Osijek
POTPORE ZA POSLIJEDIPLOMSKI STUDIJ

Županija posebnu pažnju
pridaje upravo izvrsnosti,
koju nagrađuje potporama
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Najniži iznos potpore je 307,68, a najviši 576,50 eura, pa stoga prosječna potpora poslijediplomcima iznosi 442,40 eura

Ove je godine Osječko-baranjska županija iz proračuna osigurala 40.000 eura za potpore za poslijediplomski studij, a uvjete javnog natječaja ispunilo je 90 kandidata, s kojima su potpisani i ugovori. Najniži iznos potpore je 307,68 eura, a najviši 576,50 eura, što znači da je prosječni iznos ovogodišnjih potpora koje OBŽ daje poslijediplomcima 442,40 eura.Zamjenik župana Josip Miletić u srijedu je svim korisnicima potpora uručio ugovore kazavši pri tome da ljudi koji neprestano ulažu u nadgradnju svog znanja i vještina, kao što to čine studenti poslijediplomskih studija, jesu i moraju biti lokomotiva razvoja cijelog našeg kraja.


- Prepoznala je to i Osječko-baranjska županija, osobito u mandatu župana Ivana Anušića, jer posebnu pažnju pridajemo upravo izvrsnosti, koju ćemo nagrađivati i u budućnosti. Svjesni smo da studiranje, a osobito na poslijediplomskim studijima nije jeftino, no ono se uvijek isplati i zbog toga Osječko-baranjska županija pruža podršku upravo u tim trenutcima - poručio je zamjenik župana Josip Miletić.

Društvo znanja


Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a Miranda Glavaš-Kul podsjetila je kako je Osječko-baranjska županija orijentirana prema društvu znanja, a potpore doktorandima dodjeljuje već 21 godinu. "Ove je godine pristigla 91 prijava, i samo jedna nije bila valjana, a sve ostale smo odlučili financirati do maksimalnog iznosa, 50 posto ukupnog troška. Smatramo da trebamo poduprijeti sve koji žele ulagati u sebe i dodatno se školovati, te na taj način pridonijeti razvoju naše županije. Ukupno je izdvojeno gotovo 40.000 eura, a povjerenstvo je prema kriterijima i ostvarenim bodovima dodjeljivalo visinu potpore", rekla je Miranda Glavaš-Kul.


Među onima koji je dobio potporu je i asistent s osječkog Pravnog fakulteta Tomislav Nedić, koji nakon stjecanja doktorata na Pravu u Osijeku svoj drugi doktorat stječe na Odsjeku za Filozofiju Sveučilišta u Zagrebu.

- Ova mi potpora znači dosta u ovom rapidnom društvenom razvitku, kapitalistički ustrojenom. Ono što možemo primijetiti jest da ništa nije besplatno, pa samim tim i školarine su prilično visoke, tako da svim korisnicima potpora to dosta znači. Nadamo se da će većina onih koji dobivaju tu potporu ostati na ovom području kako bi pridonijeli lokalnoj i regionalnoj, a samim time i nacionalnoj zajednici - poručio je Nedić, dodavši kako je znanost neprekidno traženje znanja i novih iskustava, tako da svatko tko ima potporu može to iskoristiti za produbljivanje svojih znanja.


Smatra da je posebno danas potrebno sve više ulagati, te da svatko tko dobije ovu potporu može biti zadovoljan jer je iznos sasvim pristojan s obzirom na to da ga daje OBŽ, a ne neka zaklada.

Nastavak istraživanja


I Viktoria Čurila, magistrica edukacije biologije i kemije te doktorandica na poslijediplomskom studiju Molekularna bioznanost na Sveučilištu u Osijeku, zadovoljna je što je dobila ovu potporu i što joj je tako omogućeno da već s 24 godine upiše doktorski studij.

- Financijska potpora Osječko-baranjske županije omogućila mi je da s 24 godine, nakon završetka diplomskog studija, upišem doktorski studij te nastavim započeto istraživanje s temom povećanja prinosa žitarica u ekološkoj proizvodnji - kazala je ta mlada doktorandica.


Amra Ismić, studentica treće godine poslijediplomskog studija Književnost i kulturni identitet na Filozofskom fakultetu u Osijeku, potporu prima sve tri godine studija.

- Izuzetno sam zahvalna Osječko-baranjskoj županiji jer nam omogućava sufinanciranje troškova koje imamo. Moje istraživanje vezano je uz utjecaj književnih djela na stvaranje i oblikovanje identiteta turista još u ranoj dobi. Riječ je o obveznim lektirnim djelima, a u dogovoru s mentorom odabrala smo kurikulum hrvatskog jezika i književnosti te ću nastojati istražiti na koji način se može već u dječjoj školskoj dobi utjecati na stvaranje kvalitetnih turističkih navika - istaknula je Amra Ismić.

Tomislav Prusina
Studij je skup
Studentica Studija za poduzetništvo i inovativnost na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Tamara Drezner priznaje kako si bez ove potpore ne bi mogla priuštiti studiranje.

- Studij je izuzetno skup, a obrazovanje je na mojoj top-listi prioriteta i sretna sam što živim ovdje - kratko je poručila Drezner.

40.000 eura je OBŽ osigurao iz proračuna za potpore za 90 polaznika poslijediplomskih doktorskih studija

Možda ste propustili...

PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE S OSJEČKIM ČELNICIMA

Svjetska banka u Hrvatskoj fokusirana na održivi razvoj

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Otvoren Tjedan karijera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA PREREGULACIJA PROMETA U SREDIŠTU

Radovi do 16. prosinca, osigurani obilazni pravci

2

DAN OBRANE GRADA

Hrabri vitezovi Rosinjače
dali život za Osijek

3

ANTUNOVAC:

Počast poginulima