Sport
IVICA KULEŠEVIĆ

Uz tretman koji imamo
kod sudaca nema puno
smisla govoriti o trofejima
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Sve što je Osijek radio ovog ljeta u području transfera naznačilo je početak stvaranja nove momčadi, a krenulo se od obrane

Iako je službeno ljetni prijelazni rok za HNL završio, još je uvijek glavna tema navijačkih rasprava, a ni NK Osijek nije zaključio taj folder.



Bijelo-plavi i dalje traže napadača, što uopće nije lak zadatak, jer su im sada dostupni isključivo slobodni igrači, a Osječani uz to žele i igrača koji ima EU status. Puno se toga događalo tijekom ljetnog prijelaznog roka, u fokusu su bili potezi koje je vukao sportski direktor Ivica Kulešević, ali puno se toga događalo i u pozadini. Smjenom Nenada Bjelice u rujnu prošle godine klub se odlučio na radikalnu promjenu sportske i financijske politike. Provođenje te nove strategije počelo je u zimskom prijelaznom roku, a nastavljeno je ovog ljeta.

Oprez majka mudrosti


I potrajat će bar još dva prijelazna roka. Bijelo-plavu svlačionicu ovog je ljeta napustio velik broj nogometaša, u igračkom kadru sedam je novih lica, a ukupna transfer-bilanca u debelom je plusu.

- Moram na početku otići malo unatrag kako bi se stekla kompletnija slika poteza koje smo vukli ovog ljeta. U tri prethodne godine puno smo ulagali u struku i igrače, ali to nam nije donijelo očekivane rezultatske iskorake, pa smo se odlučili krenuti drugim putem. Kada sam došao na funkciju sportskog direktora, dočekao me vrlo širok i vrlo skup igrački kadar, pa smo jednostavno morali krenuti u racionalizaciju, jer je tadašnje stanje jednostavno bilo neodrživo na duže razdoblje. Pred nama su bili ozbiljni financijski izazovi, a moj prvi zadatak bio je što je moguće više ublažiti situaciju. Tada smo rekli kako će operacija racionalizacije troškova potrajati od četiri do šest prijelaznih rokova. Sada smo odradili dva, dosta toga smo riješili, ali izdatci za plaće igrača još uvijek su nam vrlo blizu maksimuma, što nas prilično ograničava u odrađivanju ulaznih transfera, pa nas čeka još puno posla. Jednostavno, želimo se vratiti na financijske postavke od prije jeseni 2020. godine, kada smo se bili odlučili na velika ulaganja. Težak je to proces, jer uvijek je lako davati, ali kada dođe vrijeme u kojem se treba rezati, onda su to bolna iskustva - kaže Ivica Kulešević, sportski direktor NK Osijek.

Prijelazni rok koji je nedavno završio bio je specifičan po načinu na koji je Osijek poslovao. Posudbe s mogućnošću otkupa, dovođenje slobodnih igrača i kratki ugovori glavna su obilježja, koja jasno govore o opreznom postupanju osječkog kluba s novcem.

- Normalno je što smo se ponašali oprezno, jer visoki iznosi koje smo plaćali za odštete nekih igrača nisu nam donijeli nikakav napredak, a loša su nam iskustva i s dugoročnim ugovorima. Meni se, osobno, dopada model posudbe s mogućnošću otkupa jer nam omogućuje podijeliti troškove na dva dijela, a samim time nemamo problema ni s financijskim fair-playom koji traži UEFA.

Na Pampasu se očito drže toga da je oprez majka mudrosti, iako kod dijela navijača takav način poslovanja izaziva nezadovoljstvo, smatrajući da klub nije dovoljno ambiciozan.

- Shvaćam navijače, ali u svemu treba pogledati širu sliku. Mi smo u tranzicijskom razdoblju, u kojem praktično pokušavamo formirati novu momčad. Krenuli smo od temelja i tijekom ljetnog prijelaznog roka fokus nam je bio na obrani. Ona je promijenjena iz temelja, bilo je i nekih nezgoda, poput ozljeda Bralića i Renana Guedesa, pa nije ni čudo što u ovom trenutku imamo defezivnih problema. No uvjeren sam kako će se ubrzo sve to posložiti na pravi način. U obranu smo doveli dva vrlo zanimljiva mlada igrača, Stjopu Mkrtčjana, koji je s 20 godina već standardni reprezentativac Armenije, i Oleksadra Drambajeva, koji je velik potencijal, ali mu nedostaje iskustva. Duarteom, koji je bio jedan od najboljih stopera rumunjske prve lige prošle sezone, i zanimljivim Makedoncem Manevom, zatvorili smo srce obrane. Generalno sam zadovoljan onim što smo učinili u ljetnom prijelaznom roku, ali mi je žao što nismo uspjeli realizirati sve što smo željeli. Vrlo blizu smo bili realizacije dovođenja još jednog lijevog beka, ali su se u tom klubu iz kojeg je trebao doći promijenile okolnosti (došao je novi trener, pa se stauts tog igrača poboljšao, nap. a.), te je posao propao. Od Čokaja i Andrića smo odustali u finišu prijelaznog roka, a razlozi nisu bili financijski, nego smo jednostavno donijeli takvu odluku, ali mi je drago što su obojica iskazala želju za dolaskom u Osijek.

Ramon - najveća pobjeda


Najviše kritika odnosi se na to što je prijelazni rok završio, a Osijek je ostao samo na jednom jedinom centralnom napadaču - Ramonu Mierezu. I on je mogao otići, jer je pritisak, posebno Dinamov na NK Osijek i Ramona, bio golem.

- Za mene je ostanak Ramona Miereza najveća pobjeda u ovom prijelaznom roku. Ogroman je bio pritisak na nas i na njega samog, što svi znaju. Imali smo tri ponude. Rusija je otpala jer Ramon nije htio ići tamo, s Dinamom znate što se događalo, a postojala je i ponuda iz Saudijske Arabije, koja je financijski bila u gabaritima koje želimo, ali smo je odbili jer ne bismo stigli više reagirati na tržištu zato što je prijelazni rok završio. Inače, da je Ramon kojim slučajem otišao, mi smo imali spremna rješenja i dogovorene stvari s igračima koji bi zamijenili Miereza i njihovim klubovima. Što se tiče alternacije za Ramona, nju nije lako pronaći, jer s kim god smo započeli razgovore, prvo pitanje je bilo prodajete li Miereza. Kada bi dobili negativan odgovor, igrači bi se ohladili od priče jer nitko od njih nije želio sjediti na klupi. Uglavnom, napadačko pitanje rješavat ćemo u zimskom prijelaznom roku. Rješenja, već sam rekao, imamo spremna, a puno će ovisiti o tome hoće li Mierez ostati ili otići. Inače, mi i sada još uvijek tražimo napadača. U sljedećim danima neki bi igrači trebali doći na probu. Puno je posla još pred nama, trebat će i onoga što je najteže dobiti od navijača - strpljenja. No mi idemo zacrtanim putem, a uvjeren sam kako je on ispravan. Ne želimo u momčadi imati igrače koji će zarađivati astronomske novce neovisno o tome igraju li ili ne ili neovisno o doprinosu koji daju ispunjavanju rezultatskih ciljeva.

Kad su već spomenuti rezultatski ciljevi, uz što su oni vezani u aktualnoj sezoni?

- Jedan smo promašili, a to je plasman u skupinu na europskoj sceni. Mislim da smo bili solidni u Europi, ali još nismo bili dovoljno kvalitetni za takav iskorak. No vjerujem kako ćemo u budućnosti biti. Što se domaće scene tiče - cilj nam je biti pri vrhu HNL-a, te što dalje doći u Kupu. Trofeji? Pa tko ih od nas ne bi želio osvajati?! No uz neravnopravnost koju imamo u tretmanu kod sudaca nema smisla govoriti o trofejima. Nećemo se predati. Borit ćemo se i dalje, želimo biti konkurentni, a mislim kako to i možemo, a vjerujem da će se popraviti i naš status kod sudaca - rekao je na kraju Ivica Kulešević, sportski direktor NK Osijek.

Dalibor Keler
BUKVIĆ I ŽIVKOVIĆ
- Domagoju Bukviću vrlo brzo ćemo ponuditi novi ugovor. Sretni smo što opet produciramo igrače iz naše Škole nogometa. Za njega postoji već sada veliko zanimanje, ali vjerujem kako će još neko vrijeme Domagoj ostati kod nas i završiti svoj igrački razvoj. Što se tiče Filipa Živkovića, on se vraća u pogon nakon ozljede. Naravno da u njemu vidimo budućnost, a ne bude li imao odgovarajuću minutažu na seniorskoj razini, igrat će za juniore. Ima još nekoliko mladih igrača koji su zanimljivi, a među njima su u prvom redu Prekodravac i Solić, koji je na posudbi u BSK-u iz Bijelog Brda - rekao je Ivica Kulešević, sportski direktor NK Osijek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike