Svijet
VON DER LEYEN: ROĐENA JE GEOPOLITIČKA UNIJA

Industrija čistih tehnologija mora se izgraditi u Europi
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Poruka Kini: Europske tvrtke često su žrtve nepoštene trgovinske prakse

Davanjem potpore Ukrajini, suprotstavljanjem ruskoj agresiji, odgovorom prodornoj Kini i ulaganjem u partnerstva svjedočili smo rađanju geopolitičke unije, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu u Strasbourgu u svom posljednjem govoru o stanju EU-a prije europskih izbora.Njemačka političarka koja je na čelu Komisije od 2019. godine u posljednjem se govoru o stanju Unije osvrnula na postignuća ovog saziva Komisije, koji je u prvoj polovini mandata bio obilježen pandemijom COVID-19, a u drugoj ruskim ratom u Ukrajini.

EU je solidaran s Ukrajinom i pomaže Kijevu od početka rata u veljači prošle godine. Države članice EU-a osigurale su privremenu zaštitu za otprilike četiri milijuna osoba, a Unija je postala utočište za gotovo petinu ukrajinske djece. Von der Leyen najavila je u srijedu da će Komisija predložiti produženje privremene zaštite za Ukrajince u Europskoj uniji. "Naša će podrška Ukrajini trajati", rekla je šefica EK.

EU će 2023. Ukrajini osigurati paket potpore u iznosu do 18 milijardi eura u obliku povoljnih zajmova, a 12 milijardi eura već je isplaćeno. To će omogućiti Ukrajini da isplaćuje plaće i mirovine te zadrži osnovne javne usluge.

Komisija je predložila dodatnih 50 milijardi eura u iduće četiri godine za ulaganja i reforme u Ukrajini, dodala je von der Leyen.

Samodostatnost


- Sada imamo europski zeleni plan u središtu našeg gospodarstva i bez premca u ambicijama. Postavili smo put za digitalnu tranziciju i postali globalni pioniri u online-pravima. Imamo povijesni NextGenerationEU i postavili smo temelje europske zdravstvene unije, pomogli smo da se cijepi cijeli kontinent i veliki dijelovi svijeta. Počeli smo se osamostaljivati u kritičnim sektorima, poput energetike, čipova ili sirovina - istaknula je predsjednica Komisije.


Naglasila je da je posebno sretna što je učinjen pomak prema rodnoj ravnopravnosti, ali i upozorila da treba nastaviti borbu protiv nasilja nad ženama.

- Od vjetra do čelika, od baterija do električnih vozila, naša je ambicija kristalno jasna: budućnost naše industrije čistih tehnologija mora se izgraditi u Europi - naglasila je.

Upozorila je da europske tvrtke ne bježe od konkurencije, ali su često žrtve nepoštene prakse. Von der Leyen je naglasila da Europa nije zaboravila kako je nepoštena kineska trgovinska praksa utjecala na solarnu industriju.

Također, najavila je da Komisija pokreće istragu oko električnih vozila koja dolaze iz Kine. Istovremeno je istaknula kako je važno da EU ima otvorene kanale komunikacije s Kinom. "Uklanjanje rizika, a ne razdvajanje" bit će pristup Komisije prema Kini, naglasila je.

Očekuje se da će zelene teme dominirati kampanjom za iduće europske izbore, a posebna pozornost bit će na provedbi Europskog zelenog plana, predstavljenog 2019.

- Europski zeleni plan rođen je iz potrebe da se zaštiti naš planet (...) U posljednjih pet godina broj tvornica čistog čelika u EU-u porastao je s nijedne na 38. Sada privlačimo više ulaganja u čisti vodik nego Sjedinjene Države i Kina zajedno - rekla je.

Ekonomski izazovi


- Visoka inflacija ostaje velik ekonomski izazov, ali padaju cijene energenata nakon energetske krize nastale ruskom invazijom na Ukrajinu. U Uniji u 2023. manje od deset posto ukupnog uvoza plina dolazi iz Rusije. Europske rezerve plina popunjene su do rekordne razine, iznad 95 posto, iako se nije činilo da će Europa u tome uspjeti - poručila je von der Leyen.

Ostali ključni izazovi bit će osigurati bolji pristup tržištu rada, kao i olakšati poslovanje u Uniji.

- Moramo poboljšati pristup tržištu rada. Pogotovo za mlade, za žene. I trebamo kvalificiranu migraciju. Osim toga, moramo odgovoriti na duboko ukorijenjene promjene u tehnologiji, društvu i demografiji - rekla je von der Leyen.

Kao posebno postignuće u mandatu ove Komisije von der Leyen je istaknula Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu, i naglasila da su nužni "minimalni globalni standardi" za sigurnu i etičnu uporabu umjetne inteligencije.

Komisija se nada da će europske institucije što prije postići dogovor o paktu o migracijama i azilu. Von der Leyen izdvojila je Bugarsku i Rumunjsku kao zemlje s najboljim praksama u području azila i vraćanja migranata. "Bugarska i Rumunjska dio su našeg šengenskog prostora", rekla je von der Leyen i pozvala da im se odblokira ulazak u šengenski prostor bez daljnjeg odgađanja.

Mario Mihaljević
Proces proširenja EU-a treba ubrzati
Proces proširenja Europske unije potrebno je ubrzati, rekla je predsjednica Europska komisija von der Leyen u srijedu u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. “Budućnost Ukrajine je u našoj Uniji. Budućnost zapadnog Balkana je u našoj Uniji. Budućnost Moldavije je u našoj Uniji. I znam koliko je europska perspektiva važna mnogim ljudima u Gruziji”, rekla je von der Leyen.

Njemačka političarka kazala je da su bloku od 27 zemalja potrebne reforme i podržala reviziju Ugovora o Uniji “ako i gdje je to potrebno”, ali je poručila da ne treba čekati da se to dogodi kako bi se ubrzala europska integracija. “Unija koja je spremna za proširenje može se brže postići”, a preduvjet za to je odgovoriti na praktična pitanja kako će Unija s više od 30 zemalja funkcionirati u praksi, naglasila je von der Leyen. Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija 2022. tek su ih službeno otvorile, Ukrajina, Moldavija i BiH dobile su prošle godine status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Njemačka političarka čiji je mandat na čelu Komisije u prvoj polovini obilježila pandemija koronavirusa, a potom rat u Ukrajini održala je posljednji govor o stanju Unije prije europskih izbora. Von der Leyen uvodno se obratila biračima, posebno mladima koji će 2024. prvi put izići na europske izbore. “Za nešto manje od 300 dana Europljani će izići na izbore u našoj jedinstvenoj i izvanrednoj demokraciji. Kao i na svakim drugim izborima, bit će to vrijeme da se ljudi osvrnu na stanje naše Unije i posao koji obavljaju oni koji ih predstavljaju. To će biti vrijeme odluke o tome kakvu budućnost i kakvu Europu žele”, rekla je von der Leyen.

Proizvodnja zdrave hrane
Obratila se von der Leyen europskim poljoprivrednicima i poručila im da proizvodnja zdrave hrane mora biti temelj poljoprivredne politike. “To nije uvijek lak zadatak, jer posljedice ruske agresije na Ukrajinu, klimatske promjene koje donose suše, šumske požare i poplave te nove obveze imaju sve veći utjecaj na rad i prihode poljoprivrednika”, rekla je njemačka političarka, te oko toga pitanja pozvala na “veći dijalog i manje podjela”.

Možda ste propustili...

OSUMNJIČENI ISLAMIST UBIO NJEMAČKOG TURISTA NOŽEM

Za napad na turiste u Parizu sumnja se na terorizam

NEDJELJNI ANGELUS PROČITAO POMOĆNIK

Papa Franjo ima upalu pluća

Najčitanije iz rubrike