Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Glavna novost nove sezone je uvođenje predstava za mlade
Objavljeno 9. rujna, 2023.
Od 14. do 17. rujna održava se prva manifestacija nove sezone ”Djeco, kazalište vas zove”, koja donosi četiri sjajne predstave

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića službeno je najavljena nova kazališna sezona, za 2023. i 2024. godinu. Glavna je novost nadolazeće sezone uvođenje predstava za mlade, čime kazalište nastoji proširiti svoje horizonte i prema tinejdžerima. Probe za novu sezonu su počele, kazališne uspješnice prezentirane su javnosti na brojnim međunarodnim festivalima, a ljubitelji lutaka mogu očekivati premijere već sredinom listopada.Četiri premijere


Sljedećeg tjedna, od 14. do 17. rujna, održava se prva manifestacija nove sezone "Djeco, kazalište vas zove", u sklopu koje se igraju predstave "Uspavanka za mišića" i "Lav koji nije znao pisati", uz suradnju s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca, koji će odigrati predstave "Balon, slovo i papir" i "Korak po korak do čiste planete". Ivica Lučić, ravnatelj kazališta, ističe da će pokušati nadoknaditi manjak širokog izbora predstava u nadolazećoj sezoni.

- Na samom početku pripremamo lutkarsku predstavu "Tajni vrt", koja je doživjela svoju premijeru na Osječkom ljetu kulture s režiserom Fabriziom Montecchijem, talijanskim specijalistom za kazalište sjena. Slijedi "Palačinka, pjesmuljak, puž, put i patuljak" Ivane Vukićević, koja će s vlastitom lutkarskom predstavom diplomirati na studiju lutkarske režije. U režiji predstave "Mendolena i Matija" okušat će se glumci Dječjeg kazališta Areta Ćurković i Gordan Marijanović, koji će sami sebe režirati, a nakon Nove godine dolazi nam Jelena Sitar Cvetko kao redateljica predstave "Čudesna zemlja", prema motivima pjesama i crteža Zvonimira Baloga - objašnjava Lučić.

Osim četiri premijerna naslova stiže i obnova starih uspješnica. "Priča s morskog dna" kao diplomska predstava Miriam Hornakove odavno je zaživjela, a sada se vraća u punom sjaju s režiserkom Majom Lučić.

- Za sljedeće Osječko ljeto kulture u planu je predstava "Postolar i vrag" u režiji Marija Kovača, čime ćemo zaključiti sezonu i zagaziti u sljedeću. Osim premijernih naslova pripremamo i 17 starih naslova koji su osvojili srca publike, a koji će ponovno igrati za osječku publiku. Prošle smo godine na repertoar postavili predstavu "Čik", koja će se zadržati i ovaj put, stoga pozivam sve mlade grada Osijeka da kao vrijedna publika u dječjim godinama ne napuste kazalište ni u nadolazećim - dodaje Lučić.

Potpora Grada


U planu su i brojne predstave koje će se odigrati za škole i vrtiće, pa Mia Tomičić, voditeljica prodaje, naglašava kako kazalište nikada ne bi imalo toliki odjek da nije uspostavljena izvrsna suradnja.

- "Tajni vrt" je namijenjen dobi razredne nastave, a "Palačinka, pjesmuljak, puž, put i patuljak" i "Priča s morskog dna" vrtićkoj dobi. "Čik" je vrlo poučna priča za srednjoškolce, pa ih ovim putem pozivamo da prate naše objave jer nam je bitno da napokon dovedemo mlade ljude u kazalište - naglašava Tomičić.

Ne smije se zanemariti ni infrastruktura prekrasne zgrade Dječjeg kazališta, koja je postala kulturno dobro zahvaljujući financijskoj potpori Grada Osijeka.

- Ukupan proračun u ovoj godini koji se izdvaja za kazalište, zajedno sa svim postojećim troškovima i ulaganjima, iznosi oko milijun eura. Možemo se pohvaliti da smo u srpnju prijavili i projekt za energetsku obnovu zgrade kazališta u vrijednosti od 242.804 eura, koji u cijelosti financira Europska unija. Uskoro će kazalište postati zeleno, energetski učinkovito i bolje za okoliš, a ušteda energije i svih troškova nakon obnove iznosit će oko 55 %. Posebno nas veseli iskorak prema mladoj publici, iskreno vjerujemo da će predstave, u suradnji sa srednjim gradskim i županijskim školama, doista inspirirati i privući nove generacije - kaže zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

Elena Lukić
Jasenka Crnković

zamjenica gradonačelnika

Uskoro će kazalište postati zeleno, energetski učinkovito i bolje za okoliš, a ušteda energije i svih troškova nakon obnove iznosit će oko 55 %.

Možda ste propustili...

NATAŠA RENGEL O SVOJEM NOVOM ROMANU “PODSTANARKA”

Ženski bunt uvriježeno se smatra tek dječjim prkosom

28. MEĐUNARODNI ULIČNI FESTIVAL

Predstavljen ovogodišnji Cest is d’ Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Kako potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u temama koje se na njih odnose

2

90 GODINA MUZEJA BRODSKOG PRISAVLJA

Stepski mamut najzanimljiviji

3

UDRUGA ADELA DODIJELILA NAGRADE

Narativne linije koje prate sudbine žena željnih samostalnosti