Novosti
ODRŽAN NIZ SASTANAKA

Filipović: Svi su trgovci podržali sniženje cijena
Objavljeno 12. rujna, 2023.
Najvažnije su za građane niže cijene, razgovori su konstruktivni i idu u tom smjeru, kaže

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je nakon niza sastanaka s trgovcima da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati Vladinu inicijativu za snižavanje cijena proizvoda iz potrošačke košarice, najavivši i za srijedu sastanak u Vladi o istoj temi te detalje sporazuma za iduća dva dana.- Načelno su svi trgovci podržali prijedlog Vlade. Bit će sastanak u Vladi i nakon toga ćemo moći izići s detaljnim informacijama - rekao je Filipović nakon sastanaka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruga trgovaca. Ideja je, kako je rekao, da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranici Ministarstva na kojoj se prati kretanje cijena, vrati na vrijednost od 31. prosinca prošle godine. Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će "u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno". Svi trgovci s kojima se razgovaralo, rekao je, pokazali su "visoko razumijevanje da treba početi te cijene stavljati pod kontrolu". Najvažnije za građane je da cijene budu niže, razgovori su bili konstruktivni i idu u tom smjeru, dodao je. Upitan kada bi cijene mogla početi padati, odgovorio je da dio trgovačkih lanaca oko toga mora napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a da "neki mogu reagirati već od petka".

Ministar ne vjeruje da će neki od trgovaca izbjeći spuštanje cijena, jer bi time, kako je rekao, izigrali hrvatske građane, a i trgovcima je u interesu očuvanje kupovne moći građana. Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice, koja će biti vraćena na onu od 31. prosinca prošle godine, "kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti", a ima i onih koji to neće moći učiniti potpuno, nego, primjerice, za 90 posto. "Svatko od njih će napraviti maksimalan napor, jer nije isto biti jako velik ili manji na tržištu", rekao je. "Trgovci su danas pružili ruku i načelno svi podržali inicijativu, a u srijedu će se brusiti detalji. Bit će sastanak u Vladi, kada će, vjerujem, i premijer izići s konkretnim informacijama", istaknuo je Filipović.

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je kako misli da će dogovor biti postignut i u iduća dva dana mjere donesene.

Igor Bošnjak
TRGOVCI POTVRDILI SPREMNOST ZA SURADNJU
Predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u i direktor NTL-a Martin Evačić kazao je kako će svatko od trgovaca sam procijeniti koliko može pridonijeti, za koliko proizvoda može sniziti cijenu te da će to sigurno napraviti sljedećih dana i tjedana. "Ministarstvo očekuje povratan odgovor od nas u roku od nekoliko dana. Mislim da će svi sudjelovati, mi hoćemo. A sad, s koliko artikala i s kojima, stvar je samih trgovaca", ističe. Predsjednica Uprave KTC-a Daliborka Kranjčić izjavila je da je razgovor prošao u konstruktivnom i pozitivnom tonu te se nada da će naći kompromis. Na pitanje hoće li vratiti cijene na razine s kraja 2022. i je li to bio zahtjev ministra, odgovorila je da nije, ne na taj način. "Bilo je razgovora o cijenama, što je sve utjecalo na rast i što je sve moguće napraviti da se neke od cijena korigiraju", rekla je.

Najčitanije iz rubrike