Novosti
NAKON VRUĆINA - OLUJNO NEVRIJEME

U Istri se “nebo spojilo sa zemljom”, kod Rovinja zapažena velika pijavica
Objavljeno 28. kolovoza, 2023.

Nakon toplinskog vala, u ponedjeljak su Hrvatsku, Italiju i Slovenije pogodile oluje.Nevrijeme je stiglo u Istru u ponedjeljak prijepodne uz pad temperature, primjerice u Umagu je izmjeren pad temperature zraka s 28 na 20 Celzijevih stupnjeva, navodi istarski meteorološki portal Istramet. Očekivano pogoršanje vremena uz pojavu opasnih meteoroloških prilika počelo je razvojem jače naoblake, a kulminiralo je oko podneva. Kod Rovinja se na moru pojavila velika pijavica, a taj prizor zabilježili su brojni građani i turisti. Na pojedinim područjima padala je jaka kiša i puhao jak vjetar, a jače nevrijeme zahvatilo je uglavnom zapadnu obalu Istre i sjeverni Jadran. Oborinski sustav premještao se prema unutrašnjosti, a istodobno kišni val uz prolazno izražen "downburst" (meteorološki fenomen kad se "nebo spoji sa zemljom") zabilježen je na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mililitara kiše. Više od trideset intervencija, uglavnom radi ispumpavanja vode nakon nevremena, imali su vatrogasci na području Umaga i Poreča, no veće štete nisu zabilježene i nitko nije stradao, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. "Na nekim dionicama na području Umaga, Buja, Novigrada i Poreča došlo je do sitnih odrona, ali oni nisu bili tolikih razmjera da bi bio obustavljen promet", rekao je Kozlevac.

U Puli se podignula razina mora pa su automobili u prvom redu do mora "lagano zaplivali". Ravnateljstvo civilne zaštite pozvalo je građane da prate upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda, a ako kreću na put, neka provjere stanje na cestama na stranicama Hrvatskog autokluba.

Poplave su, nakon obilnih kiša i olujnog nevremena, pogodile sjever Italije i Sloveniju. Centar Trsta je u ponedjeljak poplavljen nakon što su pljuskovi i oluja zahvatili sjeveroistočni talijanski lučni grad. Mnogi građani i turisti su se u Trstu sklonili u ugostiteljskim objektima na priobalnom Trgu talijanskog jedinstva i oko njega. Vjetrovi su otpuhali mnoge stolove kafića i drugi vanjski namještaj. Mnoge talijanske pokrajine pogođene su pljuskovima, grmljavinom, snažnim vjetrovima i odronima tla. Visok vodostaj zabilježen je u Veneciji. Na drugoj strani zemlje, u sjeverozapadnoj pokrajini Pijemont, vatrogasci i policija morali su intervenirati ralicom kako bi oslobodili nekoliko automobila zarobljenih u planinskom prijevoju Colle dell’Agnello u blizini grada Cuneo na granici između Italije i Francuske. Situacija je također bila kritična u Lombardiji, na sjeveru, gdje je desetak ljudi evakuirano zbog poplava. H/D.Pav.
NOVE ŠTETE I PROBLEMI U SLOVENIJI
Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje javila je da su vatrogasci u ponedjeljak morali intervenirati zbog poplava na područjima Tolmina, Nove Gorice, Zagorja ob Savi, Laškog, Velenja i Celja, među ostalima, piše agencija STA. Nestanci struje zabilježeni su u Slovenskom primorju, a tuča u gradu Ajdovščini. Primorsku je zahvatilo prvo nevrijeme s obilnim pljuskovima sa zapada. Slovenska agencija za okoliš Arso je upozorila da se slovenskoj Istri s juga približava olujni sustav, koji se pomicao prema sjeveru. Nevrijeme je bilo popraćeno i snažnim naletima vjetra te mjestimičnom tučom. Na širem području Ajdovščine kratkotrajna, ali velika tuča prouzročila je određenu štetu, prije svega na osobnim vozilima i nekim krovovima. Voda je poplavila niža područja u priobalju, poput općine Izole, gdje je more preplavilo Veliki trg. Zbog kiše je na Prešernovu trgu u Kopru bilo 30 centimetara vode. Vjetar je na širem području lomio grane i pomicao predmete, a u Šmarju pri Kopru je odnio dio krovišta škole.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike