Novosti
POČELA JE 77. KAMPANJA PRERADE REPE

Nikad izazovnija godina, na 450 ha bez prinosa
Objavljeno 12. rujna, 2023.
U pogonu u Županji, kaže Željko Zadro, očekuju preradu 600 tisuća tona repe i proizvodnju od približno 85 tisuća tona šećera

Hrvatska industrija šećera (HIŠ) prigodnom je svečanošću u utorak obilježila početak 77. kampanje prerade šećerne repe uz nazočnost brojnih kooperanata, a tom je prilikom proizvodni pogon u Županji obišla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. S predstavnicima HIŠ-a, predvođenih predsjednikom Uprave Željkom Zadrom, održala je radni sastanak, a glavne teme bile su vezane uz programe potpore hrvatskim proizvođačima šećerne repe u kontekstu Zajedničke poljoprivredne politike EU-a i mjera domaće nacionalne potpore te aktualnosti iz poslovanja HIŠ-a i ključne izazove industrije u nadolazećem razdoblju.350 proizvođača


- Sudionici sastanka pozdravili su novi višegodišnji program potpore za proizvođače šećerne repe koji smo netom pustili u savjetovanje s javnošću, a isto tako zadovoljni su činjenicom da je ovaj program našao svoje mjesto i u programu izvanredne pomoći koji je Vlada usvojila, a Europska komisija odobrila, vrijednom ukupno 31 milijun eura za različite sektore biljne i stočarske proizvodnje - kazala je ministrica. Dodala je da sastanak nije mogao proći bez razgovora o posljedicama različitih vremenskih neprilika, ne isključivo elementarnih nepogoda, nego i vremenskih neprilika koje su utjecale i utječu na prinose.

- Ove smo godine, što se tiče šećerne repe, još jednom u ime cijele Vlade RH izrazili podršku tom vrlo zahtjevnom i radno intenzivnom sektoru jer je za nas uvijek dobro imati vertikalno povezan hrvatski sektor, kakav je i ovo primjer - poručila je. Dodala je da isplaćene potpore pokazuju da je zaustavljen pad broja proizvođača šećerne repe, što je vrlo raduje. Ove ih je godine, kazala je, i nešto više, prema iznesenim podacima ukupno 350. Podsjetila je da je šećerna repa vrlo zahtjevna kultura i da zahtijeva veće radne napore i zato je država, a s obzirom na to da je riječ o vertikalnom lancu i preradi koju želi zadržati, podupire različitim potporama.

- Što se tiče države tiče, radimo maksimalno i svi zajedno moramo i tržišno nešto učiniti ako želimo zadržati i taj lanac - zaključila je ministrica.

Truljenje repe


U Hrvatskoj je slatkim korijenom proljetos zasijano 8300 hektara, a zajedno s kooperantima iz Slovenije i Mađarske riječ je o ukupno 9450 hektara. Ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe u proizvodnom pogonu HIŠ-a u Županji počela je protekloga četvrtka i trajat će, najavio je predsjednik Uprave Željko Zadro, do kraja godine. Očekuju ukupnu proizvodnju 600 tisuća tona šećerne repe, a digestije su zasad sve veće od 16 posto. U ovogodišnjoj bi se kampanji trebalo proizvesti oko 85 tisuća tona šećera, a možda i više, kazao je, ako se situacija popravi, kada malo popuste temperature. Pred HIŠ-om je, ustvrdio je, jedna vrlo izazovna godina i vidjet će što ih čeka.

- Ova je godina takva kakva je, puna je izazova. Ovom se proizvodnjom bavim već 22 godine, svaka je drukčija, ali ova je godina zbilja posebna - ustvrdio je i dodao da su na nekoliko stotina hektara praktički ostali vez ikakvog prinosa jer su njive stradale.

- Dosad, nažalost, 450 hektara u Republici Hrvatskoj, uglavnom zbog prekomjernih padalina i poplava, zapravo možemo pomnožiti sa nulom- kazao je. Kao dodatni problem prouzročen vremenskim uvjetima istaknuo je to što 24 sata nakon vađenja dolazi do truljenja repe zbog različitih gljivičnih oboljenja, što stvara ogromne probleme u proizvodnji. A ova je godina bila iznimno pogodna za cerkosporu.

- Od 2014. godine ratujemo s tim gljivičnim oboljenjem. Prije početka kampanje kod dosta je proizvođača pao list i gledamo prvo pokupiti tu repu, da minimaliziramo štetu. U polju je učinjeno maksimalno i nadali smo se da će ti rezultati biti puno bolji nego što jesu - zaključio je.

Marija Lešić Omerović
PO HEKTARU REPE 3800 EURA PRIHODA
Otkupna cijena repe za ovu godinu koju će Hrvatska industrija šećera isplatiti proizvođačima je, kazao je predsjednik Uprave Željko Zadro, 43 eura za tonu. A tu treba dodati i set potpora koje proizvođači slatkog korijena dobivaju po hektaru. Računica pokazuje da prosječan proizvođač na bazi prinosa od 65 tona po hektaru, uz prosječnu digestiju od 16 posto, ostvaruje 2800 eura prihoda, a tu su i dodatni poticaji od oko 1000 eura, ovisno o velični gospodarstva. A iznos od 3800 eura po hektaru, zaključio je Zadro, ozbiljan je prihod.