Sport
PUTIN NAPAO MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR

Olimpijske igre upale su u zamku interesa
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Međunarodni olimpijski odbor za politiziranje sporta dok se još čeka odluka o sudjelovanju ruskih sportaša na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu. Rusi se suočavaju s vjerojatnošću da će se morati natjecati pod neutralnom zastavom na Igrama u Parizu zbog invazije svoje države na Ukrajinu. MOO još nije donio konačnu odluku, ali iz njihovih redova se mogu čuti riječi kako sportaše ne treba kažnjavati za djela svojih vlada.

Prošlog je tjedna francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da na Igrama u Parizu ne bi trebalo biti ruske zastave, a to je razbjesnilo Kremlj.

Putin je na pitanje "Rusi na Olimpijskim igrama" odgovorio pozivajući se na ideale Francuza koji je utemeljio moderne Olimpijske igre.

- Što se tiče samog olimpijskog pokreta, rekao bih ovo. Mislim da današnje vodstvo međunarodnih federacija, pa i sam Međunarodni olimpijski odbor, iskrivljuju izvornu ideju Pierrea de Coubertina - sport treba biti izvan politike - rekao je Putin te nastavio s pričama o nepravdi u sportu. Naime, dodao je kako je proteklih desetljeća došlo do "neprihvatljive komercijalizacije" sporta, a Olimpijske igre su upale u zamku financijskih interesa. Rekao je da olimpijski pokret "degradira" i ne ispunjava svoje ključne funkcije. Uostalom, poanta nije samo u postavljanju rekorda nego u ujedinjenju ljudi.

Na Putinovu tragu je i predsjednik MOO-a Thomas Bach, koji izričito kaže da bi se Olimpijske igre trebale kloniti politike kako ne bi izgubile svoju sposobnost zbližavanja ljudi. No u MOO-u ne odlučuje samo Bach.

Inače, Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu ako Rusija i njezin saveznik Bjelorusija budu sudjelovale, ali je njezin ministar sporta u intervjuu za Reuters u srpnju nagovijestio da bi mogla odbaciti tu prijetnju ako se sportaši iz te dvije zemlje budu natjecali kao neutralni.

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DERBI BEZ POBJEDNIKA I POGODAKA NA OPUS ARENI

Bijelo-plavi nastavili niz bez prvenstvene pobjede

2

NA OPUS ARENU PRVI PUT STIŽE RIJEKA

Pobjeda - dar gradu: Osječani se muče, ali ima u njima još puno dinamita

3

EURO 2024:

Hrvatska otvara sa Španjolcima