Kultura
UMRLA OPERNA NACIONALNA PRVAKINJA MIRELLA KATARINČIĆ-TOIĆ

Jedna od najvećih umjetnica s riječke kazališne pozornice
Objavljeno 13. rujna, 2023.
U 70. godini umrla je umirovljena operna nacionalna prvakinja Mirella Katarinčić-Toić, jedna od najvećih umjetnica s riječke kazališne pozornice, izvijestili su iz HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

"Za hrvatsku glazbenu kritiku i struku uopće uvijek je bila jedna od najboljih hrvatska verdijanki. Iza nje su maestralno interpretirani likovi, brojni sjajni koncerti, važne nagrade i uspješan pedagoški rad. Njezini su dosezi i uspjesi obilježili i trajno obogatili hrvatsku kulturu", istaknuli su iz riječkog HNK. U angažmanu Opere tadašnjeg Narodnog kazališta Ivan Zajc, Mirella Katarinčić-Toić bila je od 1979., s trogodišnjim prekidom kada je bila u angažmanu njemačkih kazališta, pa do umirovljenja.

Rođena je u Rijeci 1953. Solo pjevanje učila je kod istaknute umjetnice Carmen Vilović, a diplomirala je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Ondine Otto-Klasinc. Zvanje magistra solo pjevanja stekla je na Univerzitetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a potom se usavršavala u Beču i na majstorskim tečajevima pri UNESCO-u u Amsterdamu i u Austriji. Na sceni mariborske opere debitirala je 1977. ulogom Giorgette u Puccinijevoj operi "II Tabarro", iste godine dobiva treću nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih opernih pjevača u Puli te postaje solisticom Opere u Mariboru. U angažman opernih kuća njemačkih kazališta ulazi 1985. i ostaje do 1988., kada postaje solistica i prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca. Ostvarila je zapažene uloge, posebno u Verdijevim, ali i u Puccinijevim i Mozartovim operama te operama drugih skladatelja. Mirella Katarinčić-Toić bavila se i pedagoškim radom, a utemeljila je i svoj Operni studio za mlade pjevačice i pjevače.

Dobitnica je Nagrade grada Rijeke 1992., Nagrade "Milka Trnina" i Nagrade hrvatskog glumišta, za lik Norme u istoimenoj Bellinijevpj operi. Godine 1996. primila je i Odlikovanje za zasluge u kulturi, red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobila je i prestižnu, godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za ulogu Elizabete u Verdijevu "Don Carlosu" i ulogu Amelije u njegovu "Krabuljnom plesu". H
Možda ste propustili...

ODJEL GRADSKOG MUZEJA POŽEGA

Prva godina Požeške kuće

“POBUNA. OKUPACIJA. PORAZ” JANJE SEKULE

Drugo izdanje u istoj godini dokaz je vrijednosti knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠIO 7. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA

Filmu "Samo kad se smijem" tri nagrade

2

INTERAKTIVNA PRIČAONICA ZA DJECU U KC-U

"Božićna priča" Charlesa Dickensa

3

U PRODAJI HRVATSKI PRIJEVOD

"Ledeni zmaj" Georgea R. R. Martina