Regija
NAJSTARIJA MJEŠTANKA OPĆINE ČAČINCI

Baki Zdenki Doležal stotinu je godina tek
Objavljeno 30. kolovoza, 2023.
ČAČINCI



Najstarija mještanka Općine Čačinci, baka Zdenka Doležal, proslavila je stoti rođendan. Rođendansko slavlje započelo je svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva, koje je predvodio čačinački župnik, velečasni Nedjeljko Androš, a potom je, uz brojnu rodbinu i prijatelje, nastavljeno svečanim ručkom u dvorani Iva 2.

- Lijepo je biti na ovakvom rođendanu, kada netko doživi sto godina i, ono što je jako lijepo, baka Zdenka je i dalje vesela, razgovorljiva, pa iako nepokretna, puna života. Svega se sjeća i rado priča o svom životu. Želim joj u ime Općine i svoje osobno puno zdravlja i da nam još dugo poživi. Ona je naša najstarija mještanka i na nju smo ponosni – rekao je načelnik Alen Jurenac.

Baka Zdenka imala je šestero djece, dvije kćerke su još žive. Ima šestero unučadi i desetero praunučadi.

- Mama je uvijek bila vesela, voli zapjevati, posebno pjesmu "Rajska Djevo, kraljice Hrvata", to je joj uvijek bila draga pjesma, koju smo i sada zapjevali na rođendanu. Pričala nam je o svemu, jako se voli sjetiti svojih dana mladosti i obiteljskog života. Posebno je sretna kada joj dođu unuci i praunuci, to je joj je najveće veselje – kaže Anđelka Palovčik, kći bake Zdenke.

Baka Zdenka je rado porazgovarala i s nama. Prvo je je pitanje bilo: "Kako ste?"

- Ja odlično. Evo svi smo veseli, pjeva se, tu su mi unuci i praunuci, i što ćeš bolje – rekla je slavljenica, a zatim nam je ispričala kako se sjeća jednog od svojih prijašnjih rođendana.

- Sjećam se da je ovako veselo bilo na moj 60. rođendan. Bilo nas je puno, tada smo puno plesali i pjevali, baš je bilo veselo – rekla je baka Zdenka i strpljivo se fotografirala sa svima uz veliki osmijeh. Među onima koji su se fotografirali s njom bio je, naravno, i župnik Nedjeljko Androš.

- Doživjeti ove godine kao baka Zdenka uistinu je blagoslov i dar od Boga. Posebno je lijepo vidjeti baku Zdenku da je sretna i nasmijana i neka joj dragi Bog podari da taj osmijeh još dugo bude na njezinu licu, a zato smo se svi zajedno na misi i pomolili – kazao je velečasni Androš.

Zapjevali su joj domaći, čačinački tamburaši, a suze nitko nije mogao skriti kada su zasvirali poznatu ‘‘Mamu Juanitu‘‘, što je ganulo i samu baku Zdenku, koja je tu pjesmu otpjevala u zagrljaju kćerke Anđelke.

- Drago mi je da se ovoliko puno ljudi odazvalo našem pozivu i da je mama imala poseban rođendan. Hvala svima koji su došli, i načelniku i župniku, u njezino, ali i u ime cijele obitelji i rodbine - kazala je Anđelka.

Slavljenica nas je ispratila na svoj način, vedra i nasmiješena.

- Hvala vam što ste došli na moj rođendan - rekla je baka Zdenka i veselo nam mahnula.

V. Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike