TvObzor
LADO BARTONIČEK

Podrška me je uvijek gurala naprijed, ne samo struke nego i prijatelja, bližnjih
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Novi singl “Sanjaš sama” svojevrsni je povratak korijenima, riječkom rock zvuku, da ga tako nazovem. Nisam to planirao
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Lado Bartoniček predstavio je svoju najnoviju glazbenu kreaciju naslovljenu "Sanjaš sama". Uvod je to u kantautorski album na kojem će se riječki glazbenik i kazališni glumac predstaviti u različitim žanrovima. Novom pjesmom Lado se na neki način vraća svojim korijenima i pop-rock zvuku kojim je započeo glazbenu priču davne 1999. kao vokalist i gitarist sastava Plan B. Preuzeo je sve aspekte stvaranja ovog singla; autor je glazbe i teksta, odsvirao je sve instrumente, snimio, producirao i aranžirao, dobivši tako autentičan zvuk sa svojim pečatom, a spot donosi novu kreativnu suradnju s Jasminom Štefović, u kojoj su efekt postigli jednostavnošću, pri čemu je riječki Trsat poslužio kao idealna lokacija.Po čemu pamtiš svoje glazbene početke s grupom Plan B?- Početci u grupi Plan B bili su mi lijepo iskustvo, prvo iskustvo u glazbi. Jedan dečko iz sobe praktično je nakon nekoliko tjedana svirao na riječkom Korzu, na RiRocku, i to mi je bilo baš posebno iskustvo, imponiralo mi je i puno sam naučio. Bilo je, naravno, i pogrešaka, ali sve je to dio mog iskustva na sceni i bilo mi je super. Svirali smo gaže na raznim stranama Rijeke, bili smo i u Zagrebu, bilo je svega. Nakon toga krenuo sam u svoje solo pjesme, što je na kraju rezultiralo Atmosphericom, mojim autorskim instrumentalnim stvarima i mnogočime još.

"Sanjaš sama" označava tvoj povratak korijenima, rock zvuku. Kako to da si se odlučio na takav potez?- Baš kad pričamo o Planu B, novi singl "Sanjaš sama" svojevrsni je povratak tim korijenima, riječkom rock zvuku, da ga tako nazovem. Nisam to planirao. Za Atmospheric sam počeo s electro-pop ambijentalnom glazbom, nakon toga electro-pop pa electro-rock. Onda se taj electro izgubio, pa je bio pop-rock. Može se reći da sam dosta šarao. Radio sam i samostalne ambijentalne albume, klasiku, operu... Bilo je tu svega. S vremenom je došla neka stara/nova inspiracija, uhvatio sam električnu gitaru, napravio četiri-pet pjesama u tom ruhu, došao je takav feeling. Inače, ne radim glazbu po narudžbi nego po trenutnom osjećaju. Bio sam zadovoljan kako sve to zvuči i rekao sam - zašto ne?! Mogao bih se predstaviti javnosti i u jednom drukčijem zvuku. Tako će i moj novi album sadržavati žanrovski različite stvari, pokriva i tu priču, zadovoljan sam svime.

Žanrovska raznolikost


Kako je nastala pjesma "Sanjaš sama" i o čemu ona govori? Što nam možeš ispričati o pratećem spotu?- Nastala je, zapravo, kao i većina mojih pjesama. Krene melodija pa smislim tekst, i kad krenem vrtjeti tekst počnem, nekako razvijati sve zajedno kroz vizualizaciju. Vizualizacija pjesme uklopila se kad smo radili na spotu, kojim sam baš zadovoljan. Kompletno prati pjesmu. Vizualizacija se baš uklopila s vizurama te željezne konstrukcije velike hale na riječkom Trsatu, i to je nekakva osnova, baza ljubavi žene koja je samostalna, snažna, a opet na neki načim krhka i u potrazi za slobodom te potrebom da voli i bude voljena. Pjesma kao i spot imaju brz, dinamičan ritam s elementima sanjivosti - naravno, kod mene je to neizostavno. (smijeh) I osnovne želje za bliskosti, možda i propuštenih prilika, jer živimo u tako užurbanom svijetu. Zadovoljan sam i pjesmom i spotom, na kojem mi je jako pomogla Jasmina Štefović, koja je snimila sve kadrove, a zajedno smo montirali. Tu je, naravno, Iva Znaor, riječka fotografkinja, koja se sada našla s druge strane objektiva. Za tu priliku postala je model i glavna glumica, dala nam je i nekoliko korisnih savjeta, tako da je sve prošlo zabavno i opušteno. Baš sam zadovoljan kako je sve ispalo, sviđa mi se moj rokerski look, žanrovski totalno drukčije od svega. (smijeh)

Koje sve instrumente sviraš i postoji li još neki da bi ga volio nabaviti?- Sviram sve što uhvatim. Nisam nikakav virtuoz, nego su mi oduvijek bili zanimljivi svi ti instrumenti, gitara, sintesajzer, klavir... Sve je nekako po potrebi, koliko mi treba kada stvaram. A bih li htio imati neki ekstra, koji nisam nikad svirao - bio bi to onda bubanj. Nekoliko sam puta sjeo za bubnjeve dok sam svirao u bendu, ali nisam ih nikada zapravo učio ili naučio svirati, susjedi i životno okruženje nisu baš dopuštali. (smijeh)

Kada možemo očekivati tvoj novi samostalni album i koliko će se on razlikovati od prethodnih izdanja?- Što se mene tiče, već je spreman. Imam 15-ak pjesama za njega, ali kad budemo radili finalne pripreme, izabrat ćemo možda 12-13 pjesama. Mislim da bi mogao izići 2024., to je nekako realno. Nakon singla "Sanjaš sama" možda ću objaviti još jedan, koji će i najaviti album. To je stvar dogovora s diskografom, ali volio bih da tako bude. Još bih s njega izvukao dvije pjesme, ne bih želio da ostanu samo na albumu jer mislim da zaslužuju biti singlovi, a i, zato što će biti baš žanrovski raznolik, vrijedi ih posebno predstaviti. Bit će tu svega, od balada do rocka, malo mog tipičnog, atmosferičnog zvuka. Možda dotad napravim još neke nove stvari. Možda će biti i dupli album, to bih zapravo najviše volio. (smijeh) Možda ću njime malo i zbuniti publiku jer će biti žanrovski raznolik, a, s druge strane, to mi je super jer imam slobodu raditi neke stvari koje nisam mogao u Atmosphericu jer sam tamo bio ograničen tim zvukom. To apsolutno nije nimalo loše jer volim taj ambijentalni electro-pop te tome težim i dalje, ali mi je fora da ovdje mogu raditi baš kako mi nešto dođe i da publika vidi tu raznolikost u meni.

Dodatni poticaj


Koje od osvojenih nagrada za tebe imaju posebno značenje i koliko su ti one tijekom karijere bile poticaj za daljnji rad?- Jedan cliché odgovor - uvijek ti je drago kad dobiješ nagradu. Posebno mi je drag Porin koji sam dobio za najbolji album urbane i klupske glazbe, onaj Putokaza iz 2007., "Androida.Remixed", gdje smo svi mi producenti dobili zadatak remiksirati pjesme s albuma "Androida". Bilo mi je zanimljivo jer tu glazbu volim i radim, baš sam se našao u tome. Nagrade su, naravno, bitne, a taj Porin mi je bio dodatni poticaj za nastavak. Glazbom bih se ionako nastavio baviti jer je ona dio mene, ali drago ti je, naravno, kad struka prepozna i prihvati tvoj rad. Baš sam nedavno bio u riječkoj Galeriji Kortil, gdje je Velid Đekić, imao izložbu o riječkom rocku, i Atmospheric je spomenut uz ostale bendove. Završili smo i na plakatu, takve stvari ti imponiraju. Na neki način si obilježio povijest glazbe jednog grada, a samim time i Hrvatske. Poticaj je to za daljnji rad, naravno. Podrška me je uvijek gurala naprijed, ne samo struke nego i prijatelja, bližnjih, a u krajnjoj liniji zbog toga i uživam u glazbi i onome što radim.

Koji su ti glazbeni i glumački planovi za ostatak godine?- Moram priznati, dosta sam šarolik i svestran, tako da, što se glazbe tiče, sada ću se baviti promoviranjem mog singla "Sanjaš sama". Nakon toga ide singl Atmospherica, to će biti taman negdje krajem godine. Također, pripremamo dvije nove predstave, jedna je edukativna za mlade, a druga komedija za odraslu publiku u Ri Teatru. Naravno, nastavit ću igrati i tekuće predstave u kojima glumim, a uz to sam i zaposlenik Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Nekako uspijem sve to složiti i poklopiti, privatno malo otići na more ulovit koju lignju na barci ili u šumu nabrat koju gljivu, naći se s društvom. Sve to trebam nekako ukalupiti, ali kako sam uspijevao svih ovih godina, nadam se da ću uspijevati i dalje.
Možda ste propustili...

TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere

“OTKOS/ORKAN/PAPUK - PROPAST PROJEKTA VELIKE SRBIJE”

Veličanstvene, prve pobjede u Domovinskom ratu

VELIKI IZAZOV U “STARTAJ HRVATSKA”

Kako se kandidati snalaze u direktnoj prodaji?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere

2

“MODERNA VREMENA” SRIJEDOM NA HTV1

Novi serijal o povijesti hrvatskog dizajna

3

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova