TvObzor
DOMAĆA DOKUMENTARNA SERIJA “U BOJ, U BOJ”

Minulo doba dramatičnih bitki, seljačkih buna i viteških borbi na HRT-u
Objavljeno 25. kolovoza, 2023.
Od kneginje Ružice i Crnog viteza preko Ulama-bega do Matije Gupca

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 27. kolovoza, na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu, od 20.15, počinje prikazivati domaću dokumentarnu seriju “U boj, u boj”.U četiri epizode ova će nas dokumentarna serija odvesti u minulo doba dramatičnih bitki, seljačkih buna i viteških borbi kada su junaštvo, čast i hrabrost bile najcjenjenije vrline, a zvuci ukrštenih mačeva svirali pod balkonima samozatajnih djeva. Od kneginje Ružice i Crnog viteza preko Ulama-bega do Matije Gupca, Dušan Bućan će nas upoznati s nekim od najzloglasnijih imena u povijesti, ali i najvećim junacima koji su im se suprotstavili.

Prva epizoda prati Bitku kod Stubice. Sredina je 16. stoljeća, ozloglašeni plemić Franjo Tahi preuzima vodstvo nad stubičko-susedgradskim vlastelinstvom. S dolaskom na vlast Tahi povećava porezna davanja, što dovodi do mnogih pobuna seljaštva. Krajem siječnja seljaci kreću u veliku Seljačku bunu, a jedan od vođa bune je Ambroz Matija Gubec. Odlučujuća bitka zbiva se 9. veljače 1573. kod Stubice. Seljačka vojska pruža snažan otpor vojsci Franje Tahija, ali uzaludno. Matija Gubec je uhićen i okrutno ubijen, no njegova žrtva postaje simbol otpora, a njegovo nasljeđe živi i danas.

U drugoj epizodi, koja je na rasporedu u nedjelju, 3. rujna, vidjet ćemo Bitku kod Đurđevca. U burnom 16. stoljeću Osmanlije napreduju prema središnjoj Europi uz velike uspjehe. Tada Hrvatska dobiva naziv “predziđe kršćanstva”. Osmanska vojska zaposjela je veći dio Podravine, a nezaustavljivi Ulama-beg neće stati dok ne osvoji i posljednju utvrdu u nizu - Đurđevačku utvrdu. Konačno, 8. kolovoza 1552. osmanska vojska dolazi u Đurđevac, gdje nailazi na otpor kakav nije očekivala. Turci se odlučuju na opsadu s ciljem izgladnjivanja vojske i stanovnika. Hrabrim Đurđevčanima je nakon nekog vremena hrane zaista ponestalo. No jedna starica predlaže kapetanu grada da se posluži ratnim lukavstvom. Prema legendi, Đurđevčani su ispalili pijetla ravno u šator Ulama-bega, nakon čega se on povukao.

Autori su voditelj Dušan Bućan i izvršni producent Danijel Pek, scenaristica je Martina Marasović, direktor fotografije i redatelj Mladen Dizdar, montažer Tomislav Josipović, skladatelj Luka Kunčević, a producentica Nika Obučina. Dokumentarna serija “U boj, u boj”, nastala produkciji kuće Antitalent, dostupna je i u videoteci multimedijske platforme HRTi. D.M.

Možda ste propustili...

U DOKUMENTARNOJ SERIJI "MEKSIKO S EVOM LONGORIJOM"

Popularna glumica istražuje zemlju svojih predaka

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić