Kultura
NA OSJEČKOM LJETU KULTURE DJELO REDATELJA ROBERTA RAPONJE

Praizvedba predstave “Šarlatan”
Objavljeno 26. kolovoza, 2023.

Čitaća praizvedba predstave "Šarlatan", autora Toma Dugdalea i Andrasa Hathazia, u režiji Roberta Raponje, izvedena je u četvrtak navečer u sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture.Redatelj Robert Raponja istaknuo je kako je tekst koji su napisali glumac Andras Hathazi i američki redatelj Tom Dugdale, "hommage" kazalištu, ljubavi prema kazalištu i san o tome što kazalište danas može biti i kakvo bi trebalo biti.

- Jedna naizgled razbarušena dramaturgija, ipak svedena na punokrvna dramska lica, profesora glume i dvoje studenata, koji traže kako da se izraze u kazalištu. Izražavaju se tako da su na profesorovu inicijativu krenuli raditi na najboljem materijalu, a to je Čehov, koji je i danas zanimljiv i uzbudljiv, i koji je u svom programatskom komadu "Galeb" promišljao što je to kazalište - pojasnio je Raponja. Redateljsku koncepciju, dodaje Raponja, temeljio je na tome da u predstavi nastupi Joško Ševo, koji je vrstan glumac, ali i profesor glume, koji je iznjedrio brojne generacije glumaca na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

- Kroz njegov rukopis učenja glume, koji je vrlo sličan mom konceptu, dali smo svoj doprinos kazalištu kroz mlade ljude, jer smo uloge studenata glume povjerili nedavno diplomiranim mladim glumcima Ani Šantar i Davoru Tarbuku, pa će ova predstava sigurno dobro komunicirati s publikom - napomenuo je.

Smatra kako je u pitanju moderna dramaturgija, tekst koji je vrlo živ, dinamičan, provokativan, s određenom dozom autoironije te "promišljanja o tome zašto trajemo u kazalištu, i koliko snage moramo skupiti da trajemo".

- Mislim da u pripremi predstave idemo prema verziji koja će se moći izvoditi u kazalištu, jer smatram da je ovaj koncept teatra koji smo sada otvorili na ovoj čitaćoj praizvedbi, vrlo blizu predstave - dodao je redatelj Raponja.

Glumac Joško Ševo kaže kako predstava govori "o kazalištu u kazalištu", te da je kao profesor glume, koji u predstavi igra ulogu profesora, u situaciji koja je puna prepoznatljivih rečenica, pa i njegovih koje govori svojim studentima.

- Mislim da je Hathazi napravio fantastičan posao s ovim tekstom te stvorio predložak za koji vjerujem da će biti uzbudljiv i publici. Iznimno sam zadovoljan obavljenim poslom, i mislim da smo jako blizu toga da bi se to i u kazalištima moglo igrati ovako kao što je odigrano večeras - kazao je Ševo.

U predstavi su nastupili Joško Ševo, Davor Tarbuk i Ana Šantar. H
SJAJAN KONCERT
Na platou uspred Kulturnog centra održan je sjajan nastup šesnaestočlanog Jazzistra Orchestra, koji je uz karizmatičnu pjevačicu Barbaru Munjas, izveo svoj novi koncertni program u kojemu su na jazz obradili hitove legendarne pulske punk grupe KUD Idijoti. U neobičnoj i originalnoj svirci uživao je velik broj Osječana i gostiju grada na Dravi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana