Novosti
NACIONALNI DAN AMBLIOPIJE - PROGRAM RANOG OTKRIVANJA

Do 2023. pregledan vid 71.214 djece
Objavljeno 13. rujna, 2023.
U programu ranog otkrivanja slabovidnosti do kraja 2022. pregledano je 71.214 djece, od kojih je oko 21 % poslano na daljnju obradu, objavljeno je uz 8. Nacionalni dan ambliopije, koji se obilježava 12. rujna.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti (NPPROS) provode 102 hrvatska oftalmologa u 65 oftalmoloških centara, a praćenje se odvija pod vodstvom Nacionalnog povjerenstva za provedbu NPPROS-a. Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" provodila je u vrtićima Grada Zagreba od rujna 2011. do lipnja 2014. najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba", za što su 23 djelatnika Klinike dobila Nagradu Grada. Ministarstvo zdravstva je od 1. lipnja 2015. uvelo probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u RH, a u siječnju 2016. resorni ministar je donio odluku o uspostavi Nacionalnog programa.

Vrhunac aktivnosti borbe protiv ambliopije je uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu resornog ministarstva, na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra ministarstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh" i HZJZ-a. "Počevši s probnim radom 1. lipnja 2017., postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu", ističu.

Od 1. siječnja 2019. NPPROS se provodi pozivanjem četverogodišnjaka na probirni preventivni pregled. Prikupljanje, obradu i evaluaciju podataka koordinira spomenuti Referentni centar.H
Možda ste propustili...

TROJE OZLIJEĐENIH U ODRONU NA ODLAGALIŠTU JAKUŠEVEC

Za otpad je odgovoran Tomašević, a ne Vlada

USVOJENI BITNI ZAKONI I UKLJUČENI U ODLUČIVANJE

Partnerstvo s osobama s invaliditetom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana