Novosti
ZAGREB, SPLIT, RIJEKA I OSIJEK

Veliki gradovi žele državne stanove i poslovne prostore
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Gradonačelnici žele da se lokalnim jedinicama omogući upravljanje stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu države

Cjelodnevni sastanak radnih skupina Inicijative četiri grada, koju su pokrenuli gradonačelnici Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, održan je u petak u Rijeci, a sastale su se radne skupine za priuštivo stanovanje, zelenu tranziciju i digitalizaciju.



Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je u vezi priuštivog stanovanja kako žele biti uključeni u donošenje novog zakona o upravljanju državnom imovinom te se nada da će njihovi prijedlozi biti prihvaćeni na nacionalnoj razini. Rijeka raspolaže s 1600 stanova u gradskom vlasništvu, Osijek ih ima oko 700, Zagreb više od 6000, a Split oko 500, no, to nije dovoljno za sveobuhvatnu politiku priuštivog stanovanja. Stoga gradonačelnici žele da se lokalnim jedinicama omogući upravljanje stanovima i poslovnim prostorima u vlasništvu države, kojih ima u sva četiri grada.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević govorio je o energetskoj obnovi javnih zgrada i postavljanju solarnih panela, jer sva četiri grada idu u novi investicijski ciklus, a bilo je riječi i o javnom prijevozu i zelenoj tranziciji. Neki gradovi testirali su autobuse na električnu energiju i vodik, pa razgovaramo kako ćemo obnoviti vozni park i smanjiti emisije stakleničkih plinova, kazao je. S Ministarstvom prometa o tome ćemo nastaviti razgovore, a moguće je da ćemo imati različite strategije, ovisno o konfiguraciji terena. Osijek i Split mogu ići prema autobusima na električni pogon, a Rijeka i Zagreb prema autobusima na vodik, no, vjerojatno će se u Rijeci i Zagrebu ići na kombinacije s autobusima na električni pogon, kazao je.

Usporedili su i sustave gospodarenja otpadom, a različite su strategije i faze. Osijek je najdalje otišao s odvajanjem otpada, 52 posto, no i ostali brzo napreduju. Tomašević je rekao da su u Zagrebu zabranili prodaju stanova kako bi se povećao broj stanova u najmu, projekt Podbrežje, s oko 300 stanova, gotovo je spreman, a razmatra se način kreditiranja i uključivanje države. Sada dugoročni najam oporezujemo nekoliko puta više nego kratkoročni za turiste, pa u Zagrebu imamo pet puta više stanova na tržištu za kratkoročni nego za dugoročni najam, rekao je i naglasio da to treba mijenjati. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak smatra da je rješenje u izgradnji i stavljanju na tržište velikog broja stanova za dugoročni najam. Tri ideje mogle bi biti učinkovite, prva je da se država uključi u financiranje dijela gradnje stanova za dugoročni najam, koje bi gradili gradovi, a dio bi se osigurao od banaka. Drugim modelom bi se aktivirali prazni stanovi za dugoročni najam, motiviralo iznajmljivače i unajmljivače, a za treći se predlaže prenamjena nekih gradskih zona za priuštivo stanovanje.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kaže da je njegov grad u najboljoj situaciji s priuštivim stanovanjem, u gospodarenju otpadom otišli su najdalje, ali u najlošijoj su situaciji s digitalizacijom. Zasad za digitalizaciju nemaju dovoljno kapaciteta, pa izrađuju strategiju u suradnji s akademskom zajednicom.

Na pitanje o nogometnim tenzijama između Rijeke i Splita, Puljak je odgovorio kako gradovi dobro surađuju, a sportske stvari treba ostaviti sportu. Na upit o pismu koje navodno kruži Rijekom, a u kojem se poziva na mržnju prema hajdukovcima te o otkazanom koncertu Leta 3 u Pirovcu, Puljak kazao da takve stvari nisu potrebne te da uvijek šalju poruku mira, tolerancije i suradnje. Filipović je dodao da strasti treba smiriti i pristupiti hladne glave, animoziteti regija na Jadranu nisu potrebni, a on je protiv bilo kakvih zabrana. Kada je riječ o novom nogometnom stadionu u glavnom gradu Hrvatske, Tomašević je rekao da se ide prema tripartitnom sporazumu Zagreba, Vlade i Zagrebačke nadbiskupije, a postoji dobra volja da se to riješi. Paralelno se radi na programu javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja, a ključno je rušenje starog stadiona. Rekao je da će za zatvaranje financijske konstrukcije biti potrebni dodatni ulagači i sadržaji uz stadion, a novi bi stadion trebao biti gotov do sljedećeg svjetskog prvenstva.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...