Novosti
TREBA SLIJEDITI OSJEČKI PRIMJER

Zagreb: Još 800 djece bez vrtića
Objavljeno 13. rujna, 2023.
U Zagrebu je još oko 800 djece ostalo neupisano u dječje vrtiće, istaknula je u utorak zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec i poručila da, iako je to puno bolja brojka od one iz lipnja, nisu zadovoljni sve dok postoje neupisana djeca u vrtiće.

Dolenec je podsjetila kako su upisi u gradske vrtiće bili u lipnju i da je na upisnom roku bilo 30 posto više zahtjeva nego godinu prije te je nakon roka prigovora bilo upisano 7604 djece, a 2716 je ostalo neupisano.

Od tada Grad Zagreb je uspio upisati u gradske vrtiće još 462 djece jer su neki roditelji kojima su mjesta ponuđena na kraju odustali, te zbog bolje organizacije prostora. Uslijedili su upisi djece u privatne i vjerske vrtiće koji su upisali 1453 djece. Obrti dadilja preuzeli su brigu o 130 mališana. Ostalo je oko 800 djece koja imaju uvjete, a nisu ostvarila upis.

Dolenec je najavila da će do kraja godine otvoriti još četiri dječja vrtića i tako otvoriti nova mjesta za djecu koja su sada na listi čekanja. Podsjetila je i da su u lipnju plaće zaposlenih u vrtićima linearno podignute svima za šest posto, a odobrili su i 450 mjesta za pomoćne radnike u jaslicama te 150 novih natječaja na neodređeno za odgojiteljice koje su radile na određeno.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nedavno je u Osijeku, točnije na gradilištu novog dječjeg vrtića u Tenji, progovorio o stanju u tom segmentu. Pohvalio je gradonačelnika Osijeka koji, kako je rekao, može služiti za primjer ostalima. Nešto prije toga iz osječke su gradske uprave potvrdili da će sva djeca s oba zaposlena roditelja biti upisana u vrtić u sljedećoj pedagoškoj godini.

"Situacija koju je zatekao bila je slična kao i u ostalim gradovima što se tiče djece u dječjim vrtićima. Grad Osijek učinio je sve da nađe alternativna rješenja i rezultat je više nego dvostruko više upisane djece u vrtiće i jaslice. Cilj nam je da do 2027. godine sva djeca koja trebaju ići u vrtić idu u tu ustanovu. Mislim da će dodatno olakšanje u segmentu dječjih vrtića biti mjera Vlade koja će ići na tzv. fiskalno poravnanje", poručio je tada ministar Fuchs.

Grad Osijek će, inače, izgraditi tri i nadograditi dva vrtića. Vrijednost radova je 6,5 milijuna eura, od čega su 4,2 milijuna eura nepovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.


H./M.M.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

ODRŽANE SJEDNICE ODBORA ZA USTAV KAO I SABORA

Malenica: Realno je da 10 novih ustavnih sudaca bude izabrano početkom listopada