Kultura
NAJSTARIJA HRVATSKA NAGRADA ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU

Objavljeni dobitnici 56. nagrade "Grigor Vitez"
Objavljeno 9. lipnja, 2023.

ZAGREB - Ines Marcijuš Kruljac, Laa Martinac-Kralj, Hana Tintor, Vendi Vernić i Krunoslav Mikulan ovogodišnji su dobitnici najstarije hrvatske nagrade za dječju književnost i ilustraciju "Grigor Vitez" za 2022., a nagrade će im svečano biti dodijeljene 16. lipnja u KD Vatroslav Lisinski.

Dodjelu organizira Savez društava "Naša djeca" Hrvatske, osnivač Nagrade i najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj.

Spisateljica Ines Marciuš Kruljac osvojila je Nagradu za najbolji tekst za djecu u slikovnici "Djed i vještica" u izdanju Mozaika knjiga, a spisateljica Lada Martinac-Kralj nagradu je dobila za najbolji tekst za mladež u romanu "Lajanje na svemir" Naklade Ljevak.

Ilustratorica Vendi Vernić nagrađena je za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u romanu "Mjesec od papira", a u kategoriji ilustracije za djecu mlađe dobi Nagradu su osvojile ilustratorice Nina Ivanović za slikovnicu "Biciklistička početnica profesora Fausta" u izdanju nakladnika Semafora te Hana Tintor za slikovnicu "Gdje se skriva Vedran" u izdanju Ibis grafike.

Nagradu "Ptičica", koju dodjeljuje Dječju žiri, osvojio je pisac Krunoslav Mikulan u kategoriji prozne, pjesničke ili dramske knjige za roman "Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva" u izdanju Naklade Ljevak te spisateljica Ana Dobričić i ilustratorica Vendi Vernić za najbolju slikovnicu ili ilustriranu knjigu za slikovnicu "Čarobne naočale" u izdanju Malih zvona.

Dobitnike je odabralo Stručno povjerenstvo u kojemu su književna prevoditeljica, teoretičarka i kritičarka Anda Bukvić Pažin, dopredsjednik i ilustrator Manuel Šumberac, povjesničarka umjetnosti i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Petra Dolanjski Harni, književna teoretičarka i kritičarka Marija Ott Franolić i književnik Roman Simić. Dječji žiri ove je godine imao 5 članova uzrasta od 5. do 8. razreda.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

(Hina)

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente