Zdravlje
PREHRANA DOBAR POTEZ ZA ZDRAVLJE

Život bez slatkog sigurno donosi velike promjene
Objavljeno 28. kolovoza, 2023.
Eliminiranjem umjetnih šećera iz prehrane možemo poboljšati svoje zdravlje

Rijetko tko ne voli slatko i deserte, no malo nas je svjesno da je šećer ozbiljna prijetnja našem zdravlju. Ako ga izbacite iz prehrane, primijetit ćete velike promjene na svojem organizmu.Prirodni šećeri u voću, mlijeku i drugim prirodnim namirnicama korisni su za tijelo i možemo ih konzumirati u većim količinama. No industrijski prerađeni i rafinirani šećeri štetni su za zdravlje. Eliminiranjem tih šećera iz prehrane možemo znatno poboljšati zdravlje, a lako ih je zamijeniti prirodnim alternativama kao što su med, stevija ili javorov sirup. Iako se to čini lakšim reći nego učiniti, ključno je donijeti odluku. Samo jednostavnim rezanjem šećera možeš spriječiti većinu negativnih posljedica koje on izaziva, a dugoročni učinci mogu biti impresivni. Ako se odlučite za izazov i prestanete konzumirati šećer, primijetit ćete mnoge pozitivne promjene.

Kako se tijelo mijenja nakon prvog tjedna? Nakon tjedan dana bez šećera tijelo će proći kroz jedan od ova dva scenarija. Ako ste prije konzumirali puno prerađene hrane, sokova, gaziranih napitaka i šećera, vjerojatno ćete prolaziti kroz fazu detoksikacije. Šećer je ovisnost, a većina ovisnosti izaziva simptome i krizu prilikom odvikavanja. U prvim danima, osobito ako ste konzumirali velike količine šećera, možete osjećati želju za njim, tjeskobu i čak depresiju u ozbiljnijim slučajevima. Ovi simptomi često se smanjuju nakon prvog tjedna, no ovisno o stupnju ovisnosti, mogu trajati još tjedan ili dva.

Ako ste konzumirali manje šećera i prešli na prehranu s više proteina, vlakana i zdravih masti, nakon sedam dana trebali biste se osjećati puno bolje. Imat ćete više energije, stabilniju razinu energije tijekom dana i poboljšano raspoloženje.

Kako se tijelo mijenja nakon mjesec dana i nakon godine dana? Nakon mjesec dana bez šećera žudnja za slatkim će se smanjiti, a povećat će se želja za proteinima i zelenilom. Ako izdržite godinu dana bez procesiranog šećera, zdravlje će vam se znatno poboljšati. Tijelo će se prilagoditi na esencijalne hranjive tvari, a vjerojatno ćete i izgubiti na težini.

Važno je napomenuti da si možete povremeno priuštiti slatko unutar ovog stila života. Cilj je većinu vremena konzumirati zdravu hranu, ali povremeni "slatki izlet" neće biti prepreka na putu.

Ovisnost o šećeru potiče želju za slatkim, a smanjenje unosa šećera pomaže smanjiti kalorije i stabilizirati težinu. Javlja se i povećana energija, jer smanjenje šećera smanjuje i njezine oscilacije te pomaže održavati stabilnu razinu energije. Koža postaje zdravija jer eliminiranje šećera može poboljšati njezin izgled te smanjiti akne i prištiće. Probava je redovita jer ju smanjenje šećera olakšava.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana