Svijet
ŽIVOT U EKSTREMNOM SIROMAŠTVU

Ugrožena 333 milijuna djece
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Pandemija COVID-19 snažno je usporila borbu protiv siromaštva među najmlađima, te 333 milijuna djece još uvijek žive u uvjetima ekstremnog siromaštva, stoji u izvješću UNICEF-a i Svjetske banke.

UN-ova agencija upozorava da svako šesto djece u svijetu živi s manje od 2,15 dolara dnevno, te navodi da bi 30 milijuna djece bilo izišlo iz siromaštva da nije bilo pandemije.

"Teške krize kao posljedice COVID-19, ratova, klimatskih promjena i gospodarskih šokova zaustavile su napredak i ostavile milijune djece u ekstremnom siromaštvu", rekla je generalna direktorica UNICEF-a Catherine Russell. "Svijet u kojem 333 milijuna djece žive u ekstremnom siromaštvu, lišena ne samo najosnovnijih uvjeta nego i dostojanstva, životnih prilika i nade, jednostavno je nedopustiv", dodala je.

Ekstremno siromaštvo pogađa čak 40 posto djece u Supsaharskoj Africi. Iako se u ostalim područjima svijeta posljednjih godina bilježi pad dječjeg siromaštva, Supsaharska Afrika ima velik porast, ponajprije zbog galopirajućeg demografskog rasta, pandemije i katastrofa izazvanih klimatskim promjenama.

Luis Felipe Lopez-Calva, direktor Svjetske banke za pitanja siromaštva i jednakosti, rekao je da se tu djecu ne smije napustiti. “Okončanje siromaštva djece politički je izbor”, rekao je Lopez-Calva. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana