg desetljeća. No, kako živimo u vremenu u kojem je tehnologija strahovito napredovala, taj razvoj svakako je obuzeo i prijenosne diskove, Samsungov T7 možda je i pravi primjer kako on treba izgledati. Samsung T7 prijenosni je disk baziran na SSD-u, dakle nema pokretnih dijelova, za razliku od klasičnog čvrstog diska. To je itekako poželjno, jer, kako je riječ o prijenosnim disku, time ćemo eliminirate eventualne nedaće koje mogu nastati prilikom nošenja diska posvuda. Dimenzije diska su 85 mm x 57 mm x 8 mm, što otprilike odgovara kreditnoj kartici, izuzev debljine. Izrađen je iznimno kvalitetno, a pod prstima djeluje odlično zbog blago brušene površine, kao i zakrivljenih rubova. Disk na sebi ima jedan ulaz, i to USB-C, kao i jednu diskretno skrivenu LED-icu, koja svijetli kad je disk u upotrebi. U paketu s diskom stižu i dva kabela, USB-C na USB-C i USB-C na USB-A, tako da su obje najpopularnije USB veze pokrivene. Naš testni primjerak stigao nam je u crvenoj boji, a dostupna je još plava i siva.

Odlične performanse


Povezivanje diska s računalom ne može biti jednostavnije – dovoljno je samo priključiti kabel, u našem slučaju na prijenosniku imamo samo USB-C port, pa smo se i koristili priloženim kabelom USB-C na USB-C. Nikakve instalacije nisu bile potrebe i disk je odmah prepoznat od Windowsa (inače, podržani su gotovo svi sustavi, od Mac računala, Android telefona do Linuxa). Podržani protok prijenosa podataka je USB 3.2 Gen2, koji teorijski podržava do 10 Gbps. Inače, iz diska ćete moći izvući maksimum samo ako u svome prijenosniku ili računalu imate ugrađen PCIe NVMe SSD, jer su tada tehnologije identične. U praksi to znači i fenomenalne brzine prijenosa koje kod Samsung T7 idu do 1050 MB/s za čitanje, odnosno 1000 MB/s za pisanje. Zahvaljujući naprednom upravljanju temperaturama, disk se ni u jednom trenutku nije pregrijao ni djelovao vruće, što je itekako važno za performanse, ali i dugovječnost diska. Osim u testiranom kapacitetu od 1 TB disk je još dostupan kao model od 500 GB ili 2 TB. S obzirom na sve, počevši od kvalitete izrade pa do odličnih performansi i kapaciteta, cijena od oko 100 eura čini nam se više no povoljna. Stoga, ako razmišljate o kupnji prijenosnog diska, neka vam Samsung T7 bude visoko na listi.

Marin Režić
Možda ste propustili...

HITACHI, VLASNIK GLOBALLOGICA, I GOOGLE CLOUD

U partnerstvu za generativnu umjetnu inteligenciju

TEST MEANIT LED RADIOBUDILICA B15

Moderna budilica koju ćete svakako voljeti

NAJVEĆA DEVELOPERSKA KONFERENCIJA U OVOM DIJELU EUROPE

Infobip Shift prvi put obuhvaća tri dana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MONITORI PHILIPS EVNIA 27M2N3200A I 24M2N3200A

Novi monitori dizajnirani za gaming entuzijaste

2

NAJVEĆA DEVELOPERSKA KONFERENCIJA U OVOM DIJELU EUROPE

Infobip Shift prvi put obuhvaća tri dana

3

TEST MEANIT LED RADIOBUDILICA B15

Moderna budilica koju ćete svakako voljeti