Novosti
MINISTAR OBRAZOVANJA O FISKALNOM PORAVNANJU

Dobra vijest za manja mjesta: Vrtićima stiže više novca za održavanje i funkcioniranje
Objavljeno 13. rujna, 2023.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu da će, prema odluci Vlade o fiskalnom poravnavanju, općine prvi puta iz državnog proračuna, ovisno o razvijenosti, dobiti dodatni novac prema broju djece koja pohađaju vrtić kako bi se poboljšalo funkcioniranje predškolskih ustanova.- Svjesni činjenice da su neke općine koje su slabijeg fiskalnog kapaciteta do sada izbjegavale gradnju vrtića upravo zato što ih nisu mogle servisirati na način da pokriju materijalne troškove i eventualno plaću zaposlenika, jer je taj dio obrazovnog sustava u ingerenciji lokalne uprave i samouprave, na idućoj sjednici Vlade, ili najkasnije onoj iza, donijet ćemo odluku o takozvanom fiskalnom poravnanju - rekao je Fuchs.

Ministar je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" pojasnio da će se prvi put iz državnog proračuna financirati fiskalna održivost, gdje će s obzirom na stupanj razvijenosti općine dobiti dodatni novac prema broju djece koja pohađaju vrtić.

"Svi će dobiti određeni novac, ovisno o kategorijama", naglasio je ministar, dodavši da će tako, primjerice, Grad Zagreb, koji je svrstan u kategoriju najbolje razvijenih, samo na osnovi te mjere dobiti dodatnih osam milijuna eura iz centralnog proračuna. S time da je tih osam milijuna samo 6,25 posto onoga što inače oni koji su u najlošijoj poziciji dobivaju. Oni koji su u najlošijoj poziciji dobivaju, recimo, 50 posto", rekao je Fuchs.

Dodao je da taj novac nije predviđen za izgradnju vrtića, nego za njihovo servisiranje i poboljšanje funkcioniranja kako bi vrtići, u prvom redu na ruralnim područjima, mogli biti održivi.

Osvrnuo se i na svoj doktorat u Švedskoj, čiju nostrifikaciju osporava jedan tjednik tvrdeći da je nezakonita. Rekao je da je njegov rad problem “šačici akademskih izvora za koje može pretpostaviti tko su”, no on, osobno, ne vidi nikakve probleme. “Kako nešto može biti nezakonito nostrificirano kada je nostrificirano”, upitao je, dodavši da su konačni rad i radovi unutar njega u svjetskoj literaturi citirani više od 400 puta. H
Škola u Osijeku primila dodatnih 15 učenika
Govoreći o tome kako teče uhodavanje u eksperimentalni program cjelodnevne nastave, ponovio je da nema nikakvih problema i da sve dobro ide. Bilo je određenih fluktuacija učenika, nije bilo dodatnih ispisa, osim troje djece iz jedne obitelji u jednoj školi, ali je zato škola u Osijeku primila 15 učenika iz druge škole jer su roditelji željeli da im djeca pohađaju cjelodnevnu školu.

Upitan je li preoptimistično navoditi 2027. kao školsku godinu za jednosmjensku nastavu u svim školama, Fuchs je odgovorio da je ono što ih eventualno može kočiti građevinski kapacitet u smislu broja firmi koje će moći prihvatiti tako velik broj projekata. Naveo je da je u ovom trenutku oko 80 prijedloga projekata na provjeri, a više od desetak suglasnosti već je otišlo iz Ministarstva.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana