TvObzor
EPIC DRAMA PREDSTAVLJA SERIJU “DES” O ISTINITIM DOGAĐAJIMA

Duboko u najmračnijim kutcima ljudskog uma
Objavljeno 15. rujna, 2023.
Kako bi se pripremio za ulogu, Tennant kaže da je gledao snimke razgovora s Nilsenom te čitao njegove bilješke

Uzbudljivu kriminalističku seriju “Des” o istinitim događajima, s nagrađivanim škotskim glumcem Davidom Tennantom (“Dr. Who”, “Broadchurch”) u glavnoj ulozi, premijerno možete pogledati na programu Epic Drama od petka, 15. rujna, u 21 sat. Utemeljena na stvarnim događajima, miniserija ulazi u um ozloglašenog serijskog ubojice Dennisa Nilsena te odvodi gledatelje na mračno i uzbudljivo putovanje kroz složenu istragu koja je na kraju dovela do njegova uhićenja.Trodijelna serija smještena je u London 1980-ih godina i podrobno prati potragu za pravdom dok detektivi istražuju um hladnokrvnog ubojice. “Des” ulazi duboko u jezivu igru mačke i miša između Nilsena i predanog tima policajaca odlučnih da ga privedu pravdi na suđenju koje je šokiralo britansko društvo i ostavilo neizbrisiv trag u povijesti kriminala.

Glumačka izvedba Davida Tennanta kao Dennisa Nilsena očaravajuća je i smatra se jednom od najboljih u njegovoj karijeri te mu je 2021. godine donijela i nagradu Emmy za najboljeg glumca. Kako bi se pripremio za ulogu, Tennant kaže da je gledao snimke razgovora s Nilsenom te čitao njegove bilješke, od kojih je mnoge napisao dok je bio u zatvoru. Tennantova izvedba hvaljena je zbog svoje dubine, kompleksnosti i sposobnosti da dočara uznemirujuću bit Nilsenova lika.

Ali tko je zapravo bio Dennis Nilsen, stvarni serijski ubojica? Nilsen je rođen 23. studenog 1945. u Fraserburghu u Aberdeenshireu. S 14 godina pridružio se vojnim kadetima, a poslije se školovao za vojnog kuhara. Svoju 11 godina dugu vojnu karijeru završio je s činom kaplara u listopadu 1972., a zatim je tijekom života obavljao razne poslove, a bio je i policajac u Metropolitanskoj policiji od 1972. do 1973. godine.

Nilsenov stravičan niz ubojstava dogodio se između 1978. i 1983. godine, a žrtve su mu najčešće bili mladići koje je upoznao u barovima, na ulici ili drugim javnim mjestima. Stekao je nadimak “ljubazni ubojica” jer je svojim žrtvama nudio hranu i mogućnost da prenoće kod njega, čime ih je mamio da dođu u njegov dom u sjevernom Londonu, gdje bi ih ubio. Nilsen je uhvaćen u veljači 1983. kad je policija otkrila da su mu odvodi u kući začepljeni ljudskim ostacima. Ubio je najmanje 12 ljudi, međutim, nakon uhićenja rekao je da je ubio njih 15 ili 16. Nekoliko mjeseci poslije Nilsen je ustvrdio da je izmislio tri žrtve, pa policija ni danas nije sigurna koliko je točno ljudi ubio. U studenome 1983. osuđen je na doživotni zatvor, uz preporuku da odsluži minimalno 25 godina. Nilsen je preminuo u zatvoru 12. svibnja 2018. u dobi od 72 godine.

Miniserija “Des” donosi očaravajuću ulogu Davida Tennanta kao zloglasnog serijskog ubojice Dennisa Nilsena i priču koja zadire duboko u najmračnije kutke ljudskog uma. D.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana