Novosti
SVI ZADOVOLJNI VLADINIM MJERAMA

Građanima nose sigurnost, poduzetnicima izvjesnost
Objavljeno 13. rujna, 2023.
HUP: Nastavak ciklusa investicija, povećanja zaposlenosti i dizanja plaća

Predstavnici socijalnih partnera, cehovskih udruženja i umirovljenika u srijedu su nakon sastanka u Vladi izrazili zadovoljstvo novim paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvu koji će biti predstavljen na sjednici Vlade u četvrtak, a koji je svojevrsni kontinuitet s dosadašnjim mjerama.Na sastanku u Banskim dvorima, kojem je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, sudjelovali su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), kao i predstavnici sindikalnih centrala i sindikata umirovljenika.

"S obzirom na to da smo svjesni učinka inflatornih pritisaka na sve grupacije naših građana i gospodarstvo, Vlada i dalje nastavlja s velikim paketom mjera", izjavio je Piletić nakon sastanka.

Uz mjere koje su na snazi do kraja ožujka iduće godine, poput regulacije cijena plina, tu su i mjere koje će obuhvatiti i korisnike sustava socijalne pomoći, umirovljenike, poljoprivrednike, a nastavlja se i sa snažnom potporom gospodarstvenicima i obrtnicima. "Na taj način želimo još jedanput naglasiti da intervencija Vlade ide u smjeru da svi prebrode ovu razinu inflacije", rekao je Piletić.

Nastavak subvencija


Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da novi paket mjera donosi nastavak mjera i "zadržavanje okvira sigurnosti i izvjesnosti", kako bi poslodavci mogli nastaviti s ciklusom investicija, povećanjem zaposlenosti i dizanjem plaća.

Na pitanje nastavljaju li se subvencije električne energije i za velike poduzetnike, Weber je ustvrdila da se tu ne može govoriti o subvencijama, s obzirom na to da su već dulje razdoblje cijene električne energije na tržištu bitno niže od ograničenja cijena koje je odredila Vlada. No, u slučaju nekog "energetskog šoka", Vlada će intervenirati i zaštititi poduzetnike, rekla je Weber, dodajući i da se, s obzirom na trenutačne cijene, neki "bitni šokovi" ne očekuju.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazio je zadovoljstvo sastankom. "Dobili smo po prilici ono što smo tražili i očekivali, a to je stabilnost kada je riječ o građanima. Mjere su dobro pogođene, a za većinu građana će doista značiti potporu, a kada je riječ o energentima, to znači jednu sigurnost", izjavio je Sever.

Osvrnuo se na dogovore s poduzetnicima i trgovačkim lancima, s obzirom na to da najveći udar na građane dolazi od povećanja cijena hrane. "Dajemo snažnu potporu Vladi, da napravi sve što može i pritisne trgovce, prerađivače i dobavljače da spuste svoje cijene. Jedino to će omogućiti građanima relaksiraniju jesen i zimu", poručio je Sever.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil također je pozdravio Vladine mjere za pomoć obrtništvu, poduzetništvu i građanstvu. "Pozdravili smo mjere koje se tiču obrtništva, ali i koje se tiču najugroženijeg dijela stanovništva jer tim novcem koji će dobiti naši sugrađani, indirektno će pomoći i obrtništvu", kazao je, dodajući i da se subvencije za energiju za male i mikro poduzetnike obrtnike nastavljaju.

Prebrođivanje krize


Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović paket mjera je ocijenio sveobuhvatnim, izrazivši zadovoljstvo dijelom mjera koji se odnosi na svinjogojski sektor, odnosno na primarne poljoprivredne proizvođače koji su se našli u problemima zbog pojave afričke svinjske kuge. Vlada je, kako je naveo, u paket uvrstila tri podmjere koje su tražili - riječ je o obnovi potencijala, dijelu vezanom uz zakup državnog poljoprivrednog zemljišta te mjerama koje se odnose na što lakše prebrođivanje krize, a to su subvencije kroz HBOR i Hamag.

Rekao je i kako će s resornom ministricom poljoprivrede Marijom Vučković nastaviti razgovore vezane uz pakete koji se odnose na ogrjevno drvo, s obzirom na velike probleme koji se javljaju, posebice na sjeveru zemlje zbog devastacije privatnih šumskih površina.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović izrazila je zadovoljstvo antiinflacijskim efektima paketa. "Sigurno će zadržati ljude u domovima jer će struja i plin biti zadržani na istim cijenama, što je važno kako se stariji ljudi ne bi smrzavali i dovodili u krajnje ugrožene situacije", istaknula je. Pozdravlja napore oko snižavanja cijena namirnica.

