Sport
AUREL BENOVIĆ

Prekrasan je osjećaj biti prvi pred navijačima
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Imao je Aurel Benović dobar uvod u ovogodišnji DOBRO World cup. Na Prvenstvu Hrvatske, koje je također održano u Gradskom vrtu, prvi put je postao dvostruki državni prvak. Natjecao se na parteru i preskoku, a na tim spravama ponovno će se ovaj 23-godišnji Osječanin predstaviti pred svojim sugrađanima. Unatoč tome što je imao određenih zdravstvenih problema koji, vjerujemo, neće smetati za što bolju izvedbu.

- Ozlijedio sam zglob na nozi, išao sam i na pripreme u Italiju gdje nisam ništa radio baš zbog te ozljede, a uhvatila me i neka prehlada. Unatoč tome, jako sam dobro odradio Prvenstvo Hrvatske, što mi je bila generalka pred Svjetski kup. Na parteru se vidjelo da mi nedostaje kondicije, ali sam zato na preskoku dao 300 posto, pa sam prvi put postao dvostruki prvak Hrvatske, što je jako dobra uvertira za Svjetski kup.

Na parteru je već dokazan, dok na preskoku tek diže ocjenu. Prošle godine na parteru je osvojio prvo mjesto s ocjenom koja je konkurentna i za najveću scenu.

- Pokušat ću prije svega ne stvoriti si pritisak. Mislim da najbolje radim kada sam potpuno opušten. Cilj je što češće odrađivati vježbu da mi to bude konstantno i da je što sigurnije odrađujem kako bih mogao ostvariti što bolji rezultat na Svjetskom prvenstvu.

Kada bih ponovio nastup na preskoku s Prvenstva Hrvatske i na Svjetskom kupu to bi bilo dovoljno.

- Sigurno za ulazak u finale, a dalje ovisi prije svega i o konkurenciji. Mogu reći da bi ova vježba bila konkurentna i za medalju.

Koliko ti uopće znači nastup u rodnom gradu, pred najbližim prijateljima i rođacima? Je li doista domaća publika dodatni impuls uoči samog nastupa?

- Jako je izazovno nastupati pred domaćom publikom, ali isto tako i jako lijepo. Svake godine dolazi velik broj gledatelja podržati me, kao i sve naše reprezentativce, i uvijek vlada jako dobra atmosfera. Još kad se osvoji zlato kao prošle godine. To je prekrasan osjećaj.

Posljednjih godinu dana Aurelov trenerski tim dobio je pojačanje u Irini Nadyuk, ukrajinskoj trenerici, koja je u Osijeku zajedno s obitelji pronašla privremeno utočište, odnosno mir za rad i treninge dok traje agresija na njezinu zemlju. S njom je i pridruženi član obitelji Ilia Kovtun, jedan od najdarovitijih svjetskih gimnastičara. Aurel i Ilia zajedno treniraju i druže se izvan dvorane.

- Natječemo se skupa i uspoređujemo, ali ne doživljavamo jedan drugoga nikakvom konkurencijom, nego jedan drugoga podržavamo i bodrimo se. Tu je i moj klupski kolega Josip Vukovac, između nas trojice vlada stvarno veliko prijateljstvo i odlična atmosfera. I na Svjetskom kupu sigurno ćemo podržavati jedan drugoga, a na kraju se nadamo obojica i dobrim rezultatima.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike