Osijek
CARE, DI SI ZA VIKEND?

15. i 16. rujna zavladaj Tvrđom na novom festivalu ulične umjetnosti – Monarhija!
Objavljeno 14. rujna, 2023.

Zadnji bageri napuštaju Tvrđu i nakon stoljeća topota kopita, vojničkih marševa, automobilskih guma i šetača svih formi i oblika vrijeme je da ulice naše Tvrđe ožive u novom dobu.

 

Ulični festival možda? To je bila ideja iz koje se počela graditi slika jednog novog programa, osmišljenog baš za Tvrđu, programa inspiriranog Tvrđom. Povod je završetak radova, a motiv proslava za sve naše građane i njihove goste! Festival ulične umjetnosti, dostojan careva – Monarhija novog doba. Monarhija zabave u kojoj je svaki posjetitelj vladar svoga vremena, vladar zabave i vladar novih prekrasnih ulica Tvrđe. Tim koji vam je donio festival svjetla u Osijek, za ovu prigodu, za nove ulice Tvrđe, radi poseban svjetlosni spektakl!

 

Zato ovog vikenda, 15. i 16. rujna prošećite ulicama Tvrđe, obiđite ju cijelu i doživite! Ulice će svijetliti najljepšim umjetničkim instalacijama, svaki ugao pričati će svoju priču. Jedanaest svjetlosnih instalacija osvijetliti će oko 40.000 kvadrata zidova, ulice, tornjeva i skrivenih kutaka naše Tvrđe. Uz glazbu i instalacije, na ovoj zabavi čija je početna točka bila prije 300 godina kada je Tvrđa počela poprimati današnje obrise, svatko će pronaći kutak za sebe. Svjetlosne kulise obojat će zidove, a prostor između ispuniti će šetači i desetine uličnih zabavljača među njima. Čudesni likovi na štulama, šarenilo kostima, žongliranje vatrom, ples, žive statue i jedan vrlo nemiran klavir učinit će ulice Kniferovom slikom- s brojnim zavojima i dugim meandrima ljudi koji stoje oko izvođača, smiju se i plješću!


Kako zvuči Monarhija?

 

I glazba će obojati svaku ulicu Tvrđe. Svjetlosne instalacije pratit će zvučne kulise uz poznatu filmsku, klasičnu i ambijentalnu glazbu. Desetine uličnih glazbenika svojim će nastupima pratiti ritam ulice i učiniti Tvrđu dvoranom sa desetinama pozornica.

Jedinstvena je ovo prilika i da dio osječke glazbene scene čujete u street izdanju- tako iskoristite priliku i poslušajte tamburaše i zbor Paje Kolarića kako bi zvučali da zasviraju u pariškom metrou, Big bend Osijek kao hit na ulicama nekog britanskog ili njemačkog grada, Ritmosice dok s njima u ritmu skaču prolaznici u Amsterdamu ili Lipu koja ima s tim iskustva jer čim izađu iz aviona pjevaju po Budimpešti, Beču i svijetu… a možda za njih niste čuli, ali hoćete uskoro- dječji bend Uholaže upotpunit će ovu dičnu ekipu!


Osječki puhački orkestar učinit će vam još ugodnijom subotnju prijepodnevnu kavicu u Tvrđi, a Volim gramofonske ploče, sa svojim DJ-ima drži glazbenu frontu na čak 3 stage-a.
To je samo domaća ekipa, a stižu nam tu i dva sjajna benda uz kojih će iskustvo na Craftu biti još bolje, autentična Irska pub glazba iz violine, gitare i glasnica Patricka Walkera i Hrvoja Sudara, te već nam poznat i drag- Orjen Riđanović gypsy jazz trio! Tu je i još nekoliko uličnih glazbenih bisera- ali prošećite u petak i subotu Tvrđom i iznenadite se sami kad ih otkrijete.

 

Budite carevi svoje zabave!

 

Uz festival svjetla i uličnu umjetnost, 7. Osijek Craft Beer festival ovog vikenda seli iz Sunčane ulice u Tvrđu. Svi ljubitelji piva i dobre zabave, imat će priliku kušati preko 70 vrsta piva i uživati u pravoj pivskoj gozbi – poput careva.

A posebna monarhija u monarhiji donosi i putovnicu za raj za ljubitelje vina – Vinska monarhija, čeka na vas! Nema dobre kapljice bez street fooda, stoga u svoje carstvo možete doći  - gladni. Gastroponuda bit će raznolika i vrhunska, kako ona na ulicama, tako i u restoranima i kafićima Tvrđe.     


Monarhija za prinčeve i princeze

 

Uz brojne ulične performanse i zabavu za cijelu obitelj, povlašteni tretman i ulicu, imaju oni najmlađi – subota prijepodne od 11:00 sati rezervirana je dječje radosti uz dječji rock band Uholaže, pričaonicu Cvilidreta i lutkarsko kazalište za djecu na kojem će upoznati Matijine lutke i zaljubiti se u kazalište (ako već nisu). A za one koji ne idu rano spavati organizirana je radionica „Festival svjetla za djecu“ u subotu od 19:30 gdje naši maleni sami mogu bojati svjetlom ulice Tvrđe.

 

Pitanje s početka sada ima jednoznačan odgovor: „CARE, DI SI ZA VIKEND?“, odgovor: „U TVRĐI NARAVNO, CARUJEM U SVOJOJ MONARHIJI!“


Carice i carevi, vidimo se!

Možda ste propustili...

SURADNJA CRVENOG KRIŽA I POLICIJE

Borba protiv ovisnosti

ZAVRŠNI SAJAM ANTIKVITETA U 2023.

O Dimitriju Popoviću, kobasicama i sapunu

DOZNAJEMO: STIŽE NOVA RASVJETA ZA PJEŠAČKI MOST

Pola mosta i dalje je u mraku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELENA KOVAČEVIĆ & DOMAGOJ SUŠAC - UMJETNICI / PROFESORI / PARTNERI

Kad si umjetnik, onda si
to 24 sata. Mi nikad ne
dođemo kući s posla

2

SPOMEN NA 16 UBIJENIH BRANITELJA

Bitka na Rosinjači obranila je Osijek

3

ZAVRŠNI SAJAM ANTIKVITETA U 2023.

O Dimitriju Popoviću,
kobasicama i sapunu