Izvijestila je da će biti isplaćen i jednokratan dodatak na mirovine koje iznose do 700 eura, u četiri kategorije, a umirovljenici čija mirovina iznosi do 300 eura dobit će 160 eura. "To je već povećanje koje pozdravljamo", kazala je te dodala kako su uspjeli ispraviti nepravdu, a to je da će svi koji imaju nisku mirovinu, toliko nisku da su otišli raditi bilo kakav posao i ukupni im je prihod kada se to zbroji niži od 700 eura, dobiti prvi put jednokratnu naknadu. To smo uspjeli ispregovarati danas, izjavila je Petrović.

Trgovački lanci i smanjenje cijena


Ministar Piletić je, upitan o ranijem sastanku s trgovcima oko smanjenja cijena na određene proizvode, rekao da su svi predstavnici trgovačkih lanaca izrazili jasnu spremnost da pridonesu smanjenju inflacije u Hrvatskoj.

Otkrio je i da bi danas (četvrtak) na sjednici Vlade trebala biti obznanjena informacija o konačnoj listi proizvoda čije će cijene biti smanjene, kao i onih koji će imati reguliranu cijenu.

Rekao je da su trgovci tvrdili da su im porasle ulazne cijene, između ostalog i dobavljača, pa da su to morali pretočiti u krajnje cijene koje plaćaju potrošači.

"Međutim, uvidom i u dobit u prošloj godini sasvim sigurno je da imaju mogućnost da snize velik asortiman hrvatskih proizvoda. To je bio današnji dogovor predstavnika trgovine i Vlade", izjavio je Piletić, rekavši i da još nije definiran broj proizvoda čija bi se cijena trebala sniziti.

Kada je riječ o razgovorima s trgovcima, HUP-ova udruga trgovine je odlučila podržati Vladine napore, a svaki poduzetnik će interno vidjeti na koji asortiman i u kojem iznosu može sniziti cijene, rekla je glavna direktorica Weber.

Upitana zašto su cijene uopće rasle, kazala je da su se u posljednje vrijeme, osim cijena energenata, "lagano" stabilizirale i cijene žitarica, cijena hrane i na globalnom tržištu pada, pa se i u Hrvatskoj cijene "konačno ispuhuju" te se efekti normalizacije cijena "polako počinju vidjeti":

Na pitanje je li im Vlada obećala da se na dobit u ovoj godini neće zaračunavati ekstraporez, Weber je rekla da se o tome nije razgovaralo, no kako je tu stav HUP-a "iznimno čvrst", podsjetivši da je Vlada lani rekla da je riječ o jednokratnom porezu.

- Uopće, vrlo teško je definirati koncept neopravdanog podizanja cijena. Cijena je upravo onakva kakvu je netko spreman platiti. Ako se neki proizvod dobro prodaje po cijeni koju je poduzetnik odredio, to znači da je cijena dobro postavljena - stava je Weber.

Dijana Stanić Rešicki
Marin Piletić

ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Na taj način želimo još jedanput naglasiti da intervencija Vlade ide u smjeru da svi prebrode ovu razinu inflacije

Sukob poljoprivrednika i osiguravatelja
O nepoštenom postupanju osiguravajućih društava prema poljoprivrednim proizvođačima bilo je u srijedu riječi na tematskoj sjednici saborskog odbora za poljoprivredu. Krešimir Frančić iz Hrvatskog ureda za osiguranja kazao je da samo dvije osiguravajuće kuće osiguravaju poljoprivrednu proizvodnju. Samo 10 posto hrvatskih poljoprivrednika osigurava svoju proizvodnju, što pokriva od 40 do 50 posto poljoprivrednih površina. “Osiguranje može pomoći upravljanju rizicima, no nije jedino rješenje za sprečavanje štete”, zaključio je direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković. Vanjski član Odbora Mijo Latin upozorio je na vrlo niske naknade nakon napada zaštićenih životinja na stoku te poručio da je potrebno regulirati prekobrojno stanje divljači u lovištima. Potpredsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Damir Mesarić kazao je da je za rješavanje šteta u poljoprivredi potrebno sustavno rješenje i dogovor svih uključenih, te dodao kako najveće štete izazivaju divlje svinje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana