Svijet
NAJVEĆI AMERIČKI ANTIMONOPOLSKI PROCES

Nepoštena dominacija: Google je optužen zbog stvaranja monopola
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Internetski div Google započeo je u utorak maratonsku pravnu bitku na saveznom sudu, gdje se suočava s optužbama američke vlade da je nezakonito postupao kako bi postao vodeći pretraživač u svijetu.

Google će tijekom deset tjedana s više od 100 svjedoka pokušati uvjeriti suca Amita P. Mehtu da je veliki pravni postupak koji je započelo ministarstvo pravosuđa neosnovan.

Suđenje u sudnici u Washingtonu najveći je američki antimonopolski proces pokrenut protiv velike tehnološke tvrtke otkako se ministarstvo okomilo na Microsoft, prije više od dva desetljeća, zbog prevlasti njegova operativnog sustava Windows.

Googleov slučaj temelji se na vladinoj tvrdnji da je tehnološki div nepošteno ostvario dominaciju svojeg internetskog pretraživača tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, teleoperatorima i drugim tvrtkama, što konkurentima nije ostavilo nikakvu mogućnost natjecanja.

Godišnjim uplatama milijardi dolara Appleu i drugim tvrtkama Google je osigurao status standardnog pretraživača na telefonima i internetskim preglednicima, a navodno je i gušio nove tvrtke prije nego što su uopće dobile priliku narasti.

Ta je premoć učinila Alphabet, holding-kompaniju u čijem je vlasništvu Google, jednom od najbogatijih tvrtki u svijetu, kojoj oglasi pri pretraživanju donose 60 posto prihoda, što je daleko više od zarade koju donose druge aktivnosti tvrtke, poput YouTubea ili uređaja s operativnim sustavom Android.

"Google je prije dva desetljeća postao miljenik Silicijske doline kao sklepana razvojna tvrtka s inovativnim načinom za pretraživanje interneta u nastajanju. Tog Googlea već odavno nema", stoji u tužbi ministarstva pravosuđa.

Desetci američkih saveznih država, predvođenih Coloradom, također su se pridružili pravnoj bitci iako je sudac Mehta odbacio neke njihove argumente, da je Google u rezultatima svojih pretraživanja internetske stranice poput Yelpa i Expedie nezakonito postavljao na niža mjesta. Najveća navodna žrtva u slučaju su konkurentski pretraživači, koji tek moraju nadoknaditi Googleov tržišni udio, poput Microsoftova Binga ili pretraživača DuckDuckGoa.

Tvrtka će zastupati tezu da je razlog njezina uspjeha neprijeporna kakvoća njezina pretraživača, koja je bolja nego ona konkurencije, otkako su ga 1998. osnivači tvrtke Sergey Brin i Larry Page pokrenuli. "Ukratko, ljudi se ne koriste Googleom jer moraju, nego zato što žele", rekao je Googleov predsjednik za globalno poslovanje Kent Walker u objavi na blogu.

Presuda suca Mehte ne očekuje se još mjesecima. Mogao bi odbaciti slučaj ili narediti drastično korektivno postupanje, poput razdvajanja Googleovih aktivnosti, ili reorganizaciju trenutnog načina poslovanja. Neovisno o ishodu, jedna od strana gotovo će se sigurno žaliti na presudu, zbog čega bi slučaj mogao potrajati godinama.

Slučaj Washingtona protiv Microsofta započeo je 1998., a završio je nagodbom 2001., nakon što je žalbom srušena presuda da se tvrtka mora podijeliti.

Američka vlada je svoj postupak protiv Googlea pokrenula u vrijeme kada je predsjednik bio Donald Trump, a tužba se nastavila i nakon što je vlast preuzeo Joe Biden. Bidenovo ministarstvo pravosuđa u siječnju je podignulo posebnu tužbu protiv Googlea zbog njegovih oglašivačkih aktivnosti, a suđenje bi moglo početi iduće godine. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana