Regija
FINANCIJSKA POTPORA ZA TROŠKOVE STANOVANJA

Đakovo sufinancira stanarinu mladim obiteljima i mladima
Objavljeno 13. rujna, 2023.
U 2023. to je do najviše ukupno 19.440 eura za 10 mladih obitelji i mladih
ĐAKOVONajavljena je nova demografska mjera, odnosno mjera namijenjena mladima i mladim obiteljima za lakše financiranje troškova stanovanja, a koja će to više dobro doći s obzirom da cijene najma rastu i sada su u Đakovu i do 300, 350 eura s tendencijom rasta.Gradonačelnik Marin Mandarić objavio je naime javni poziv za sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. do najvišeg ukupnog iznosa od 19.440 eura za ukupno 10 mladih obitelji i mladih. Temelji se na odluci Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u raspodjeli financijskih sredstava JLS-ova za financijsku potporu usmjerenu na sufinanciranje navedenih troškova. Pilot je to projekt, novost u praksi.

Korisnici


Prihvatljivi korisnici ove financijske potpore su mlade obitelji i mladi s prebivalište na području grada Đakova najmanje godinu dana prije podnošenja prijave, navodi gradonačelnik u pozivu. U njemu se mladima smatraju državljani RH, mlade osobe, samci, koji nisu u bračnoj/izvanbračnoj zajednici u dobi od 18 do 30 godina u trenutku podnošenja prijave, zaposleni na neodređeno/ određeno vrijeme u minimalnom trajanju od 6 mjeseci kod istog poslodavca prije podnošenja prijave te su zaposleni cijelo vrijeme korištenja potpore, potom mladi koji nisu korisnici istovjetnih potpora JLS-ova ili regionalne samouprave, javnih i državnih tijela i sl., kao i mladi čija mjesečna primanja po osnovi netoplaće ne prelaze visinu prosječne plaće u RH te mladi koji nemaju u vlasništvu/suvlasništvu stan, kuću, drugu nekretninu.

"Mladom obitelji u smislu ovog poziva smatra se i jednoroditeljska obitelj - dijete/djeca i jedan roditelj ili samohrani roditelj što nije stariji od 45 godina u trenutku podnošenja prijave. Treba biti zaposlen na određeno/neodređeno vrijeme u min. trajanju od 6 mjeseci kod istog poslodavca prije podnošenja prijave te zaposlen cijelo vrijeme korištenja potpore. Uvjet je i da nije korisnik istovjetnih potpora, a da mjesečna primanja po osnovi netoplaće ne prelaze visinu prosječne plaće u nas, da nema u su/vlasništvu stan, kuću, te da nije izrečena mjera obiteljsko-pravne zaštite", stoji u pozivu.

Do 2160 eura


- Prihvatljivi troškovi za ovu potporu uključuju troškove stanovanja mladih obitelji i mladih najmanje godinu dana prije podnošenja prijave, a koji imaju slobodno ugovorene najamnine s najmodavcima fizičkim osobama te koji ugovorom ovjerenim od strane mjerodavnog tijela i prijavljeni Poreznoj upravi dokažu postojanje podstanarskog odnosa u stambenom objektu koji se nalazi na području grada - navodi Mandarić. Ugovor o najmu mora biti sklopljen na najmanje razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023.

Državni ured za demografiju utvrdio je visine financijske potpore - 180 eura mjesečno za mladu obitelj s djecom. Najviši iznos koji može biti odobren pojedinoj obitelji s djecom je 2160 eura u trajanju od 12 mjeseci, a odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. Za mladu osobu mjesečni iznos je 120 eura, kao i za mladu obitelj bez djece, dok je najviši iznos koji može biti odobren pojedinoj mladoj osobi i obitelji bez djece 1440 eura, za 12 mjeseci, a odnosi se na cijelu 2023.

Poziv je otvoren do 31. listopada, do 15 sati, ili do dana objave o iskorištenosti sredstava.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

KREĆU ADVENTSKA DOGAĐANJA POD BOŽIĆNIM NEBOM

Na trgu doček Sv. Nikole, otvorenje klizališta, roštilj

UDRUGA MLADIH INFO NAŠICE ODRŽALA GODIŠNJU SKUPŠTINU

Cilj im je privući što više mladih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

3

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru