Regija
OPĆINA BILJE U SUKOBU S BARANJSKOM ČISTOĆOM

Baranja: Rat zbog kanti za smeće dobit će sudski epilog
Objavljeno 31. kolovoza, 2023.
Baranjska čistoća tvrdi da su spremnici i čipovi njihovi, Biljani suprotnog mišljenja
BELI MANASTIR/BILJE - Početkom travnja ove godine Općina Bilje raskinula je ugovor o obavljanju javne usluge prikupljanja mješovitog otpada s Baranjskom čistoćom te na temelju potpisanog sporazuma s Gradom Osijekom i općinama Bizovac i Petrijevci taj posao prepustila osječkom Unikomu.

Kako su tada objašnjavali u Općini Bilje, nekoliko je razloga zbog kojih je došlo do raskida ugovora, poput lošeg upravljanja Reciklažnim dvorištem, prekomjerne naplate određenih usluga…, što bi u konačnici rezultiralo velikom štetom za Općinu. I tako su, s 1. travnja, kamioni Baranjske čistoće nakon 17 godina prestali dolaziti na područje ove općine, a zamijenili su ih oni Unikomovi. Međutim, priči ovdje nije kraj. ‘‘Repovi‘‘ se još vuku i nitko ne zna do kada će. Na adrese Biljana, naime, počeli su stizati dopisi iz Baranjske čistoće u kojima im se nalaže da vrate spremnike (kante za otpad), uz opomene pred tužbu. Dio korisnika, njih 200-tinjak, pozivu se odazvao, a ostali nisu.

- Općina Bilje donijela je odluku da će naš posao nastaviti drugi koncesionar. S tim nemamo ništa i to je stvar jedinice lokalne samouprave. No stvar je u tome da su se dogodili raskidi ugovora na dvije razine. Jedna je između nas i Općine, a druga između nas i korisnika s područja Općine Bilje, njih približno 1800 - kaže Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće, dodajući kako su o novonastaloj situaciji izvijestili sve korisnike. Nastavlja kako se ugovor, sastavljen sukladno zakonu i općinskoj odluci, može raskinuti tek nakon podmirenja svih obveza.

Problem su čipovi


- Nakon prestanka korištenja usluga korisnici su dužni vratiti posude i opremu koju su koristili. Nije toliko stvar u posudama koliko u odašiljačima, odnosno čipovima. To je skupo plaćena instalacija toga sustava. Baranjska čistoća je i njihov vlasnik te zahtijevamo povrat. Posude smo isporučivali kako je tko dolazio po njih, i to besplatno, što je također u skladu sa zakonom koji kaže da je pružatelj javne usluge taj koji posudu stavlja na korištenje. Znači, nitko od korisnika nije vlasnik posude, već isključivo pružatelj usluga. Nema čak ni veze tko je posude nabavljao. Nabava je išla po raznim osnovama, što je samo moment njezina sufinanciranja, a oprema je uvijek u vlasništvu pružatelja usluge. Stoga smo sve ove godine osiguravali njihovu funkcionalnost, mijenjali ih i popravljali. Čak u jednom članku Odluke Općine Bilje stoji kako Baranjska čistoća sve posude mora čipirati kako bi se znalo tko je njihov vlasnik, dok drugi članak kaže kako korisnik u slučaju oštećenja ili otuđenja posude ugovornu kaznu plaća nama, a ne Općini. I to su momenti koji govore o pravnom vlasništvu posude - tvrdi Paulić. Nestručnim pretpostavkama naziva tvrdnje da je posuda u vlasništvu onoga čiji je naziv ili logo na posudi. Dodaje kako Uprava društva mora voditi računa o imovini i postavljati odštetni zahtjev, kako su spremni za razgovor u cilju općeg dobra te kako će konačnu odluku o eventualnim sudskim tužbama donijeti NO i Skupština društva.

Kaznena prijava


Načelnik Općine Bilje, Željko Cickaj, pak iznosi drukčije argumente.

- Sve je spremnike nabavila Općina preko Fonda, subvencionirala razliku te ih besplatno podijelila. Sukladno zakonskim odredbama, spremnici prelaze u vlasništvo posjednika, što Baranjska čistoća nije, ako su kod njih duže od tri godine. Dakle, spremnici su u vlasništvu korisnika, a to su stanovnici. To je sve dokumentirano i predočeno Baranjskoj čistoći, ali su oni opomene slali vjerojatno stoga da prouzroče nemir, u čemu su uspjeli. To ni u kom slučaju nije korektno. Ako su smatrali da su spremnici njihovi, a Općina kaže da nisu, trebali su tužiti Općinu i stvar riješiti na sudu. Angažirali smo odvjetnike i podnijeli kaznenu prijavu protiv Baranjske čistoće i njezina direktora, tako da će definitivno cijela priča dobiti sudski epilog - poručuje Cickaj, dodajući kako će svi mještani dobiti besplatnu pravnu zaštitu ako im bude bila potrebna u slučaju eventualnih sudskih tužbi Baranjske čistoće.

Ivica Getto
Općina poslala pisanu obavijest mještanima
Cickaj ističe kako imaju dokaze da su spremnici njihovi, pa su svim stanovnicima poslali pisanu obavijest u kojoj stoji kako Baranjska čistoća može tražiti samo spremnike smeđe, sive ili crne boje s natpisom Baranjska čistoća ili Grad Beli Manastir. Ostali spremnici na kojima nema natpisa ili je napisano “Općina Bilje” ili serijski broj, bez obzira na to jesu li čipirani ili ne, u vlasništvu su Općine Bilje i ostaju u daljnjem posjedu korisnika koji ih je preuzeo od Općine te se i nadalje koriste za prikupljanje i odvoz otpada. Podvlači kako su spremnici spomenutih boja mještanima podijeljeni uglavnom nakon što su dotadašnji spremnici bili uništeni nesavjesnim ponašanjem djelatnika Baranjske čistoće, što se posebno događalo posljednjih tjedana uoči raskida ugovora.

Tvrtka Baranjska čistoća na području Općine Bilje imala je približno 1800 korisnika

Možda ste propustili...

REZULTATI DM-OVE AKCIJE ZELENOG KORAKA

Proglašeni najbolji mladi ekolozi u RH

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: RASTE PONUDA NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Težište na održivosti turizma, ruše rekorde

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JAVNOLINIJSKI PRIJEVOZ DOSTUPAN SVIMA

Prodaja prijevoznih karata porasla 91 %

2

OSNOVNE ŠKOLE ŽUPANJSKE POSAVINE

Ispratili su 292 osmaša, upisali 286 prvašića, za sada ukupno 2236 đaka

3

LJETNI VOZNI RED

Autobus vozi i do Gradskih bazena