Crna kronika
OBRAZLOŽENJE SUDA ZAŠTO JE TRI MJESECA NA SLOBODI

Srnec iz zatvora ide na liječenje
Objavljeno 12. rujna, 2023.
Smiljana Srnec, koja je osuđena na 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo godinama čuvala u zamrzivaču, iduća tri mjeseca zbog liječenja neće biti u zatvoru, doznaje se na sudu u Slavonskom Brodu, gdje kažu da su takvi slučajevi rijetki, ali ih ima. Prekid izdržavanja zatvorske kazne rješenjem od 28. kolovoza odredio je sudac izvršenja Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

- Prekid je određen zato što je došlo do pogoršanja zatvoreničine kronične bolesti, koja se ne može liječiti u okviru zatvorskog sustava. Prekid je određen u trajanju od tri mjeseca, od 12. rujna do 12. prosinca. U obrazloženju stoji da će liječenje biti u Kliničkom bolničkom centru Zagreb", rekao je zamjenik glasnogovornika Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo.

Na upit novinara je li to uobičajena praksa, Soldo kaže da su slučajevi rijetki, ali da ih ima. "Nije dovoljno da dođe do obolijevanja zatvorenika ili pogoršanja bolesti. Mora biti ispunjen i dodatni uvjet, da s takva bolest ili pogoršanje ne može liječiti u okviru zatvorskog sustava", dodao je. U ovom slučaju zatvorska bolnica dala je mišljenje da se pogoršanje bolesti ne može liječiti u okviru zatvorskog sustava, kazao je Soldo, potvrdivši da Srnec iz zatvora izlazi danas, a operacija joj je predviđena za 18. rujna.

Srnec je zbog ubojstva sestre u ljeto 2000. godine na varaždinskom Županijskom sudu 2020. osuđena na 15 godina zatvora. Iduće godine Vrhovni sud potvrdio je kaznu. U Hrvatskoj je maksimalna kazna zatvora 50 godina, pa su se mnogi pitali - zašto je dobila samo 15 godina. Odgovor je u Kaznenom zakonu. Naime, Smiljani Srnec sudilo se prema Kaznenom zakonu iz 1997. godine, a kazna od 15 godina zatvora prema tom je zakonu maksimalna. U presudi je navedeno da je sestru usmrtila s najmanje pet udaraca u glavu i njezino tijelo sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu. Tijelo je otkriveno u veljači 2020., a istog je dana Smiljana Srnec privedena i od tada je iza rešetaka. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike