Novosti
PROSJEČNA OCJENA NACIONALNIH ISPITA - TROJKA

Osmaši najbolje napisali strane jezike, najgore fiziku
Objavljeno 8. lipnja, 2023.
Nacionalni ispiti pokazali su boljku po pitanju poznavanja hrvatskog jezika

Prosječna ocjena ovogodišnjih nacionalnih ispita i četvrtih i osmih razreda je trojka, osmaši su najbolje napisali strane jezike, a od prirodnih predmeta najgore fiziku, istaknuto je na predstavljanju rezultata u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).O tome hoće li nacionalni ispiti postati kriterij za upis u srednje škole ili ulaziti u zaključnu ocjenu, trebaju odlučiti obrazovne vlasti, rekao je na predstavljanju Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

"Iako je teško izražavati kroz prosječnu ocjenu jer ih treba gledati kroz sve predmete, to je otprilike na razini drugih institucija koje ocjenjuju u različitim istraživanjima, vjerojatno oko dobar", rekao je Filipović. Nacionalni ispiti su pokazali boljku po pitanju hrvatskog jezika. Kao što je učenicima teži esej na maturi, tako je teži i sastavak na nacionalnim ispitima. To vrijedi i za četvrte i osme razrede. Nacionalne ispite iz osam predmeta u ožujku je pisalo 40.195 učenika osmih razreda, u 886 osnovnih škola. "Oni će dobiti u svom izvješću broj bodova i konkretan postotak, ali će svi nakon toga znati u koju su se kategoriju svrstali - jesu li odlični, vrlo dobri, dobri, dovoljni i nedovoljni", kazao je Filipović.

Iz hrvatskog jezika najviše učenika dobilo je ocjenu dobar (37,1 posto), zatim vrlo dobar (32,4), a dovoljan njih 22,1 posto. Odlično je napisalo šest posto učenika, a palo je njih 2,4 posto. Iz engleskog jezika najviše ih je bilo vrlo dobrih (37,4 posto) i odličnih (33,4). Za trojku je napisalo 16,2 posto učenika, za dovoljan 10,2 posto, a 2,8 posto ih je palo. Isti postotak odličnih ocjena ostvarili su učenici i u njemačkom jeziku (33,4 posto), njih 24,8 posto dobilo je vrlo dobar, 19,6 posto dobar, 18,7 posto dovoljan 3,5 posto nedovoljan. Matematiku je najviše učenika (39,2 posto) napisalo za dvojku i trojku (31,4 posto). Za ocjenu vrlo dobar napisalo je 15,9 posto, odlično ju je napisalo 4,9 posto, a palo 8,6 posto. Kada je riječ o prirodnim predmetima - najveći postotak učenika negativno je ocijenjen iz fizike, njih 16 posto, slijedi biologija s 12,1 posto te kemija s 3,7 posto. Najveći postotak odličnih je iz kemije (8,3 posto), zatim fizike (3,3 posto), a najmanje iz biologije (0,4 posto). Dvojku je iz biologije dobilo 60,7 posto učenika, trojku 22,9, a četvorku 3,9 posto. Iz kemije dvojku je dobilo njih 33,3 posto, trojku 34 posto, a vrlo dobar 20,7 posto, a iz fizike dvojku je dobilo njih 45,2 posto, trojku 22,9 posto, a četvorku 11,9 posto. Iz geografije je negativnih bilo 15,1 posto, a iz povijesti 22,7 posto. Geografiju je odlično napisalo 0,9 posto učenika, a povijest 0,1 posto. Najveća koncentracija je dovoljnih - iz povijesti 55,4 posto, a iz geografije 45,1 posto. Geografiju je za trojku napisalo 29,7 posto učenika, povijest 19,8 posto, a vrlo dobar je iz geografije dobilo 11 posto učenika, a iz povijesti dva posto.

Dijana Pavlović
ČETVRTAŠI STABILNI
Oko 4000 učenika četvrtih razreda ove godine pisalo je ispite u 80 eksperimentalnih škola iz tri predmeta, a kod iskazivanja rezultata zadržane su četiri razine postignuća. Filipović je istaknuo da rezultati ne odstupaju u odnosu na godinu ranije. U hrvatskom jeziku najmanji je postotak učenika pokazao ispodprosječno (3,6 posto) i napredno znanje toga predmeta (2,9 posto), dok je najveća distribucija unutar osnovne (55,5 posto) te srednje razine znanja (38 posto). Kod matematike je 0,6 posto učenika demonstrirao ispodprosječnu razinu znanja, osnovnu razinu znanja 21,5 posto, njih 60,3 posto srednju, a 17,6 posto naprednu. Prirodu i društvo ispodprosječno je napisalo 0,7 posto učenika, a napredno 6,4 posto.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA GRUPA ODLUČILA

Podravka će biti novi vlasnik Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika...

2

GUSTOĆA NASELJENOSTI U HRVATSKOJ

Najgušće naseljena Rijeka, a četvrti je Slavonski Brod

3

VINKO FILIPOVIĆ RAVNATELJ NCVVO-A, O PORAŽAVAJUĆIM REZULTATIMA MATURE

Najneugodnije iznenađenje je porast broja pristupnika koji nisu položili hrvatski