Novosti
OBRANA OD POPLAVA I PROGNOZE RASTA RIJEKA

Vrhunac u Osijeku krajem tjedna, opasnosti od poplava nema
Objavljeno 8. kolovoza, 2023.
Drava je na sopjanskom području poplavila izletište * Treba vidjeti i kako će se kretati vodostaj Dunava

Vrhunac vodenog vala u Osijeku se očekuje u petak ili subotu. Najavio nam je to u ponedjeljak, uz ogradu, direktor VGO-a za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, koji objašnjava kako će se puno više znati nakon razvoja situacije na Dravi kod Botova, gdje je u ponedjeljak ujutro izmjeren vodostaj od 587 centimetara, čime je srušen rekord iz 2014., kad je ista mjerna postaja pokazala dubinu vode od 577 centimetara. Voda je ondje, kako je izvijestila Hina, poplavila dijelove Drnja, gdje su pod vodom prometnice i dvorišta.Obrana u Karašici


"Riječ je o prilično ozbiljnim protocima, reda veličine 3000 metara u sekundi, no prognostičke modele za Osijek trenutno je nezahvalno raditi, treba vidjeti što će biti na Botovu, kako će se ondje razvijati situacija. Naše su procjene bile da će vodostaj Drave u Osijeku biti na +470, no ne bi me začudilo da bude i nešto viši. Treba vidjeti i kako će se kretati vodostaj Dunava, hoće li raditi uspore, pa kada za dan-dva budemo imali preciznije modele, moći ćemo reći nešto konkretnije za Osijek", rekao je Kovačević. Ono što je najvažnije, opasnosti od poplava za najveći slavonsko-baranjski grad nema. Drava će se, kao i proljetos, izliti na inundacijski pojas na lijevoj obali, no Osijek nije ugrožen. "Mi smo sva kritična mjesta koja su bila u gradu u odnosu na mjerodavne razine redovnih i izvanrednih mjera osigurali, izrađena je obaloutvrda gradskog tipa na trećoj poddionici u Donjem gradu, napravljeni su zaobalni nasipi u vikend-naselju Karašica, gdje smo imali aktivnu obranu od poplave, i na puno drugih lokacija u Osječko-baranjskoj županiji", zaključio je direktor VGO-a za Dunav i donju Dravu.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u izjavi za Hrvatski radio da su u proteklih šest godina rekonstruirali i dogradili 225 kilometara nasipa, "75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavamo, gradimo ili nadvisujemo i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima". "Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa kilmatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim zemljama, da rijetko koja zemlja uspijeva tako brzo dizati sustave, a i obrane od poplava, s obzirom na to koliko ekstremne hidrološke prilike bilježimo", kazao je Đuroković.

Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka, rekao je kako je izvjesno da će šetnica na lijevoj obali Drave biti poplavljena gotovo u cijelosti i zamolio je sugrađane da izbjegavaju tu dionicu. "U odnosu prema sličnim vodostajima iz 2013./14. godine, Hrvatske vode dodatno su izvele radove na obaloutvrdi Osijeka, tako da ne očekujemo druge kritične točke. Sve operativne gradske snage su u pripravnosti", izvijestio je Vulin.

Pripremno stanje na Dravi kod Osijeka proglašava se pri vodostaju od 200 centimetara, redovite mjere na 350, izvanredne mjere na 500, a izvanredno stanje na 550.

Nizvodno je situacija ipak ozbiljnija. Naime, zbog naglog porasta vodostaja tijekom vikenda Drava je na sopjanskom području poplavila poznato izletište uz rijeku.

Projekcije


S obzirom na nepovoljne prognoze i očekivanja da će najveći dio vodenog vala na to područje stići tijekom utorka, nakon sjednice Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije sve službe na području općine Sopje u pripravnosti su, a organizirano je i podizanje 1100 metara zečjeg nasipa u predjelu Županijskog kanala nedaleko od Kapinaca. Toga zahtjevnog posla prihvatilo se četrdesetak ljudi, među kojima su bili djelatnici virovitičke tvrtke Brana, pripadnici Civilne zaštite i Vatrogasne zajednice općine Sopje s dobrovoljnim vatrogasnim društvima Sopje i Vaška, članovi Lovačke udruge Fazan Sopje–Kapinci i mještani okolnih naselja. "Istovarivali smo pijesak i punili vreće do 20 sati. U Sopje smo dopremili stroj za punjenje vreća i nastavili smo raditi u 7 sati", rekao nam je načelnik Općine Sopje Berislav Androš, koji je i sam sudjelovao u radovima.

Ugroženo područje posjetili su načelnik Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, dožupan Marijo Klement, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ-a Bojan Mijok, voditelj Ravnateljstva civilne zaštite, Službe civilne zaštite Virovitica Josip Job, predstavnici Hrvatskih voda, VGI Karašica-Vučica i drugi. "Sada spašavamo što se spasiti može. Područje Ritske ade nije moguće zaštititi, pa se tamo nije išlo, ali je poplavljeno poznato sopjansko izletište, koje se nalazi između Drave i zaštitnog nasipa. Na tom će području voda najvjerojatnije preplaviti nasip. Ovisno o vodostaju, svi usjevi na tom području bit će uništeni. Ne očekujemo da će biti ugrožene kuće, ali ako se ostvare projekcije, bit će to najviši vodostaj Drave na našem području u povijesti", doznajemo od Androša.

Zbog takve opasnosti načelnik Berislav Androš obavijestio je pčelare koji imaju pčelinjake na tom području da ih na vrijeme izmjeste kako bi izbjegli moguću štetu.

Ivan Alilović
PRATITI PROGNOZE I RAZVOJ SITUACIJE
Izvanredno stanje obrane od poplava na nekim je dionicama na Dravi, Muri i Savi, i to: Drava - Botovo, zatim Mura - Mursko Središće, Goričan i Sava – Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak, izvijestili su u ponedjeljak iz Ravnateljstva Civilne zaštite. Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njihovo zadržavanje na višim razinama sljedećih dana. Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima slijeva susjednih država opadaju, tako da je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu. H

U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI “LAKŠE DIŠU”
Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak je u društvu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka obišao poplavljeno područje Murskog Središća te ustvrdio da se još ne može odahnuti, ali da se može lakše disati. Vodostaj Mure kod Murskog Središća je u ponedjeljak u 5 sati dostigao rekordna 543 centimetra. Župan je naglasio kako je, unatoč povijesno visokom vodostaju i vrlo velikom protoku rijeka iz Austrije i Slovenije, kraj između Drave i Mure zapravo prošao bez nekih velikih šteta, što se tiče imovine i kuća. Spašene su kuće i domaćinstva, nije poplavljeno središte grada i okolna mjesta, kazao je. Pripisao je to predanom radu svih sastavnica civilne zaštite i angažmanu dodatnih snaga za kontrolu svih nasipa.

Možda ste propustili...