Kultura
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE U OSIJEKU

Izložba “Babilonski Židovi” i predavanje o osječkom rabinu
Objavljeno 13. rujna, 2023.
Šalom Freiberger bio je ključna osoba u spašavanju židovske zajednice u ratu

Mjesec židovske kulture u Osijeku nastavlja se u rujnu raznolikim i zanimljivim sadržajima, koji su ove godine privukli više publike nego prethodnih godina.U prostorima Židovske općine Osijek otvorena je izložba "Babilonski Židovi - srušeni san", u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u RH. Izložba daje kratak pregled povijesti zajednice babilonskih Židova, od uništenja Prvog hrama u Jeruzalemu (586. g. pr. Kr.) sve do protjerivanja većine iračkih Židova i njihove imigracije u Izrael tijekom operacije Ezra i Nehemija (1950. - 1952.).

Stvorili Talmud


Židovska zajednica u Babiloniji, najstarija od svih dijaspora, formirana je nakon što su Židovi prognani iz Zemlje Izraelove u Babiloniju, u razdoblju između 597. i 582. g. pr. Kr. Joahin, kralj Jude, duhovni vođe i društvena elita prognani su u Babiloniju, odakle su se povratnici vratili u Zemlju Izraelovu nakon dekreta kralja Kira 539. g. pr. Kr. Monumentalna djela židovskog učenja stvorili su babilonski Židovi, a među tim djelima je i babilonski Talmud, koji je postao osnovno zakonodavno i filozofsko djelo židovskoga naroda, kao i gaonska literatura, koja je poslužila kao priručnik Židovima u dijaspori za sva pitanja vezana uz religiju i pravo.

- Tema ovogodišnjeg Mjeseca židovske kulture su sjećanja, a upravo se babilonska zajednica istaknula time što je svoje sjećanje, odnosno identitet, osim usmenom predajom, očuvala kroz književnost. Izložba je i dandanas aktualna, zbog uvijek prisutne teme selidbe u inozemstvo, gdje su možda bolji uvjeti života, pri čemu uvijek ostaje želja za prihvaćenošću i slobodom koju ste imali u svojoj državi - rekla je, između ostalog, judaistica Paula Rem, koja je otvorila izložbu.

Predavanje "Miroslav Šalom Freiberger: zaboravljeno sjećanje na osječkog rabina" održala je dr. sc. Ljiljana Dobrovšak s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". Većina tema njezinih znanstvenih radova bavi se poviješću Židova u Hrvatskoj u 18. i 19. stoljeću.

- Nakon polaganja ispita za rabina, 1929. Šalom Freiberger prihvatio je službu u Osijeku, kao zamjenik-pomoćnik nadrabina Simona Ungara. Živio je u Osijeku od rujna 1929. do kraja 1936. i brinuo se za osječku židovsku zajednicu. Sudjelovao je u raznim cionističkim događajima, na kojima je držao predavanja. Godine 1931. počeo je objavljivati povijesne crtice u "Židovu", a od 1936. piše za "Omanut". Uz to što je bio zamjenik osječkog nadrabina, istovremeno je bio i profesor vjeronauka na osječkim srednjim školama, ali i na židovskoj osnovnoj školi. Oženio se 1931. u Beču Irenom, rođenom Steiner (ubijena u Auschwitz-Birkenau 1943.), iz vukovarske židovske obitelji Steiner. Za službovanja u Osijeku napisao je svoj znameniti "Molitvenik", standardan i praktičan izbor molitava za cijelu godinu. Krajem 1936. izabran je za zagrebačkog rabina, a na dužnost svečanim ustoličenjem stupio je 1937. U ratnim naporima da se spasi židovska zajednica u Zagrebu, kao i na cijelom području tadašnje NDH, bio je, zajedno s predsjednikom Općine Hugom Konom, ključna osoba.

Odbio bijeg


U srpnju 1941., kad mu prijatelj, dr. Otto Čiča Gross šalje bjanko-propusnicu za bijeg iz Zagreba u Split, Freiberger odbija i odgovara mu da neće napustiti Zagreb, sve dok je u njemu i jedan Židov. Za svoju židovsku zajednicu radio je sve - posjećivao zatočenike u sabiralištima, brinuo se za zatočenike u logorima, intervenirao kod nadležnih, korespondirao s mnogim pojedincima i institucijama u zemlji i u inozemstvu (osobito s nadbiskupom Alojzijem Stepincem), organizirao židovsku školu i staračke domove (dok su još postojali), vodio matične knjige, prikupljao novac, organizirao nabavu macesa, slanje djece u Palestinu... Usprkos tome što je tjednima unaprijed znao da se spremaju uhićenja i deportacije, baš kao i Kon, do posljednjeg je trenutka radio u Općini, te je, čini se, u noći 2./3. svibnja 1943. "ponosno kod kuće dočekao zlikovce, koji su ih došli uhititi". Ustaške vlasti uhitile su ga, a njemački esesovci s posljednjim transportom Židova iz Hrvatske otpremili u Auschwitz. Prema pričanju nekih svjedoka, na ulazu u logor Auschwitz- Birkenau protestirao je protiv neljudskog postupka prema pripadnicima njegove zajednice i odmah je, pred svima, ubijen, a prema drugim svjedočenjima (Arhiv Eventov), obješen je - ispričala je dr. sc. Dobrovšak.

Knjiga "Židovi u Osijeku od doseljavanja do kraja Prvoga svjetskog rata" autorice dr. sc. Dobrovšak može se besplatno skinuti u elektronskom formatu na službenoj stranici Općine, na https://www.zo-osijek.hr/category/shop/knjige/e-pub/.

Tanja Kvorka
PROGRAM
U srijedu, 13. rujna je u sklopu Mjeseca židovske kulture u Osijeku na redu Vođena tura “Tragovima (ne)tolerancije” s vodičem Tomislavom Vukovićem. Polazak je s Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, u 18 sati. U četvrtak, 14. rujna u 18 sati u Židovskoj općini Osijek (Radićeva 13) će predavanje “Cipele na obali Dunava” održati Anđelko Srđak. Ulaz na sva događanja u sklopu Mjeseca je slobodan.

Možda ste propustili...

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u