Gastro
UBACITE IH U SVAKI SVOJ OBROK

Prehrana bogata vlaknima za vitku liniju i zdravo tijelo
Objavljeno 19. lipnja, 2023.
O tome jesu li vlakna topiva ili nisu, ovisi i njihova uloga u našem organizmu

Vlakna su nužna za dobru probavu, vitku liniju i kompletno zdravlje organizma. No, na pitanje što su prehrambena vlakna i gdje se nalaze, malo će tko znati točan odgovor. Vlakna nisu nikakav misterij. Ona se nalaze u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.Dio su ugljikohidrata iz biljaka koji se u našem želucu ne razgrađuje, nego samo prolazi kroz probavni sustav. Da biste potpuno razumjeli ulogu vlakana, trebate znati da postoje dvije vrste prehrambenih vlakana - topiva i netopiva. Topiva se vlakna u dodiru s vodom razgrađuju, dok netopiva nabubre i ne razgrađuju se. O tome jesu li vlakna topiva ili nisu, ovisi i njihova uloga u našem organizmu.

Topiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju želatinastu masu, koja privlači mnoge štetne tvari. Ova masa također privlači šećere i masnoće iz hrane. Istraživanja su pokazala da ljudi koji unose velike količine topivih vlakana vitkiji su i manje podložni nakupljanju suvišnih kilograma. Činjenica da topiva vlakna privlače šećere i masnoće, znači da ona snižavaju razinu šećera i triglicerida u krvi. Dobre bakterije u našim crijevima hrane se topivim vlaknima - jedite hranu koja njima obiluje da bi vaš probavni sustav bio uravnotežen. Da biste trajno smršavili ipak je potrebno, uz prilagodbu prehrane, baviti se tjelesnom aktivnošću. Namirnice bogate topivim vlaknima su: ječam, zob, leća, jabuke, naranče, kruške, jagode, orašasti plodovi, sjemenke lana, grah, borovnice, psyllium, krastavci, celer i mrkva.

Netopiva vlakna iznimno su važna za crijeva. Potiču pražnjenje crijeva i čuvaju zdravlje probavnog sustava pomažući mu da se što prije riješi štetnih tvari. Netopiva vlakna upijaju vodu, pa ćete obično osjetiti žeđ nedugo nakon što ste konzumirali hranu bogatu ovim vlaknima. Svakako morate nadoknaditi tekućinu, jer je ona vašem organizmu potrebna da bi besprijekorno funkcionirao. Namirnice bogate netopivim vlaknima su: cjelovite žitarice, pšenične mekinje, kukuruzne mekinje, sjemenke, orašasti plodovi, kus kus, smeđa riža, tikvice, celer, brokula, kupus, luk, rajčica, mahune, zeleno lisnato povrće, grožđice, grožđe i korjenasto povrće.

Vlakna poboljšavaju zdravlje na mnogo načina. Hrana koja je bogata netopivim vlaknima u vašu će prehranu unijeti sve potrebne hranjive tvari. Upijanjem vode ujedno će i produžiti osjećaj sitosti. Ovu je hranu obično teže sažvakati, pa vaš želudac ima vremena mozgu poslati poruku kada ste siti i spriječiti vas da se prejedate. Konzumiranje vlakana može ukloniti probleme s kožom. Ova tvrdnja vrijedi osobito za ljuske psylliuma. Vlakna na sebe mogu "prilijepiti" gljivice i tako pomoći da probavljanjem iziđu iz organizma, umjesto da se izlučuju kroz kožu izazivajući osip i razne upalne procese. Vlakna pomažu regulirati razinu šećera u krvi i štite zdravlje krvnih žila.

Tanja Kvorka
Topiva se vlakna u dodiru

s vodom razgrađuju,

dok netopiva nabubre

i ne razgrađuju se

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

2

3