Dome slatki dome
SVJETSKA IZLOŽBA

U Ženevi smo pokazali vrhunske pse
Objavljeno 31. kolovoza, 2023.
Domaćin Svjetske izložbe pasa iduće je godine Hrvatska, odnosno Zagreb, od 25. do 28. travnja
Istarski oštrodlaki goniči Osječanina Ivice Boškovića, Zana Semeljačka i Uglješa Semeljački, najljepši su psi te pasmine na svijetu! Veselka i Žarko, kako ih zovu, na upravo završenoj su Svjetskoj izložbi pasa u Ženevi osvojili naslov svjetskog prvaka, CAC, CACIB, titulu najljepšeg psa pasmine i najljepšeg psa suprotnog spola.

Promocija pasmine


"Kuja ima tek 15 mjeseci i upravo je ušla u intermedia razred, a pas ima dvije godine. Uzgoja sam se prihvatio zato što sam smatrao da u životu treba ostaviti nešto iza sebe, a oštrodlaki istarski gonič bio je najugroženiji kao pasmina u vrijeme Domovinskog rata. Pokušao sam, zajedno s pokojnim prijateljem Željkom Dragičevićem, i pokušavam i dandanas, pasminu sačuvati od propadanja. Dugogodišnjim planskim parenjem najkvalitetnijih ženki poznate i u radu provjerene prije svega radne genetike s najkvalitetnijim radnim psima pravilne anatomije na području jugoistočne Europe pokušavam uzgojiti kvalitetne štence koji će nastaviti liniju i stabilnost pasmine. Iz svakog parenja za sebe zadržim u pravilu najbolje štene (po mogućnosti ženku). Sve jedinke love nekoliko sezona i natječu se na izložbama u ljepoti dok ne dokažu svoje kvalitete, a nakon toga (ako su pokazale zadovoljavajuću kvalitetu) povlače se u reprodukciju, a lov prepuštaju mlađima. Pri tome od svake uzgojne linije koja se istaknula svojim kvalitetama pokušavam zadržati neku jedinku u svom uzgoju. Takvim načinom ‘čuvanja genetske baze‘ uspio sam u uzgajivačnici ‘skupiti‘ četiri kvalitetna mužjaka i sedam ženki različitih uzgojnih linija vrlo visoke genetske vrijednosti. Izlaganjem na izložbama po Hrvatskoj i svijetu pokušavam promovirati pasminu i kinološku javnost uputiti na značaj i postojanje ove vrlo lijepe i u lovu zahvalne pasmine pasa. Bio bih najsretniji kada bi netko u budućnosti prepoznao značenje ove ‘banke gena‘ i nastavio taj put kada ja ne budem mogao, te sačuvao ovu vrlo kvalitetnu hrvatsku pasminu od izumiranja", kaže ponosni uzgajivač i vlasnik, dodajući da je zahvalan Biljani Krušić, koja je pse prezentirala u najboljem svjetlu.

I Osječanke Sandra Vipotnik Lončarić i Sunčica Vipotnik Vilk iz Ženeve su se vratile pune dojmova i s puno odličnih rezultata.

"Otići u Ženevu i vidjeti to sve bilo je neprocjenjivo. Vidjeti uživo ljude iz vrha uzgoja jorkšir-terijera, kojima se diviš, ali još više prikazati svoje pse i postići takav uspjeh nešto je što sanjaš cijeli život. Uzgajivačnica Gold heart of Slavonia prikazala je svoja tri psa. Na izložbi su se izlagala 94 jorkšir-terijera iz svih dijelova svijeta. Posebno smo ponosni na našu Nevadu, tj. Livi, koja je iz našeg uzgoja, a stala je rame uz rame velikim svjetskim imenima i osvojila visoko treće mjesto u razredu najmlađih. Naša Maša prikazala je ljepotu i gracioznost koju posjeduje i osvojila četvrto mjesto u razredu intermedia. Pudl u suvlasništvu s Darkom Spasićem osvojio je visoko drugo mjesto u razredu beba", kažu vlasnice.

Odlični rezultati


Osječanka Renata Janc Kulundžić izlagala je mužjaka dugodlake čivave Joop Someone For Al, koji je u međurazredu dobio ocjenu odličan (prijavljene su 124 čivave), a ženkica Cosmo Cute Right Royal, s nepuna četiri mjeseca, na prvoj je izložbi ocijenjena s "vrlo perspektivan" i osvojila visoko treće mjesto u razredu beba.

Biljana Krušić iz Bilja u Ženevu je povela minijaturnu bulterijerku Soulvic Luisa Dulsinea, koja je osvojila peto mjesto u razredu intermedia. Pravi je uspjeh, međutim, osvojen na specijalnoj izložbi za terijere, Interri, jednoj od mnogobrojnih izložbi organiziranih uz Svjetsku, za koju su bila prijavljena 733 terijera. Dulsinea je pobjednica u svojoj klasi, uz osvojen CAC. Biljana je u Ženevi prezentirala, osim istaraca, i hrvatskog ovčara uzgajivača Blage Petrica iz Đakova, John Waine od Gazde, koji je postao svjetski viceprvak.

"Ponosna sam na pse koji su bili sa mnom, proveli smo skupa jako malo vremena prije same izložbe, iza nas je bio put koji se odužio na 16 sati, idućeg su dana izlagani na visokoj temperaturi, ali ostvarili su jako dobre rezultate. Bila mi je čast izlagati dvije autohtone pasmine na ovako velikom događaju. Naravno da smo nakon svega otišli na štand HKS-a da novi svjetski prvaci proslave titule s predsjednikom HKS-a Brankom Šare", kaže Biljana. Uzgajivač Hrvoje Crnoja iz Đakova izložio je velikog crnog šnaucera David Bowie Junior Prima Fortis i u razredu otvorenih bio odličan šesti od 13 pasa.
Jasminka Knežević
U Ženevi se uz Svjetsku izložbu održao i Grand Prix te brojne specijalke, na kojima je sudjelovalo više od 20 tisuća rasnih pasa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana