Ekonomija
OTISNULI SE U PODUZETNIČKE VODE

Mladi osječki inženjeri u profesiji novog doba vidjeli šansu za svoj poslovni razvoj
Objavljeno 31. srpnja, 2023.
Fokus Panere je na uštedi energenata i stvaranju uvjeta za zelenu tranziciju

Sredinom srpnja istekle su dvije godine otkako je Gabriel John Šuper, tada kao nezaposleni prvostupnik, inženjer elektrotehnike, iskoristio poticajna sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za samozapošljavanje i otvorio je tvrtku Panera.Te dvije godine on i njegov poslovni partner i suvlasnik Josip Spišić iskoristili su kao dobar temelj i sada su započeli novo poglavlje u svome poslovanju - bez osiguranog financijskog zaleđa od strane države. Mornarskim rječnikom - otisnuli su se na pučinu poduzetničkih voda...Niz projekata


Bave se profesijom novog doba - objedinjavanja usluga u području HVAC (eng. Heating, Ventilation and Air Conditioning), poljoprivrede i IoT (Internet of Things) tehnologija uz fokus na automatizaciju, integraciju i praćenje rada tehničkih sustava te osiguravanje povoljnih uvjeta za uštedu energenata i ostvarivanju povoljnije klime za zelenu tranziciju Slavonije i cijele Republike Hrvatske.- Ili pojednostavljeno, bavimo se upravljanjem velikim sustavima kroz elektroupravljačke ormare daljinskog upravljanja i nadzora potrošnje energenta. Sve to ide u smjeru smanjenja potrošnje energenata, kao i mogućnostima upravljanja koje omogućuju uštedu - kaže naš sugovornik.

I za njima je već dobar niz realiziranih projekata, što po Osijeku u sve brojnijim urbanim vilama po pitanju sustava automatizacije grijanja i hlađenja, ali i zahtjevnih projekata automatizacije termotehničkih sustava strojarnica i kotlovnica, poput onih u Vili Mimi (Osijek), Gradskom sportskom parku Beli Manastir, ili proizvodnom pogonu Soliuma u Petrijevcima.- Posebno smo ponosni na ostvarenu suradnju s tvrtkom Končar Digital, u kojoj je uspješno realiziran projekt daljinskog mjerenja potrošnje električne energije, potrošnje vode i potrošnje toplinske energije u OŠ Franje Krežme Osijek temeljen na LoRaWAN-u - kaže naš sugovornik pa dalje nastavlja jezikom struke.- Područje djelatnosti tvrtke također pokriva i samostalno projektiranje električnih shema i razvodnih ormara za primjenu u zgradarstvu i industriji. U dosadašnjem radu susretali su se s raznim industrijskim komunikacijskim protokolima Modbus RTU, Modbus TCP, M-bus, MP-bus, itd. Također izrada SCADA i HMI sučelja sastavni je dio djelatnosti.


Nadalje, Josip (Spišić, nap.a) iskusan je embedded hardver i softver inženjer s iskustvom u dizajniranju IoT uređaja temeljenih na LoRaWAN standardu i iza sebe ima nekoliko završenih projekata u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije Osijek, Fakultetom elektrotehnike Zagreb i Poljoprivrednim institutom Osijek - kaže Šuper.Suradnja s fakultetom


Da imaju dobru suradnju s matičnim fakultetom pokazuje i to što su, između ostaloga, sudjelovali u FERIT-ovu projektu IoT - polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi, pod voditeljstvom prof. Drage Žagara. U ovom trenutku jedan od studenata FERIT-a kod njih radi na svom diplomskom radu. Na listi etabliranih tvrtki s kojima u Paneri surađuju su i Emax, Odašiljači i veze, Volta inženjering, Orqa...

- Daljnji plan za razvoj tvrtke je postati lider u automatizaciji na području HVAC-a i industrijske automatike uz veći fokus na Internet stvari koristeći LoRaWAN tehnologiju i integraciju komercijalnih uređaja, ali i razvoj vlastitih uređaja, ovisno o potrebama tržišta. Ponajviše cilj je rješavanje specifičnih tehničkih problema u poljoprivredi i daljinskom mjerenju prema zahtjevu korisnika, ne skriva Šuper.


No ipak, i on i njegov poslovni partner, a obojica su mlađi od 30 godina, su svjesni da ih čeka trnovit put. Jer ni početak, prve dvije godine, nije bio bez izazova. Ne može se sve znanje potrebno za poduzetništvo, steći samo kroz fakultetsko obrazovanje.

Prijelaz s bezbrižnog studentskog života u biznis donio je i brojna iznenađenja, poput spoznaje da su odjednom u poziciji imati odgovornost za ono što rade.

- Čuo sam ranije mnogo priča o toj problematici, mnogi su me odgovarali od ulaska u samostalno poduzetništvo, upozoravali na zamke..., i doista, u nekim su stvarima bili u pravu. Zbog nekih situacija koje nismo očekivali bilo je i neprospavanih noći - iskreno će naš sugovornik. No, sve je to za dvojac iz Panere sada dragocjeno iskustvo.

Dario Kuštro
RJEŠENJA PO MJERI KORISNIKA
Na jednom od poslovnih zadataka, kojom prigodom smo ih i fotografirali, pridružio nam se i suvlasnik Panere, Josip Spišić. “Vizija je tvrtke biti jedna od vodećih tvrtki u regiji u projektiranju i implementaciji cjelovitih LoRaWAN rješenja po mjeri korisnika, prepoznata po kvalitetno realiziranim projektima i zadovoljnim korisnicima. Naša namjera je stvarati kreativno, suradničko i poticajno radno okruženje u srcu Slavonije koje će zaposlenicima omogućiti razvoj osobnih i profesionalnih potencijala”, kaže Spišić. Polako i ostvaruju tu viziju, jer, prema potrebi za realizaciju pojedinih radnih operacija angažiraju i dodatnu radnu snagu. Spišiću je u fokusu unaprijediti segmente poljoprivredne proizvodnje, HVAC sustava i na taj način ostvariti dodatnu vrijednost njihovim korisnicima.

Daljnji plan za razvoj tvrtke Panera je postati lider u automatizaciji na području HVAC-a

Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana