Autoglas
NAGRAĐEN LUKSUZNI MODEL

Euro NCAP: Lexus RZ dobio je pet zvjezdica za sigurnost
Objavljeno 12. rujna, 2023.
Visoki rezultati sigurnosti u svim kategorijama Lexusova električnog SUV-a

Lexus RZ dobio je pet zvjezdica od Euro NCAP-a. Rezultati pokazuju da Lexusov baterijski električni SUV postiže visoke ocjene u svim sigurnosnim kategorijama: 87% za zaštitu odraslih putnika; 87% za djecu; 84 % za ranjive sudionike u prometu i 81% za performanse njegovih sigurnosnih pomoćnih sustava.Lexus RZ ispunjava očekivanja Euro NCAP-a o sveobuhvatno dobroj zaštiti od sudara za putnike različite dobi, visine i veličine. Automobil je također opremljen najnovijim sustavima za izbjegavanje sudara i dolazi s nekoliko novih inovacija aktivne sigurnosti. RZ je prvi automobil koji Euro NCAP nagrađuje za tehnologiju detekcije prisutnosti djeteta prema najnovijem režimu ocjenjivanja, iz 2023. Sustav detekcije prisutnosti djeteta upozorava kada je dijete ili dojenče možda ostavljeno u automobilu, te stoga potencijalno može spasiti život u vrijeme ljetnih vrućina.

RZ ima inherentno čvrstu konstrukciju platforme i karoserije, s baterijskom jedinicom integriranom u šasiju, a za pasivnu sigurnost brine se devet zračnih jastuka kao standard. Štoviše, kao i svi Lexusovi modeli, RZ je standardno opremljen Lexusovim sigurnosnim sustavom +, sveobuhvatnim paketom naprednih sigurnosnih sustava i sustava pomoći u vožnji. U svojoj posljednjoj, trećoj, generaciji Lexusov sigurnosni sustav + ima prednosti u nadogradnji i dodatke koji povećavaju opseg detekcije rizika.

Sustav za prepoznavanje sudara (PCS) ima radar i kameru za otkrivanje nadolazećih vozila, uključujući motocikle. S trećom generacijom Lexusova sigurnosnog sustava +, PCS također može otkriti bicikliste tijekom noći. A s novom značajkom Intersection Turn Assist može otkriti nadolazeća vozila prilikom skretanja, kao i pješake koji prelaze ulicu. Lane Departure Alert i Lane Tracing Assist pomažu u održavanju ispravnog središta vozila u traku. Osim što smanjuje teret vožnje, to pomaže, kada je potrebno, pri upravljanju.


Kako bi omogućio raniju aktivaciju sustava za zaustavljanje u nuždi, Driver Monitor omogućuje ranije otkrivanje neprikladnih stanja vozača - kao što su rastresenost, loše držanje, zatvorene oči ili oči koje ne trepću ili odmicanje glave vozača od uobičajenog položaja. Proactive Driving Assist diskretno i nježno pomaže vozaču, najčešće pri nižim brzinama u gradu, kontrolom udaljenosti između vozila i vozila ispred te pružanjem potpore pri upravljanju i usporavanju kao odgovor na opasnosti kao što su pješaci, biciklisti i parkirana vozila.

Tako širokom paletom tehnologija za pomoć u vožnji Lexus nastoji vozila kao što je RZ učiniti među najsigurnijima na cesti.

Milan Bugarić
RADARSKI TEMPOMAT POGAĐA UDALJENOST
Dinamički radarski tempomat omogućuje vozaču postavljanje udaljenosti između vozila i razine ubrzanja. A s novom značajkom smanjenja brzine u zavoju brzina vozila može se automatski prilagoditi prema radijusu zavoja. Sustav za zaustavljanje u nuždi usporava vozilo do zaustavljanja unutar traka ako vozač ne može upravljati kontrolama, na primjer, zbog iznenadnih zdravstvenih problema. Dok to radi, sustav upozorava druge sudionike u prometu bljeskanjem svjetala za opasnost.

Možda ste propustili...