Osijek
VIBRANTNI DANI U PREDGRAĐU

Višnjevac je sve manje samo spavaonica Osijeka
Objavljeno 9. rujna, 2023.
Višnjevčani i gosti jučer su slavili Malu Gospu, blagdan i Dan Mjesnog odbora

Višnjevac je sve više vibrantan, moderan, ubrzan, sve dalje je od nekadašnje oznake predgrađa koje je samo velika spavaonica Osijeka. S prolaskom tramvajske pruge Višnjevac je krenuo putem urbanizacije, koja se nastavlja iz godine u godinu. Dan svog mjesnog odbora, koji se veže uz blagdan rođenja Blažene Djevice Marije - Malu Gospu, dočekuje tako s realizacijom pojekta "Osijek 4", u okviru kojega će u 24 ulice od ukupno njih 47 biti zamijenjen ili dograđen sustav vodoopskrbe. Ta višnjevačka komponenta projekta "Osijek 4", ukupno vrijednog 22 milijuna eura, iznosi 5,3 milijuna eura.Uz čestitke na njegovu danu, tom je tematikom i otvorena svečana sjednica Vijeća MO Višnjevac, na kojoj je uime gradonačelnika Ivana Radića i gradske uprave bio Karlo Šatvar, pročelnik Ureda gradonačelnika.

- Suradnja s Mjesnim odborom Višnjevac je odlična, baš kao što nastojimo surađivati sa svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Zajedno, a u to su uključena i gradska poduzeća, razgovaramo i djelujemo kako bi se rješavali problemi u Višnjevcu. Ove su godine za prioritete Vijeću iz gradskog proračuna na raspolaganju 73 tisuće eura, nešto je to više nego prošle godine, ali i 20 posto više nego 2021. godine. Težimo svake godine povećati sredstva za naše kvartove - naglasio je Šatvar.

Mirko Ivković, predsjednik Vijeća, izvijestio je kako će se tim sredstvima realizirati nova parkirališna mjesta uz groblje, 29 parkirnih mjesta u Ulici Ante Starčevića i 80 metara nogostupa.

- Nastavak je to projekta iz prošlih godina komunalnog uređenje prostora oko našeg groblja, jer pokazalo se kako je to nužno, radi osiguranja odvijanja redovitog prometa u vrijeme pogreba - rekao je Ivković, izrazivši zadovoljstvo još jednim velikim infrastrukturnim projektom, promjenom sustava vodoopskrbe. Veseli, kaže zaključno Ivković, i suradnja s gradskim komunalim poduzećima, jer svima je cilj da Višnjevac postane još ugodnije i poželjnije mjesto za život.

Nakon sjednice, kod spomenika u Perivoju hrvatskih branitelja, uz okupljanje mještana, održana je molitva i položeni vijenci za poginule branitelje i građane Višnjevca. A područje Perivoja dan uoči kirvaja, u četvrtak, bilo je pozornicom velikog druženja, fišijade, koja je okupila oko 200 ekipa. No nije to bile samo puko kuhanje fiša, na velikoj, raskošnoj pozornici svoj program predstavile su višnjevačke udruge, djeca iz dječjeg vrtića, učenici osnovne škole. Ali i gostujuća klapa Čikat iz Malog Lošinja, koja je održala koncert. Ta je večer zaključena vatrometom.

Jučerašnji pak dan u svom nastavku bio je pravi kirvajski - u vrijeme dolaska naše ekipe nije se mogla očekivati gužva, ali ona svakako tradicionalno počinje poslijepodne. Štandovi su raspoređeni duž Ulice Nikole Šubić Zrinjskog - šarenilo kojemu najteže mogu odoljeti djeca, pa roditelji moraju biti vrlo oprezni.

Ta ulica, preko pruge, vodi do višnjevačkog sportskog centra, ondje se smjestio novi izazov - sva čuda lunaparkovske ponude. I ondje se za obilaska naše ekipe "mašinerija" tek zagrijavala, najviše posla za njih će biti u večernjim satima. No oni koji su dobro upućeni u višnjevačko slavlje, znaju da lunapark ostaje još dan-dva poslije, pa je to prilika da se nadoknadi propušteno. Naravno, nisu izostale ni duhovne pobožnosti, održana je devetnica, koja je u četvrtak zaključena uočnicom i procesijom sa svijećama.

Jučer je održano pet misnih slavlja, u 16 sati bila je misa s blagoslovom djece, a u večernjim satima svečana misa u čast Male Gospe.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

BIRAMO NAJOSMAŠA/NAJOSMAŠICU

Zvijezde svijetle da nađete svoju

SVEČANO U DVORANI VIKARIJATA

Promocija studenata na Medicini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana