Novosti
OSIJEKU IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA 600 TISUĆA EURA

Radić: Drago mi je što je Vlada uz nas u borbi protiv komaraca
Objavljeno 9. lipnja, 2023.

Rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna izglasan je u srijedu u Hrvatskom saboru, a u njemu je najveći dobitnik Grad Osijek, kojemu je za borbu protiv komaraca osigurano dodatnih 600 tisuća eura. Prema rebalansu, ukupni prihodi proračuna očekuju se u iznosu od 26,6 milijardi eura, a rashodi u iznosu od 28,1 milijarde eura. Prihodi se, u odnosu prema izvornom proračunu, povećavaju za 1,7 milijardi, a rashodi za 1,4 milijarde eura. Očekivani proračunski manjak je 510 milijuna eura, odnosno 0,7 posto BDP-a, prema metodologiji ESA.Od svih 166 zastupničkih amandmana podnesenih na rebalans Vlada i vladajuća većina prihvatili su samo jedan, onaj HDZ-ova zastupnika Gorana Ivanovića, slijedom kojega će Osijek od države dobiti 600.000 eura za provedbu larvicidnih tretmana na poplavnom području susjednih mu gradova i općina. Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, koji je pokretač te inicijative u razgovorima s premijerom Andrejom Plenkovićem, zahvalio je Vladi i saborskim zastupnicima što su prihvatili taj amandman.

"Komarci nisu samo javnozdravstveni problem, oni su i gospodarski problem. Drago mi je što nismo sami u toj borbi i što imamo podršku Vlade", kazao je Radić. Istaknuo je također da je Grad Osijek za borbu protiv komaraca ove godine već osigurao 700 tisuća eura, a Osječko-baranjska županija uključila se s 200 tisuća eura, tako da, s ovih 600 tisuća eura, na raspolaganju za borbu s komarcima stoji 1,5 milijuna eura. Radić smatra da će zbog velikih kiša i visokog vodostaja ovo biti zahtjevna godina, no tvrdi kako su i za to pronašli rješenje. "Tretmani ‘zemlja-zrak‘, kada u 24 sata istovremeno tretiramo i iz zraka i sa zemlje područje cijeloga grada, ali i šire (jer je detektirano kako 95 posto komaraca stiže upravo iz okolnih općina smještenih u poplavnom području), pokazali su se učinkovitima. U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kontroliramo učinkovitost tretmana i ako je ona ispod 50 posto, izvođači su dužni o svom trošku ponoviti tretman", objašnjava Radić, pohvalivši se kako su u tu borbu prvi put uključene i općine u prstenu oko Osijeka. Radić podsjeća da se prvi put nakon 14 godina iz zraka tretira naseljeno područje grada Osijeka.

Kada je riječ o novim tretmanima komaraca, koji su u Osijeku i okolici ponovo brojni i agresivni, građani će morati pričekati subotu. Bilo bi tretmana i ranije, ali su odgođeni zbog nepovoljne vremenske situacije. Naime, tretmani s tla, u večernjim i jutarnjim satima, nisu učinkoviti ako ima kiše i jakog vjetra, a upravo na to je upozorio Državni hidometeorološki zavod.

Tomislav Prusina
RASPORED TRETMANA
Tretman sa zemlje (adulticidni) provest će se za područje Josipovca, Višnjevca i Osijeka do centra, u subotu prijepodne. U subotu navečer s tla će se tretirati cijela promenada, od Višnjevca do Nemetina, sam Nemetin i Sarvaš, uključujući i Tvrđavicu te Podravlje na lijevoj obali Drave. Također u subotu navečer tretirat će se s tla područje Cvjetnog naselja, Briješće i Brijest, cijela Tenja i Klisa. Područje uz Dravu, cijela šetnica, Tvrđavica, Podravlje i Nemetin, dodatno će se tretirati i u nedjelju navečer.