Regija
POVIJESNI DAN ZA OPĆINU

Babinoj Gredi odobren
europski novac za kanalizaciju
Objavljeno 8. rujna, 2023.
Načelnik Josip Krnić potpisao je ugovor o sufinanciranju izgradnje javne vodoopskrbe i odvodnje (kanalizacije) u ukupnoj vrijednosti 15 milijuna eura za 36 kilometara mreže i 1,85 milijuna eura za pročistač

Babina Greda je konačno pred realizacijom jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata - gradnjom kanalizacije - koja će znatno podići kvalitetu življenja mještana u toj općini, unaprijediti uvjete rada industrijskih pogona i riješiti problem onečišćenja prirode. U petak je u Zagrebu, u okviru svečanosti kojom su Hrvatske vode obilježile 147. obljetnicu organiziranog upravljanja vodama u RH, općinski načelnik Josip Krnić potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje javne vodoopskrbe i odvodnje (kanalizacije) u ukupnoj vrijednosti 15 milijuna eura za 36 kilometara mreže i 1,85 milijuna eura za pročistač. Dodijeljena su ukupno 22 ugovora ukupne vrijednosti 227 milijuna eura, a riječ je o bespovratnim sredstvima u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.


TRUD I ČEKANJE SE ISPLATILO


Krnić ne krije zadovoljstvo i radost i ističe da ovaj vrlo vrijedan projekt, za koji su se zalagali godinama i na čiju se potrebu ukazuje svakodevno, konačno pred ostvarenjem, što će za cijelo selo mnogo značiti, a potpisivanje ugovora o sufinanciranju nazvao je povijesnim danom za Babinu Gredu. "Otkad sam došao na mjesto načelnika, prije 14 godina, intenzivno razmišljam o gradnji kanalizacije. U Općini smo poduzimali sve što je bilo u našoj moći. Više od milijun kuna uložili smo u pripremu projektne dokumentacije i tek su se sada stvorili potrebni preduvjeti za početak gradnje. Trajalo je dugo, ali se trud isplatio. Zahvaljujem svima koji su se zauzeli da dođemo do našega cilja, prije svega Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji (VVK), koji su i kandidirali ovaj projekt i direktoru Mariu Komšiću, Hrvatskim vodama koje su ga prihvatile, Vladi RH, Vukovarsko-srijemskoj županiji, a puno nam je pomogao i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić", kazao je Krnić. Posebne zahvale uputio je općinskim vijećnicima i predsjednicima Vijeća koji su, naglašava, godinama zdušno i predano radili, zajednički se zalagali za boljitak sela, a svi, ustvrdio je, s istim ciljem – da Babina Greda bude kulturna seoska metropola Slavonije. Vjeruje da će radovi krenuti početkom 2024. godine, a rok završetka bit će 24 mjeseca od uvođenja izvođača u posao. Konačan iznos investicije bit će poznat nakon provedenog postupka javne nabave. Projekt će sa 70 posto sredstava financirati EU, 20 posto bit će nacionalna sredstva, a 10 posto mora osigurati Općina. "Ovo je za nas veliki financijski zalogaj, ali nekako ćemo izgurati, naći ćemo načina", zaključuje.

GOLEMA ULAGANJA U BABINU GREDU

Izgradnjom kanalizacije konačno će biti kvalitetno riješen problem zbrinjavanja otpadnih voda koje se prikupljaju u septičkim jamama čiji je kapacitet premalen. Otpadne se vode, u kojima su i deterdženti iz perilica rublja, dijelom izlijevaju po površini terena i vrlo često bivaju ispuštene u melioracijske i/ili prometne kanale, što negativno utječe na okoliš i predstavlja realnu opasnost od zagađenja površinskih i podzemnih voda, kao i izvor opasnosti za zdravlje ljudi.
Na proljeće će u Babinoj Gredi biti završena školska sportska dvorana, općinski trg s parkom i šetnicom, Dom kulture, krenut će gradnja kanalizacije, očekuje se i početak gradnje nove energane kod geotermalnog izvorišta...”Sa svim tim ulaganjima i drugim privatnim investicijama do kraja 2025. godine u Babinu Gredu će biti uloženo više od 200 milijuna eura”, poručio je Krnić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana